Nori Wraps

Ik heb al eerder over zeewier geschreven, maar ik doe het nog eens. Zeewier is naar mijn mening namelijk een veel te weinig gebruikt product. En ik heb bovendien een nieuw recept met zeewier voor jullie. Heerlijk als lunch, voorgerecht of tussendoortje: Nori Wraps. Maar eerst even een paar goede redenen om meer zeewier te eten.

 

10 voordelen van zeewier

 

1. Gemakkelijk in voorraad te houden

Droge zeewier is lang houdbaar. Ik heb altijd een paar pakjes wakame en nori in de voorraadkast liggen.

2.  Bijzondere vezels

Zeewier is rijk aan in water oplosbare vezels. Deze vezels vertragen de opname van glucose en verlagen het cholesterol en zijn daardoor beschermend tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

3.  Verlaagt de bloeddruk

Uit onderzoek is gebleken dat zeewier ook de bloeddruk verlaagt. Dit is erg interessant, omdat zeewier natuurlijk wel natrium bevat. Het kan daardoor ook goed gebruikt worden als smaakmaker voor mensen die nagenoeg zoutloos door het leven moeten.

4.  Verlaagt het risico op borstkanker

Uit onderzoek is gebleken dat Aziatische vrouwen die dagelijks één vel nori (dat zijn die vierkante vellen voor om de sushi) eten, hun risico op borstkanker met maar liefst 50% verlagen! Overigens gaat dit alleen op bij nori, niet de andere zeewierproducten.

5.  Rijk aan calcium en magnesium

Met name wakame (klik hier voor een recept) is rijk aan calcium en magnesium. Goed voor de botten!

6.  Goede bron van eiwitten

Zeewier bevat alle essentiële aminozuren en is daarmee vergelijkbaar met soja: een product met een hoge eiwitkwaliteit en daarmee een uitstekend voedingsmiddel voor met name mensen die geen of weinig vlees, vis, ei en zuivel eten.

7.  Weinig kilocalorieën

Van zeewier kan je allerlei leuke gerechten maken die je slank houden. Onderaan deze post een heerlijke Nori Wrap of bijvoorbeeld een Zeewiersalade.

8.  Visvetzuren in zeewier

Eicosapentaeenzuren (EPA) vormen samen met docosahexaeenzuren (DHA) de visvetzuren. Als je geen vis eet, dan vormt het lichaam deze EPA’s en DHA’s uit uit α-linoleenzuur (te vinden in bijvoorbeeld lijnzaad en chiazaad), maar er is enige twijfel over hoe efficiënt dat vetzuur in de visvetzuren wordt omgezet. Mensen die een plant based diet volgen zijn daarom gebaat bij deze hoge kwaliteit omega 3 vetten en die kan je dus vinden in zeewier.

9.  Ideaal voer voor veganisten

Zeewier bevat juist die voedingsstoffen die veganisten regelmatig te kort komen: visvetzuren, complete eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B2 (riboflavine).

10. Lekker!

Maar je moet natuurlijk wel een paar basis recepten hebben. Veel mensen weten nog niet zo goed wat ze met die zakjes droge zeewier aan moeten. Klik daarom hier voor de zeewiersalade en lees hieronder verder over de overheerlijke Nori Wraps.

 

Nori Wraps

Voor 3 nori vellen (ruime lunch voor 2 personen)

Nori Wrap

Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 4 el soja yoghurt
  • 3 el tamari/sojasaus
  • 1 el mosterd (of meer naar smaak)
  • 1 komkommer
  • 1 klein bosje bospeen
  • 3 el tahin
  • 2 handen sla of spinazie
  • 2 handen kiemen
  • 1 flinke hand walnoten

Meng het vruchtvlees van de avocado met de yoghurt, de tamari en de mosterd. Ik meng het meestal met een staafmixer, dan wordt het een mooie, gladde massa.

Meet de komkommer aan het nori velletje (kort kant) en snijd de komkommer doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snijd er mooie, smalle stroken van die precies zo lang zijn dat ze over de volle breedte op een nori vel passen.

Rasp de wortels.

Neem een nori vel, leg deze op een snijplank en smeer het in met tahin. Laat aan de bovenkant een plakrand vrij van 1 à 2 cm. Leg wat sla of spinazie op het vel en daarop wat wortel, een paar plakjes komkommer, een randje kiemen en enkele eetlepels avocadomix. Druk er een paar walnoten in, maak de plakrand nat en rol nu voorzichtig het norivel met inhoud op. Druk al rollende voorzichtig aan en plak het dicht.

Neem nu een heel scherp mes en snijd de rol schuin doormidden.

Serveer 2 à 3 stukken per persoon als lunch of 1 à 2 stukken als voorgerecht. Je kan er nog wat tamari bij serveren en eventueel wat mosterd.

De inhoud is natuurlijk aan ieders wensen aan te passen, dit is een heerlijk recept om mee te variëren.

 

____________________

Bronnen

Voedingscentrum. Omega 3. www.voedingscentrum.nl

Nutrition Facts. Which Seaweed is Most Protective Against Cancer? 16 augustus 2013. www.nutritionfacts.org

Mohd Hani Norziah, Chio Yen Ching. Nutritional composition of edible seaweed Gracilaria changgi. Food Chemistry 68 (2000) 69-76.

Wong KH, Cheung PCK. Nutritional evaluation of some subtropical red and green seaweeds Part I – proximate composition, amino acid profiles and some physico-chemical properties. Food Chemistry 71 (2000) 475-482.

Dawczynski C, Schubert R, Jahreis G. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry 103 (2007) 891–899

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!