Focaccia recept

Dit recept is niet van mijzelf, maar van Vittorio van Viva La Focaccia. In dit filmpje legt hij ons stap voor stap uit hoe je de focaccia genovese van zijn opa moet maken. Helaas helemaal in het Italiaans, dus daarom bij deze een Nederlandse toelichting. Het filmpje is overigens erg leuk, ook als je geen Italiaans spreekt.

Echte focaccia is dun, zacht van binnen en knapperig van buiten. Het is de lokale specialiteit van Genova en een heerlijke snack, leuk om op tafel te zetten als je gasten hebt. Het is verder gemaakt van witte bloem en dat eten we normaliter natuurlijk niet :-) Maar af en toe moeten we zondigen (zeker zoals nu, tijdens de feestdagen)! Overigens is de focaccia ook erg lekker als je de helft van de bloem vervangt door volkoren (spelt)meel.

Dit recept is voor drie bakplaten focaccia. Omdat de focaccia vrij dun is, zou ik rekenen met ongeveer 1 bakplaat per 2 personen.

Ingrediënten

Focaccia:

 • 500 g water op kamertemperatuur
 • 50 g olio extra vergine di oliva
 • 18 g zout
 • 8 g mout of 2,5 tl honing of ahornsiroop
 • 800 g bloem of meel
 • 15 g droge gist

Condimento (beleg):

 • 100 ml olio extra vergine di oliva
 • 2 rode uien
 • 150 g kleine tomaatjes
 • 8 takjes rozemarijn
 • 150 g olijven (uitgelekt gewicht)

Zorg dat de temperatuur van het water 30 graden is. Meng het in een grote kom met de olijfolie, het zout en de mout. Als je geen mout hebt, kan je ook honing of ahornsiroop gebruiken. Schep de helft van het meel in de kom. Meng het meel door het vocht, tot al het vocht opgenomen is.

Meng nu de gist met een klein beetje lauw water. Zodra de gist opgelost is, meng je het door het deeg. Meng nu eetlepel voor eetlepel al knedend de rest van het meel door het deeg. Kneed het deeg flink door gedurende 15 minuten. Het deeg is nu plakkerig en een stuk dunner dan normaal brooddeeg.

Haal het deeg uit de kom, leg het op een werkblad waarop een handje bloem is gestrooid, strooi wat bloem over het deeg, dek het af met een theedoek en laat het 10-15 minuten rusten.

Neem drie bakplaten, bekleed ze met bakpapier en giet een paar eetlepels olijfolie op iedere bakplaat. Neem het deeg en vouw het tot een vierkant van 20 x 20 cm, deel het nu in 3 gelijke delen. Leg deze op de olie op de bakplaat, beweeg wat heen en weer en draai het deeg om, zodanig dat het deeg rondom mooi ingevet is. Zet de bakplaten in de oven, zonder deze aan te zetten en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen in omvang.

Duw nu het deeg vanuit het midden naar de randen. Belangrijk is niet aan het deeg te trekken, maar het tot een egale, goed verdeelde massa te ‘duwen’. Strooi nu een laagje zout over het deeg. Laat het deeg nu nog eens rijzen gedurende een half uur.

Maak ondertussen de ‘condimento’, ofwel het beleg op de focaccia. Uien moeten in dunne ringen gesneden worden, kleine tomaatjes gehalveerd en rozemarijn fijngesneden. De ui dient voordat deze op de focaccio gelegd wordt, eerst gemengd te worden met wat zout en olijfolie.

Giet nu een heel klein beetje lauw water en wat olijfolie over de focaccia, meng het zachtjes met de handen over het deeg. Maak vervolgens de kenmerkende ‘holletjes’ in de focaccia door de vingers diep in het deeg te duwen. Direct hierna kan het ‘beleg’ verspreid worden over de focaccia.

Laat de focaccia nu nog eens een uur rijzen. Als de focaccia later op de dag gegeten wordt, kan het rijzen ook gestopt worden door de focaccia in de koelkast te zetten. Het is dan wel belangrijk dat het 1½ uur voor het bakken weer uit de koelkast gehaald wordt. Als het over enkele uren gegeten wordt, dan kan het ook op een wat koelere plek gezet worden, zodat het rijzen wat langzamer gaat.

Verwarm de oven voor op 220-240 graden (heteluchtoven 200 graden) en bak het in ongeveer 15 minuten. De focaccia moet goudkleurig zijn, niet te bruin! Haal de focaccia zodra deze klaar is uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Zorg dat de lucht overal kan komen, anders wordt de focaccia slap.

Breng met een kwast nog een beetje olijfolie aan op de focaccia, zodat er een lichte glans op komt en serveer direct. Lekker met een salade!

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!