gezonder eten

Gezonder eten is een keuze. Die keuze is niet zo moeilijk. Maak een rijtje met plussen en minnen en je bent er snel uit. Eigenlijk zou je het liefst 100% gezond eten, maar dat lukt niet.

Zo realistisch zijn we wel, 100% is niet haalbaar. Het kan natuurlijk wel, maar we willen het niet. Waarom niet?

Omdat er andere dingen in het leven zijn die belangrijker zijn dan je gezondheid?

Omdat je jezelf soms even wilt laten gaan?

Omdat je jezelf af en toe wilt verwennen?

Omdat je niet alleen bent, jouw omgeving heeft niet altijd zin in zo’n principieel typetje.

Omdat gezond eten soms niet voorhanden is (lees: je bent vergeten boodschappen te doen).

Omdat je soms geen tijd en energie meer hebt om gezond eten te bereiden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben héél veel meer of minder goede redenen om niet 100% gezond te eten. Het is een kwestie van willen, want we vinden iets anders soms gewoon fijner of belangrijker.

Eén van de meest interessante reden is:

Omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik weet ècht niet meer wat nu gezond of ongezond is.

Dit zijn mensen die tot in den treuren op Facebook of een forum op de vierkante millimeter proberen uit te vogelen of E-nummer zus of zo nu wel of niet ongezond is. Houd op! Je weet best dat het niet in dat ene E-nummertje zit wat je één keer per jaar binnen krijgt! Het gaat over de grote lijnen. En als je het ècht niet weet, stuur me dan maar een mailtje Smile.

 

1. Maak ècht een keuze

Hoeveel % gezond eten is wel te doen? Het gaat hier niet over exacte cijfers, maar een goede indicatie. Welke producten wil je ècht niet meer eten of drinken? In mijn geval bijvoorbeeld vlees, maar het kan ook alcohol zijn of E621. En welke producten wil je in principe niet meer eten? En wanneer wil je een uitzondering maken?

Ik heb gekozen voor 90% gezond. Voor mij is gezond: vers, veel groenten, fruit, volkoren graanproducten, plantaardige eiwitten en bepaalde producten (bijna) niet: alcohol, toegevoegde suikers, dierlijke producten.

Hoeveel % gezond is voor jou haalbaar en wat is voor jou gezond? Deel het onderaan deze pagina!

Het helpt om er in zo concreet mogelijke termen over te praten. Schrijf het eens op! Je keuze is dan namelijk veel beter verankerd dan als je in het wilde weg roept: ‘Ik zou zo graag willen stoppen met …!’

 

2. Doe het stap voor stap

Maar dan zijn we er nog niet. Zodra je een concrete keuze gemaakt hebt, je hebt eigenlijk een doel gesteld, begint het moeilijke gedeelte.

Veel mensen vragen aan mij waar ik de discipline en zelfbeheersing vandaan haal. Het antwoord is: dat groeit. Ongezond eten is voor een deel namelijk een simpele verslaving en stoppen werkt net als bij roken: in het begin is het moeilijk, maar het wordt steeds makkelijker en op een zeker moment is het vanzelfsprekend.

Het is daarom heel erg belangrijk om niet van de ene op de andere dag van 30% gezond naar 90% gezond te willen. Dat lukt namelijk niet. Echt niet!

Een hele goede methode is een lijst maken van producten of ingrediënten die jij ongezond vindt. Het gaat er niet om wat nu ècht ongezond is, het gaat erom wat jij denkt dat het meest schadelijk voor jouw lichaam is.

Zo ben ik bijvoorbeeld gestopt met zuivel, omdat het erop leek dat ik daarvan acne kreeg. Voor mij was zuivel dus op dat moment de belangrijkste ongezonde factor in mijn eetpatroon.

Een ander kan last van overgewicht hebben, wel gezond eten maar weten dat het de extra’s, de tussendoortjes zijn. Meestal in de vorm van vetten en suikers. Dan zijn ongezonde tussendoortjes dus de belangrijkste ongezonde factor.

Weer iemand anders is de negatieve berichtgeving over vlees beu, heeft veel gevallen van darmkanker in de familie en houdt veel van dieren. Voor deze persoon heeft stoppen met het eten van vlees prioriteit.

Uiteindelijk leiden deze overwegingen tot een prioriteitenlijst, bijvoorbeeld deze:

1. Toegevoegde suikers
2. Vlees
3. Te grote porties (hoeveelheden)
4. Alcohol
5. Cafeïne

Het stappenplan is heel eenvoudig. Begin bij nummer 1 en ban minimaal twee maanden alle toegevoegde suikers uit je dieet, 100% dus. Houd gedurende die periode goed in de gaten wanneer het bijna niet te doen is je aan je zelf gestelde regel te houden.

Is dat als je naar een feestje gaat? Als je op zondag gezellig met de familie bij elkaar zit en een zelf gemaakte appeltaart wilt eten? Of is het gewoon 1 keer in de maand een reep chocolade? Schrijf het op! Wat zijn de moeilijke momenten?

 

3. Evalueer en bevestig je keuze

Na twee maanden kan je op basis van je ervaring een conclusie trekken: stop ik volledig met toegevoegde suikers? Permiteer ik mezelf uitzonderingssituaties? En wanneer dan precies? Op hoeveel % kom ik dan ongeveer? Zijn het alleen de zaterdagen? Een feestje één keer per maand? Kom ik dan op ongeveer 80%? Of 90%?

Het duurt lang, maar deze methode zorgt ervoor dat je een probleem echt grondig bij z’n fundamenten aanpakt.

Ben je klaar met het eerste punt op je prioriteitenlijst? Ga dan naar het tweede punt, weer twee maanden 100% verbannen, moeilijke momenten noteren en concluderen hoe je met dit probleemgeval in de toekomst omgaat.

Na een jaar heb je je eetpatroon dan behoorlijk aangepast!

Ben je iemand met weinig discipline of zelfbeheersing? Neem dan juist meer tijd per stap, bijvoorbeeld 3 maanden. Hoe langer je bezig bent met 1 stap hoe beter het verankerd wordt in je systeem.

Dit is het geheim van het veranderen van je eetgewoontes! Zomaar roepen dat je ‘het beter wil doen’ helpt echt niet. Het verbeteren van je eigen gedrag betekent werk aan de winkel! Keuzes maken, plannen en evalueren!

Hebben jullie ook ervaring met deze omslag naar gezond eten? Deel goede èn slechte ervaringen onderaan deze pagina!

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!