GemberHet is warm! En wat is het verleidelijk om in de tuin neer te ploffen met een lekker glaasje, koude rosé… Maar als het zo warm is als vandaag (meer dan 30 graden), dan is dat misschien niet zo’n goed idee. Het is overigens ook niet zo’n goed idee om te lang achter de pc te zitten, dus we houden het kort.

Als alternatief voor de rosé drinken we vandaag gemberwater. Maar eerst iets meer over gember.

 

De 10 voordelen van gember

 

1. Ontstekingsremmend

Dit is het meest bekende voordeel van gember en ook het beste wetenschappelijk onderbouwd.

2. Remt winderigheid

En dat is knap handig bij een plant based diet! Al die bonen en green smoothies veroorzaken namelijk behoorlijk wat gassen.

3. Helpt bij de behandeling van eierstokkanker

Het kanker centrum van de University of Michigan deed onderzoek naar het gebruik van gemberpoeder en concludeerde dat de poeder eierstokkankercellen doodde.

4. Remt de groei van darmkankercellen

Een ander onderzoek zag een remmend effect op de groei van darmkankercellen.

5. Vermindering migraine

Gember lijkt de pijn- en ontsteking veroorzakende activiteit van prostaglandinen (hormoonachtige stoffen) in de bloedvaten te remmen.

6. Positieve invloed op de spijsvertering

Gember lijkt een brede, positieve invloed op de spijsvertering te hebben. Het wordt in Aziatische landen gebruikt als preventie voor en remedie tegen voedselvergiftigingen (denk aan de gember bij de sushi), maar lijkt ook te helpen tegen diverse vormen van misselijkheid.

7. Helpt tegen menstruatiepijnen

In de Chinese geneeskunst wordt gember gebruikt tegen menstruele krampen. Vaak wordt de gember dan genuttigd als thee.

8. Vermindering maagzuur

De beste remedie tegen maagzuur: rosé (alcohol) en koffie (cafeïne) laten staan en veel gemberwater drinken!

9. Brede toepassing

Het aardige van gember is dat je het zo breed kan toepassen. In thee, smoothies, hartige en zoete gerechten kan je gember verwerken.

10. Lekker!

En tot slot: het is natuurlijk een heerlijk ingrediënt. En dat begint al bij het meest eenvoudige recept met gember, namelijk gemberwater.

 

Recept gemberwater

Ik gebruik meestal zo’n 3 cm gemberwortel voor een liter water. Schil de gember en snijd de wortel in kleine dobbelsteentjes van ongeveer een cm doorsnede of in dunne plakjes en doe deze in een kan of theepot. Giet er een liter kokend water op en laat trekken. Lauw is de smaak optimaal. Gedurende de dag kan je er nog eens een liter kokend water opschenken, maar daarna moet je de blokjes gember wel weggooien.

 

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!