bieten

Juicers en blenders worden steeds populairder. Doe je je best om gezond te leven? Dan mag zo’n apparaat niet ontbreken op je aanrecht. Eigenlijk zou je ze gewoon allebei moeten hebben, maar ja…dat laat de portemonnee of de lengte van je aanrecht niet altijd toe. Dus als je zou moeten kiezen, wat wordt het dan? Een blender of juicer?

Wat doet een blender?

Een blender is een hoge kan met onderin een scherp mes en veel power. Je mikt in de kan allerlei soorten groenten en fruit, je doet er een beetje water of ander vocht bij en hup: je krijgt een heerlijke smoothie. Je kan er meestal ook mooie milkshakes in maken en ook de pompoensoep wordt na een beurtje in de blender mooi crèmig.

vitamix

Vitamix

Een goede blender maakt van alles gehakt. Koop je er één van goede kwaliteit, dan wordt werkelijk alles smooth. De beste is de Vitamix TNC 5200. Deze is echter zeer prijzig (rond 650 euro), maar…het ding levert inderdaad de meest geweldige smoothies.

Voor ietsje minder (weliswaar nog steeds een flink bedrag, namelijk zo’n 200 euro) koop je bijvoorbeeld een Magimix blender. Ik ken veel mensen die gekozen hebben voor dit apparaat en ook zeer tevreden zijn. Ook zij maken er dagelijks uitstekende smoothies mee.

Wie denkt het wel af te kunnen met die goeie ouwe Magimix keukenmachine moet ik helaas teleurstellen. Die is gewoon niet geschikt voor smoothies en ook een staafmixer bakt er maar weinig van. Tenminste…als je je groene smoothie graag drinkt in plaats van eet.

Wat doet een juicer?

Een juicer drukt, centrifugeert en perst sap uit groenten en fruit. Een goede juicer is bijvoorbeeld de Juicepresso van Coway, deze kost zo’n 250 euro. Ik heb er een paar jaar met veel plezier dagelijks heerlijke sapjes mee gemaakt. Vooral sapjes van bieten, appels en wortels doen het beter in de juicer dan in een blender.Twee hele lekkere variaties die je met de juicer kan maken zijn:

magimix

Magimix blender

 • Bieten, appels en gember
 • Wortel, sinaasappel, citroen en gember

Waarom zou ik zo’n ding moeten hebben?

Of het nu een juicer of een blender is, het grote voordeel is dat het een gemakkelijke manier is om meer groenten en fruit binnen te krijgen. Immers zo’n 75% van de Nederlanders eet te weinig groenten en fruit.

Blender of juicer?

In de ideale wereld heb je een juicer èn een blender. Moet je kiezen, dan gaat mijn voorkeur uit naar de blender. Het voordeel is dat je alle goede stoffen en vooral de vezels behoudt. In een juicer wordt al het sap uit de groenten en fruit gedrukt en gooi je eigenlijk een groot deel van de waardevolle stoffen weg.

juicepresso

Juicepresso

Een juicer is wel erg interessant voor mensen met een hoge bloeddruk, omdat ze daarmee iedere dag een glas verse bietensap op tafel kunnen toveren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een dagelijks glas bietensap (250 ml) bijzonder goede resultaten oplevert voor mensen met een hoge bloeddruk. De British Heart Foundation financierde het onderzoek en geeft aan dat bietensap een goed alternatief is voor medicatie en ook uitstekend aanvullend op medicatie gebruikt kan worden.

Basisrecept groene smoothie

De beste green smoothies maak je met blenders die veel power hebben, bijvoorbeeld een Vitamix of Magimix.

Ingrediënten basisrecept:

 • 400 ml water
 • 120 gram spinazie uit de diepvries
 • 60 gram boerenkool uit de diepvries
 • 1 klein stukje gember (ongeveer 5 gram)
 • ½ citroen, ontdaan van schil en het witte schilletje (ongeveer 20 gram)
 • 1 grote appel of 2 kleine (200 gram)
 • 1 banaan (100 gram)
 • 1 sinaasappel (100 gram)

Dit recept is voldoende voor ruim 1 liter, 4 grote glazen. Een green smoothie kan je 1 dag in de koelkast bewaren. Uiteraard kan je naar hartenlust variëren op dit recept. Grofweg bestaat de smoothie uit:

 • een groene basis (spinazie, boerenkool, andijvie, diepvries mag)
 • fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, meloen, peer, mango, ananas)
 • een beetje pit (gember, citroen, knoflook, rode peper, kurkuma)
 • en eventuele extra’s (spirulina, hennepzaadjes, plantaardige eiwitpoeders, maca)

Voedingswaarde 1 glas (250 à 300 ml)

voedingswaarde green smoothie

Bronnen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland eet onvoldoende groente, fruit en vis. 23 april 2015. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/nederland-eet-onvoldoende-groente-fruit-en-vis.htm

Kapil V, Khambata RS, Robertson A, et al. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2015;65(2):320-327.

 

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!