Martha Stewart

Kennen jullie Martha Stewart? Je weet wel, de Queen of Housekeeping. Perfect huis, perfect eten, perfecte organisatie…om moedeloos van te worden. En stiekem wil ik dat natuurlijk ook, ik wil ook alles perfect. Om te beginnen bij mijn keukenkastjes. Ik kick echt op goed georganiseerde keukenkastjes, heb een hekel aan overvolle kasten en lades en ben ondertussen dus bijna net zo’n neuroot als Martha Stewart bij het in orde houden van mijn voorraadkast.

En eerlijk is eerlijk, vooral in de keuken loont het de boel goed te organiseren. Ik heb wel eens keukenkastjes opgeruimd waarbij achterin zakjes en pakjes vastgeplakt waren die al 10 jaar geleden over de datum waren. Dat is vies en zonde.

Het goed organiseren van de voorraadkast in de keuken vergt enig geduld en doorzettingsvermogen, maar…dan heb je ook wat!

 

Hoe krijg je een goed georganiseerde keuken?

Kies een systeem! Mijn kruiden heb ik bijvoorbeeld in kleine jampotjes. Ik heb éénmalig een partij van die kleine potjes besteld en heb het gewoon geregeld. Alles in een potje.

kruidenpotjes

Maar…wees ook niet rigide. Zoals je op de foto hieronder ziet moet je niet piepen als je voor het één of ander kruidje een groter potje nodig hebt. Gewoon doen, we doen het tenslotte niet omdat er een commerciële fotorapportage van gemaakt moet worden. Dit is zoals het er echt uitziet en dat is leuk, maar niet perfect. Immers: Martha Stewart is ook maar inspiratie :-)

voorraadkast keuken

 

Wat heb je in de voorraadkast staan?

Ik koop geen kant-en-klaar producten, dus ook geen speciale kruidenmengsels. In de groene en gezonde voorraadkast staan basisproducten: kruiden, noten, gedroogd fruit, gedroogde linzen, bonen, erwten, rijst, granen, zaden, etc.

organisatie voorraad keuken

Wil je weten wat ik precies in de voorraadkast heb staan, open dan via deze link in een nieuw tabblad een checklist. Hierop staan alle producten voor een groene en gezonde voorraadkast.

 

Hoe gebruik je het allemaal?

Dat is een kwestie van doen en geduldig zijn. Het heeft me enige tijd gekost, maar ik kan me nu niet meer voor de geest halen wanneer ik voor het laatst een niet-basis product heb gekocht.

De laatste tijd maak ik bijvoorbeeld regelmatig soepen met een handje linzen (bijvoorbeeld groene of du puy linzen), wat graan (bijvoorbeeld hele spelt), wat boekweit, wat spliterwten, ik kruid het met wat komijn, knoflook, gember en chili, een tomaatje erbij en voilà…je hebt een heerlijke maaltijdsoep.

voorraadpot soepmix

 

Waar koop je het?

Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen. Verse producten en noten koop ik vaak op de markt. Gedroogde peulvruchten koop ik vaak bij de natuurwinkel, maar ook vaak in Italië of in Frankrijk als ik daar ben. Voor de kruiden heb ik onlangs een heel mooi adresje gevonden: PIT&PIT, zij hebben echt alles! Ik heb eindelijk goede vanillepoeder gevonden en asafoetida (een soort zachte knoflooksmaak, wordt veel gebruikt in de Ayurvedische keuken). En ze zijn ook nog eens supersnel, echt een mooi bedrijf!

PIT&PIT

 

En de potjes?

De kruidenpotjes heb ik in één keer per 50 stuks bij Flaschenland gekocht, een Duitse webwinkel. Alle andere potten zijn van Quattro Stagioni, deze kan je bij Dille & Kamille kopen (maar ik heb ze voor een fractie van de prijs bij de supermarkt in Italië gekocht).

En die mooie potten op de foto hieronder heb ik een paar weken geleden in de supermarkt in Frankrijk gekocht.

voorraadpotten

 

En waarom doen we dit allemaal?

Omdat er niets boven een goed georganiseerde keuken gaat waar je nooit mis grijpt! Bovendien heb ik geen last van producten die achterin mijn keukenkastje langzaam liggen te verrotten, alles wat ik heb is in beeld en dus weet ik ook op tijd wanneer er bijgevuld moet worden.

Droge producten gaan bovendien lang mee, als je van zaden, granen, peulvruchten, gedroogd fruit, zeewier (zoals wakame) en kruiden een leuke voorraad in huis hebt, kan je altijd een leuke maaltijd maken.

 

Inspiratie

Tot slot nog een beetje inspiratie van Martha Stewart (leuke, oude video) en Bea Johnson, gespecialiseerd in minimalisme en duurzaamheid in het huishouden. Zij laat zien hoe mooi een goed georganiseerd en duurzaam huis kan zijn.

 

Vragen? Stel ze onderaan deze pagina!

 

Share this....

Deel dit met je vrienden!