Niets lekkerder dan lekker, volkoren brood met rozijnen en noten. Voor dit brood gebruik ik meestal amandelen en/of walnoten. In plaats van volkoren speltmeel kan je natuurlijk ook gewoon volkoren meel gebruiken, spelt vind ik zelf een beter resultaat geven. Dit broodje is héérlijk met honing.

Ingrediënten:

  • 450 gram volkoren meel
  • 50 gram bloem
  • 10 gram droge gist
  • 7 gram zout
  • 100 gram walnoten of amandelen
  • 100 gram rozijnen (of b.v. goji bessen, ook heel lekker)
  • 300-350 ml handwarm water

Meng alle ingrediënten, behalve de gist en het water in een kom. Maak een kuiltje en schep daar de droge gist in.

Voeg 300 ml handwarm water toe en kneed het geheel tot een mooie, elastische bal die niet te plakkerig is. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe, mocht het deeg te kruimelig blijven.

Laat het deeg in de kom en leg er een vochtige theedoek over. Ik zet de kom graag vlakbij de kachel, het mag best een beetje warm worden. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen.

Vet ondertussen een cakevorm van 25 cm lang in met een beetje olie. Strooi er wat bloem in en klop dit door de cakevorm, zodat het geheelbedekt is met een heel dun laagje meel.

Haal het deeg nadat het gerezen is uit de kom, leg het op het aanrecht en ram de luchtbellen eruit. Sla met een vuist flink op het deeg, net zolang tot de bal een ronde plak is geworden. Rol het vervolgens op tot een mooi broodje en leg het in de cakevorm. Kerf het brood met een mesje een paar keer in, eventueel kan je er ook een ruitmotief in snijden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en leg vervolgens de vochtige theedoek over het deeg en laat het nogmaals 30-34 minuten rijzen.
Zodra het brood voldoende gerezen is, plaats je het brood in de oven en sproei eventueel nog even wat water in de oven met een plantenspuit voor een krokanter korstje.
Laat het brood 5 minuten in de hete oven staan en stel dan de temperatuur bij naar 180 graden. Het brood nog zo’n 20 minuten bakken en dan controleren of het hol klinkt als je op het brood klopt.

Klaar!

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!