dierlijke of plantaardige eiwitten

Er wordt regelmatig geschreven over de voordelen van een koolhydraatarm dieet. ‘Low carb‘ zou leiden tot gewichtsverlies, de bloeddruk verlagen, beter zijn voor het cholesterol en de bloedsuiker. De positieve effecten komen natuurlijk voor een deel voort uit het gewichtsverlies, welke ook weer grotendeels veroorzaakt wordt door het feit dat eiwitten beter verzadigen dan koolhydraten. Je zit van een steak of een bord bonen simpelweg sneller vol dan van een bord rijst.

Maar over de lange termijn effecten van een voedingspatroon rijk aan dierlijke eiwitten (en dat zijn de meeste ‘low carb’ diëten) is nog maar weinig bekend.

Helaas waren er nog maar weinig studies naar de bijwerkingen van dergelijke eiwitrijke diëten. Immers, door veel eieren en vlees te eten (ook al is het bio), verandert ons voedingspatroon wel en dat kan ook negatieve effecten hebben.

Ik was daarom erg blij met het artikel dat gisteren verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers gaan in dit artikel in op de relatie tussen dierlijke eiwitten, plantaardige eiwitten en het risico op overlijden.

 

Onderzoek dierlijk versus plantaardig eiwit

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 130.000 mensen die 14% van hun energie (het totaal aantal kilocalorieën) haalden uit dierlijke eiwitten en 4% uit plantaardige eiwitten.

Voorbeelden van dierlijke eiwitten zijn: vlees, kip, vis, melk, yoghurt en eieren.

peulvruchtenVoorbeelden van plantaardige eiwitten zijn: granen zoals in brood, ontbijtgranen, pasta, rijst en peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten) en sojaproducten.

Je kan je voorstellen dat mensen die misschien veel hamburgers eten ook andere ongezonde dingen doen, bijvoorbeeld roken of niet sporten. En dus corrigeerden de onderzoekers voor bijna al deze zogenaamde risicofactoren. Het doel was om te kijken wat er gebeurt als je een deel van de dierlijke eiwitten inruilt voor plantaardige eiwitten. Dus: wat gebeurt er als je bijvoorbeeld in plaats van die hamburger een bonenburger neemt?

 

Wat is onderzocht?

De onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen eiwitten en het zogenaamde all cause mortality, dus: het algemene sterfterisico. Daarnaast hebben ze ook gekeken naar het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten en kanker.

 

Conclusie: bij meer dierlijke eiwitten hoger risico op overlijden

De onderzoekers hebben een realistisch uitgangspunt gehanteerd. Ze vroegen zich namelijk af wat het risico op overlijden zou zijn als slechts 3% van de kilocalorieën uit plantaardige eiwitten vervangen zou worden door dierlijke eiwitten. Gerangschikt naar soort van dierlijk eiwit waren dit de conclusies (en vergeet niet, het gaat hier om het vervangen van slechts 3% plantaardige- door dierlijke eiwitten!):

  • Het algemeen risico op overlijden stijgt met 34% als plantaardige eiwitten vervangen worden door bewerkt rood vlees.
  • Het risico stijgt met 12% als plantaardige eiwitten vervangen worden door onbewerkt rood vlees.
  • Het risico stijgt met 6% als plantaardige eiwitten vervangen worden door kip of vis.
  • Het risico stijgt met 19% als plantaardige eiwitten vervangen worden door eieren.
  • En het risico stijgt met 8% als plantaardige eiwitten vervangen worden door zuivelproducten.

 

En nu?

Wanneer er gesproken wordt over het eten van meer granen, peulvruchten en noten, wordt maar al te vaak gewezen op de hoeveelheid fytinezuren in dergelijke producten. Deze zouden kunnen leiden tot een verminderde opname van sommige mineralen. Dit bleek echter alleen het geval te zijn bij mensen die grote hoeveelheden fytinezuren combineerden met een hele lage inname van mineralen.

Naast het feit dat fytinezuren ook geassocieerd worden met een verlaagd risico op kanker, hebben zij wat mij betreft geen enkele relevantie als we kijken naar de risico’s waar we het hier om gaat: risico op overlijden.

En hoewel een eiwitrijk dieet geassocieerd wordt met gewichtsverlies en nog enkele andere gezondheidsvoordelen: deze blijken op de langere termijn simpelweg niet het gewenste effect op te leveren.

Plantaardige eiwitten vullen ook, kunnen leiden tot gewichtsverlies en bieden gedurende het langere leven ook nog eens de volgende voordelen: verlaging bloeddruk, verbeterd cholesterol, betere bloedsuikerwaarden, lager risico op hart- en vaatziekten, lager risico op diabetes type2, lager risico op kanker en een lager risico op Alzheimer.

Twijfel daarom niet langer, eet minder of geen vlees en kies voor plantaardige eiwitten!

 

Details

In het plaatje hieronder worden de resultaten van het onderzoek goed samengevat. Indrukwekkend!

 

dierlijke eiwitten versus plantaardige

 

Bronnen

Song M, Fung TT, Hu FB, et al. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Internal Medicine. 2016;doi:10.1001/jamainternmed.2016.4182.

Vusenik I, Shamsuddin AM. Cancer Inhibition by Inositol Hexaphosphate and Isositol: From Labataroy to Clinic. The Journal of Nutrition. 2003;133(11 Suppl 1):3778S-3784S.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!