noten en zadenIk promoot het plantaardige voedingspatroon in de traditie van Dr. T. Colin Campbell, mijn docent. Campbell en zijn team voerden het wereldberoemde ‘China Study’ uit, waarover ook een boek geschreven werd. Dit boek inspireerde al veel mensen tot het overstappen naar een (vrijwel) veganistisch dieet.

De meest gestelde vraag van mensen die zo’n voedingspatroon overwegen is en blijft: ‘Hoe kom ik dan aan eiwitten?’. In de afgelopen 2 blogs heb ik er al iets over geschreven. Maar nu wordt het concreet.

Iemand die geen vlees, vis, eieren en melkproducten eet, moet ruim 1 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwitten eten. Weeg je 60 kg, dan dus 60 gram eiwitten per dag. Wat moet je eten om aan die 60 gram te komen?

Gewone graanproducten

Brood, rijst, pasta, quinoa, etc. Eet je per dag 4 sneetjes volkoren brood met zonnebloempitten, dan eet je 18 gram eiwit. ’s Avonds een bord pasta, betekent 10 gram eiwitten.

Peulvruchten

Doperwten, linzen, kikkererwten, etc. Een kleine portie linzen levert al gauw 10 gram eiwitten.

Broodbeleg

Pindakaas, amandelpasta, maar ook diverse veganistische spreads op basis van paddenstoelen bijvoorbeeld. 4 sneetjes met pindakaas levert ook alweer zo’n 10 gram eiwit op.

Sojaproducten

Een flink glas sojamelk staat voor 10 gram eiwit, een stukje tempeh van 100 gram (een prachtig sojaproduct) biedt ook al gauw 20 gram eiwit.

Noten

1 handje gemengde noten (40 gram) scoort maar liefst 10 gram eiwit.

Kortom, zo moeilijk is het niet! Eet gezond, gevarieerd en voeg noten, peulvruchten (ook soja) en granen toe aan je voedingspatroon. Dan heb je zeker geen eiwittekort.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!