aubergine met tahinsaus

Onlangs publiceerde ik het recept voor de couscous met Mediterrane stoofpot en daar zaten ook aubergines in. Ik vind dat aubergines, zeker voor vegetariërs, ondergewaardeerd zijn. Niet voor niets wordt de aubergine in het Engels ‘eggplant’ genoemd. Een ei-plant, vanwege de structuur die zo niet-groente-achtig is. Een beetje vlezig.

Wat blokjes aubergine kunnen we natuurlijk altijd in een gerechtje verwerken, maar Sarah Britton kreeg het voor elkaar om een mooi en makkelijk gerecht te maken waarin aubergines -terecht- de hoofdrol krijgen.

 

Sarah Britton

SarahBrittonOp dit blog is haar naam al wel eens langskomen, bijvoorbeeld in dit stukje over mijn favoriete ‘foodblogs‘ of in dit stukje over peulvruchten. Deze van oorsprong Canadese dame woont in Kopenhagen en is bekend geworden door haar blog My New Roots. Er zijn veel Foodies met kook-blogs, maar Sarah springt er echt bovenuit door haar geweldige, originele, heerlijke èn gezonde gerechten. De aubergines met tahinsaus behoort tot mijn favorieten.

En het fijne is…de Nederlandse vertaling van haar eerste kookboek komt eraan!

 

Recept aubergines met tahinsaus

4 personen

Ingrediënten aubergine:

4 aubergines

2 eetlepels olijfolie

Een zakje rucola (50 à 100 gram)

Een bosje munt

Een bosje koriander

2 eetlepels sesamzaad

Ingrediënten tahinsaus:

40 gram tahin

1 à 2 teentjes knoflook

½ theelepel sambal

1 à 2 eetlepels citroensap

1 à 2 eetlepel ahornsiroop

50 ml water

 

Bereiding

auberginesVerwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Halveer de aubergines en snijd een ruitmotief in het vruchtvlees. Smeer in met olijfolie. Plaats de aubergines in het midden van de oven (de oven hoeft niet al helemaal voorverwarmd te zijn) en bak de aubergines ongeveer 30 minuten, tot ze bruin en zacht zijn.

Maak ondertussen de tahinsaus. Mix hiervoor met een staafmixer of met een blender alle ingrediënten met 50 ml water. Voeg naar smaak wat zout en eventueel nog wat extra sambal toe. De tahinsaus mag de dikte van dressing hebben en pittig van smaak zijn.

Verdeel de rucola over de borden en snijd de munt en koriander fijn. Zodra de aubergine klaar is, haal je ze uit de oven en verdeel je ze over de borden met rucola. Giet wat saus over de aubergines en strooi de fijngesneden munt en koriander erover. Strooi tot slot nog wat sesamzaadjes over de borden en serveer.

Heerlijk met wat couscous. Voor niet-veganisten: je kan 5-10 minuten voordat je de aubergines uit de oven haalt ook wat plakjes geitenkaas over de aubergines verdelen. Erg lekker… En dit kan natuurlijk ook met veganistische kaas (Wilmersburger pizzatopping bijvoorbeeld).

 

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!