bodyscan meditatie

Hoe vaak en waarom ga jij naar je huisarts? De wereld lijkt soms een beetje verdeeld in mensen die nooit gaan (ook niet goed natuurlijk) en mensen die met grote regelmaat bij hun huisarts zitten.

Een aardig voorbeeld van zo’n grootverbruiker is een vrouw die iedere maand pijn in haar rug heeft. Herkenbaar? Dit heet premenstrueel syndroom of PMS. Ik noem het: vrouw zijn. Toch gaat deze vrouw naar de huisarts en krijgt daar de vraag: ‘Wat denk je zelf dat het is?’. Waarop de arts een venijnige reactie krijgt: ‘Ja, waarvoor denk je dat ik hier zit??’

 

Contact maken met je lichaam

Soms ligt het erg voor de hand, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Door contact te maken met je lichaam, kom je er soms wèl achter wat er mis is. Echt contact maken met je lichaam kan er zelfs voor zorgen dat een ongemak verdwijnt. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat je niet naar de huisarts moet gaan als er wat mis is, integendeel! Maar ik denk wel dat er veel mensen zijn die stiekem heel goed weten wat er mis is en zelfs weten wat ze moeten doen om zich beter te voelen.

En als je je niet beter gaat voelen, dan brengt een beter contact met je lichaam je ook dichter bij het probleem. En het helpt natuurlijk wel als je bij de huisarts duidelijker kan uitleggen wat het probleem is.

Maar hoe doe je dat?

 

Mindfulness based stress reduction

Een goede techniek om meer in contact te komen met je lichaam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een door wetenschappers ontwikkeld programma in de strijd tegen fysiek onverklaarbare pijnklachten.

Het 8-weekse programma wordt tegenwoordig echter ook veel toegepast in aanvulling op medische behandelingen (bijvoorbeeld bij kankerpatiënten) en ook steeds vaker als centraal onderdeel van psychologische therapieën. Het is bovendien onderwerp van een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken. Als je meer over MBSR wil weten, kijk dan eens naar boeken van Jon Kabat-Zinn, een biomedicus, hoogleraar en grondlegger van het MBSR-programma.

De kern van MBSR is meditatie en de bodyscan is weer een specifieke vorm van meditatie.

 

Meditatie helpt

Al eerder schreef ik over de voordelen van meditatie, vooral in relatie tot de gevaren van stress. Veel stress leidt tot allerlei gezondheidsklachten en meditatie helpt je beter om te gaan met de stress die op je afkomt. Daarnaast blijkt meditatie ook effect te hebben op onze grijze massa, ons geheugen verbetert er zelfs door. Er wordt daarom op het moment veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen meditatie en de ziekte van Alzheimer.

 

De bodyscan: hoe doe je dat?

Doe het nu! Want ik merk vaak dat mensen veel lezen, praten en denken over meditatie, maar dat het vrij weinig gedaan wordt. Nooit gedaan? Dan is dit het goede moment, want de bodyscan is ook bij uitstek een meditatie voor beginners.

Met dit eenvoudige stappenplan kan je nu direct (ja, nu!) beginnen met de bodyscan.

Ga op je rug liggen. Het doel is met je gedachten de verschillende delen van je lichaam te scannen. De volgorde is zo:

  1. Linkervoet, voel de verschillende onderdelen van je voet: tenen, onderkant van je voet, de bovenkant en je enkel.
  2. Linkerbeen, scan vanaf de enkel naar boven. Wat voel je? Pijn, prikkel, kriebel of misschien wel niets? Probeer denkbeeldig in je been te ademen (klinkt gek, maar het is het proberen waard).
  3. Als je rond heuphoogte bent gekomen doe je hetzelfde met je rechtervoet en rechterbeen.
  4. Vanaf de heup scan je je bovenlijf, voorkant en achterkant, het buikgebied (probeer je darmen eens te voelen), ga langzaam naar het midden van je rug en naar de voorkant, je borst en vervolgens weer je schouderbladen en je oksels.
  5. Ga nu naar de vingertoppen (rechts en links tegelijk), vervolgens de voor- en achterkant van de handen, polsen, onderarmen rondom, de ellebogen, de bovenarmen en tot slot weer de schouders.
  6. Scan nu de nek, voorkant, achterkant en ga langzaam omhoog via de achterkant van het hoofd, via de oren en bovenkant naar het gezicht. Voel je wangen, mond, neus, ogen en ontspan.
  7. Als afsluiting probeer je denkbeeldig te ademen van je voetzolen door je lichaam naar een denkbeeldige opening bovenin je hoofd.
  8. Probeer nog eens denkbeeldig te ademen via je huid, inademen en uitademen.

Deze oefening is heerlijk om te doen voordat je gaat slapen, niet in de laatste plaats voor de goede nachtrust. Als het bevalt, probeer het dan eens een week lang iedere dag te doen en vervolgens na te gaan voor jezelf wat er veranderd is.

‘En dan? Wat gebeurt er dan met me? Stijg ik dan op of zo?’, kreeg ik thuis naar me toe geslingerd. Nee, je stijgt niet op, maar de pijn stijgt soms wel op. Bovendien ervaar je minder stress en dit leidt uiteindelijk tot een betere gezondheid en minder snelle veroudering.

Heb jij al ervaring met meditatie of met deze bodyscan methode? Laat het weten onderaan deze pagina!

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!