crudités in rijstpapier

Dit gerecht is geschikt als snack, voorgerecht, finger food, onderdeel van tapas of als lunch. Het is gezond, heerlijk, licht en gemakkelijk te bereiden. Rijstpapier kan je het beste bij de toko kopen. Meestal hebben ze ronde vellen, maar voor deze rolletjes kan je het beste vierkante velletjes gebruiken. In het recept wordt verder gebruik gemaakt van wakame. Deze zeewier koop je in gedroogde vorm bij de toko of de natuurwinkel. Je hebt er maar héél weinig van nodig.

Dan nog even over chilisaus. Deze heerlijke, rode, zoetzure en pittige saus is heel populair. Onlangs besprak ik met een client zijn avondmaaltijden en daaruit bleek dat over de gezonde bordjes eten rijkelijk chilisaus geschonken werd. Weinig mensen beseffen dat dit goedje gewoon aangedikt suikerwater met een beetje rode peper is. Ingrediënten: water, suiker, nog wat andere namen voor suiker, zout en een beetje rode peper. Oh ja, meestal zitten er ook nog wat E-nummers in.

Natuurlijk kan je deze rijstrolletjes dippen in chilisaus uit de fles, maar veel lekkerder en gezonder is het zelf een goede chilisaus te maken.

Ingrediënten voor de chilisaus:

  • ½ of een hele rode peper (naar smaak)
  • 2 (of meer naar smaak) teentjes knoflook
  • 1 handje groen van de lenteui of wat bieslook
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • ½ citroen

Ingrediënten voor de crudités in rijstpapier:

  • 1 flinke wortel of peen
  • 1 komkommer
  • 3 lenteuitjes
  • 1 schaaltje alfalfa
  • 1 handje rucola
  • 1 avocado
  • ½ citroen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 20 gram wakame (zeewier)
  • 12 velletjes vierkant rijstpapier (te koop bij de toko)

Bereiding chilisaus

Snijd de peper, de knoflook en het groen van de lenteui of de bieslook fijn. Meng het met water, honing, tamari en wat citroensap. Breng het verder op smaak met bijvoorbeeld extra rode peper als je van pittig houdt. De saus hoeft niet verdikt te worden.

Bereiding crudités in rijstpapier

Snijd voor de rijstrolletjes de wortel en de komkommer in de lengte doormidden. Deel de helften vervolgens weer in de lengte in drie, zodat je 6 stengeltjes hebt. Ontdoe de komkommers van de zaadlijsten.

Snijd de lentuitjes in de lengte doormidden.

Prak de avocado fijn en meng er het sap van een halve citroen door. Hierdoor blijft het langer groen en fris.

Week de wakame in een beetje water tot het zacht is.

Leg alle ingrediënten klaar, zet een schaal met water klaar en maak een theedoek nat. Vouw de theedoek in vieren en leg het op een snijplank. Pak nu een vel rijstpapier en leg het op de natte theedoek. Maak je handen nat en wrijf ermee over het rijstvelletje tot het nat is. Verdeel een klein beetje wakame over het midden van het rijstvelletje, verdeel erover een halve eetlepel avocado, strooi er een theelepel sesamzaad over en verdeel hierop een stukje wortel, komkommer, een beetje alfalfa en rucola. Pak nu de onderkant van het rijstvel en vouw het over de ingrediënten en rol het op. Laat het rusten aan de bovenkant van de snijplank. Pak nu een tweede rijstvel, leg deze onder het rolletje op de theedoek en maak het nat. Laat het vocht er even intrekken zodat het wat zachter wordt. Leg nu de rol op het tweede rijstvel en rol het tweede rijstvel strak om de eerste.

Leg de rol op een andere snijplank, neem een zeer scherp mes en verdeel het in vieren.

Serveer 6 stukjes per persoon met een klein schaaltje chilisaus als voorgerecht of als onderdeel van een tafel met tapas of als tussendoortje.

 

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!