Mediterrane stoofpot

Toen wij in Zwitserland woonden, werkte ik in Zürich. Toen ik daar vlak voor de verhuizing was en even wat moest eten, liet ik me letterlijk door mijn neus leiden naar Hiltl (spreek uit: hieltel).

Wij verhuisden van Italië naar Zwitserland en ik was nog geen vegetariër. Ik liep dus gewoon mijn neus achterna en belandde in een leuk grand café met geweldig buffet. Ik laadde mijn bordje vol en genoot met volle teugen. Pas toen ik weer opstapte kwam ik erachter dat Hiltl een vegetarisch restaurant is en wel het oudste vegetarische restaurant ter wereld!

Gelukkig heb ik Hiltl een beetje kunnen meenemen toen we weer naar Nederland verhuisden, want ze hebben namelijk twee geweldig kookboeken uitgegeven. De recepten van Hiltl staan bij ons regelmatig op tafel en natuurlijk zijn ze ondertussen ook een beetje aangepast en vooral wat gemakkelijker gemaakt.

Vandaag daarom een combi van twee van mijn favoriete Hiltl-recepten: couscous met een heerlijke mediterrane stoofpot.

couscous met stoofpot

Couscous zoals het moet

Dit is gewoon een geweldig basisrecept voor couscous. Niet vergeten om altijd volkoren te kiezen!

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram volkoren couscous
  • 4 tl komijnpoeder/kummel
  • 2 tl sambal
  • 4 tl paprikapoeder
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 8 el citroensap (nog lekkerder: limoen)
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 1 handje verse munt, fijngesneden (of meer, naar smaak)

Meng de droge couscous met de kummel, de sambal en de paprikapoeder.

Breng 350 ml water aan de kook en laat het afkoelen tot 40-60° C. Meng vervolgens de olijfolie en de citroensap door het water en giet het water over de couscous.

Laat de couscous in minimaal 10 minuten tot maximaal 20 minuten gaar worden/zwellen.

Gebruik een vork om de couscous los te roeren en te mengen met de ui en de munt.

Voeg naar smaak zout toe.

 

Heerlijke Mediterrane stoofpot met puntpaprika

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote aubergine
  • 4 flinke puntpaprika’s
  • 450 gram tomaten
  • 2 eetlepels kokosvet of rijstolie
  • 2 à 3 uien, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 1 à 2 theelepels sambal of 1 rode peper (zonder pitjes!)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 300 ml water
  • 2 eetlepels kokosvet of rijstolie
  • 50 gram gehalveerde, zwarte olijven
  • 3 eetlepels fijngesneden verse groene kruiden (rozemarijn, basilicum, oregano, tijm)

Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer een cm doorsnede, doe ze in een vergiet, strooi er wat zout over en laat de aubergine uitlekken. Snijd de puntpaprika’s door de helft, haal de zaadlijsten eruit en snijd de helften in de breedte in stukken van 1 à 2 cm breed.

Snijd de tomaten in stukken en meng ze met ongeveer 100 ml kokend water in een blender tot een gladde tomatensaus.

Verhit in een koekenpan 2 eetlepels vet en bak hierin de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en de sambal of rode peper toe en bak nog een minuutje. Voeg dan de tomatensaus, tomatenpuree, balsamico azijn en de kokosbloesemsuiker toe. Giet er nog 300 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 minuten koken. Pureer vervolgens deze saus met een staafmixer of in een blender.

Verhit ondertussen in een andere pan (bijvoorbeeld een gietijzeren stoofpan) 2 eetlepels vet en bak hierin de paprika en de aubergine. Voeg na 5 minuten de saus en de olijven toe en roer goed door.

Schep de couscous met de stoofpot op een bord, strooi er wat verse, groene kruiden over en geniet!

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!