bloemkoolsoep met kurkumaIedereen met wie ik praat over lekker en gezond eten heeft maar één wens: makkelijk. Oh ja…en als het even kan ook snel (snel = 5 minuten).

Tja…

Eten koken is leuk, eten koken kost tijd, eten is een essentieel onderdeel van ons leven, we draaien erop. Het mag dus tijd kosten.

Maar goed…u vraagt, wij draaien! Vandaag maken we crèmige bloemkoolsoep zonder crème. Ook geschikt voor mensen die geen bloemkool lusten. Lekker, gezond, gemakkelijk en snel klaar.

In de soep zit heel veel kurkuma, ook wel bekend als koenjit, geelwortel, of turmeric. Meestal koop je het gewoon in poedervorm, maar bij de natuurwinkel kan je ook de verse wortel kopen. Het ziet er dan uit als een soort mini-gember en van binnen is het prachtig oranje-geel.

Kurkuma bevat curcumine. Daar ga ik nog een keer bij stilstaan, want over dit stofje is heel veel onderzoek gedaan. En dit heeft o.a. tot de conclusie geleid dat curcumine een effectieve ontstekingsremmer is. En veel ziektes (waaronder kanker en aderverkalking) ontstaan mede door ontstekingen. Klik hier om mijn blog te lezen over de geneeskrachtige werking van kurkuma.

Dus: kurkuma moet een vaste plek in je kruidenrek hebben! Of in je kruidenblik… Op de foto zie je onze kruidenverzameling in een typisch Indiaas trommeltje, niet alleen schattig, maar ook heel handig! Meegenomen uit India door mijn geweldig echtgenoot!

Crèmige bloemkoolsoep zonder crème

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 el plantaardige olie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • wat takjes selderij, fijngesneden
  • 1 el kurkuma (ja…een hele eetlepel!)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 600 gr bloemkool in kleine roosjes gesneden
  • zout en peper uit de molen

Verhit de olie en fruit de ui en selderij op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma toe laat deze 1 minuut mee fruiten. Roer nu de bouillon erdoor en voeg de bloemkool toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep op laag vuur zachtjes prutten gedurende 25-35 minuten.

Pureer de soep tot slot totdat deze zijdeachtig is. Op smaak brengen met zout en peper.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!