bio

Het liefste kopen we natuurlijk allemaal alles biologisch. Ons budget laat dat echter niet altijd toe, want biologisch is duur. Hoewel er winkels zijn die echt hun best doen om de prijzen binnen de perken te houden, zijn er soms ook winkels die naar mijn gevoel de boel gewoon voor de gek houden. Het is dus belangrijk de goede winkel te vinden en niet naar de eerste de beste biologische winkel te gaan.

Ik was dus enige tijd geleden bij zo’n dure bio-winkel en was verbaasd over de verlepte groenten die ik daar zag liggen.

Kijk, we willen geen rommel in onze groenten, maar er moet nog wel iets goeds in zitten! Vitaminen bijvoorbeeld. En als jouw heerlijke bio-groenten een week in de winkel liggen, tja…dan kan je het vergeten. Dan kan je net zo goed niets eten, want dan is er in die groenten geen vitamine meer vinden.

Maar goed…ons budget laat 100% bio dus niet altijd toe. Maar wat koop je dan wel en wat koop je niet bio? Gelukkig is hier onderzoek naar gedaan!

Het resultaat is een heel praktisch lijstje. Je kan deze handige lijst hier downloaden (PDF, wordt geopend in een nieuw tabblad). Op nummer 1 staan appels, dat wil zeggen dat hierop de meeste residuen van pesticides achterblijven. Onderaan de lijst producten als avocado’s, ananas en uien.

Ook goedkoper zijn ingevroren biologische groenten. Sommige supermarkten hebben een prima collectie. Zelf gebruik ik graag ingevroren bio-spinazie in mijn smoothies. Het voordeel is dat deze groenten zo snel zijn ingevroren dat een groot deel van alle vitamines bewaard blijven. Vaak zelfs beter dan bij verse groenten!

Maarrrr…het allerbeste is natuurlijk groente en fruit uit eigen tuin:

  • Je weet precies waar het gestaan heeft en wat je eraan toegevoegd hebt.
  • Het legt het minste aantal kilometers af.
  • Er komt geen verpakking aan te pas.
  • Het gaat van de tuin naar het bord en verliest dus bijna geen voedingsstoffen (want: hoe langer het duurt van tuin naar bord, des te minder goede voedingsstoffen er over blijven).

Dus!!

Bij voorkeur zelf kweken of anders bio kopen, uit de diepvries mag ook. En als bio te duur is: bepaalde producten die het minst bespoten zijn bij de groenteboer of supermarkt kopen.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!