Maia Helles

Is er soms iets mis met mij? Ik heb nog steeds geen halve marathon gelopen…en zeker geen hele en al helemaal niet in New York!! Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig met het allergrootste gemak een rondje rond onze wijk rent (8 km). Ik begon een paar jaar geleden en was al heel blij met mezelf toen ik een half uur zonder ophouden kon joggen.

Mijn max was 10 km en daarna begonnen mijn knieën te zeuren. Eigenlijk schaam ik me een beetje, want eigenlijk had ik ondertussen toch al klaar moeten zijn voor een marathonnetje.

Maar ja, dat zit er niet in. Ik heb me erbij neergelegd. Dat hardlopen is niet echt wat voor mij, ik ben er niet goed in en heb er eigenlijk ook geen zin in. Heel af en toe bij mooi weer wil ik nog wel eens een half uurtje joggen, maar daar houd ik gewoon lekker bij.

Maar wat dan wel?

Yoga! Ja, vroeger turnde ik er lustig op los en dus past yoga mij een stuk beter dan dat eentonige gejog. Heerlijk, flexibiliteit, kracht en rust als basis. Het is ècht goed voor lichaam en geest, kortom: da’s mijn ding!

Ik heb ondertussen een paar schooltjes versleten in binnen- en buitenland en de ervaringen zijn niet altijd even positief. Zo had ik schooltjes waar:

  • De lerares aan het einde van het seizoen allemaal briefjes uitdeelde voor de verzekeraars (Zwitserland), omdat ze allemaal zwak, ziek of onderweg waren. Ik dacht de hele tijd al: ben ik nou zo goed of is er wat mis met de rest?
  • Toen naar Zürich, centrum van het grote geld. Je wint of verliest en alles is competitie. Tja, daar ging ik dan tijdens lunchtijd naar toe. Ik had graag oordoppen mee willen nemen voor het irritante gehijg en gesteun en het chanten vooraf kon mij ook niet echt bekoren. Ik voelde me daar een dikke, slappe zog, want alle yogi’s hier waren uitgemergeld op wat pezige spiertjes na. Brrrrr… Oh ja! En na het gezweet doken ze zo allemaal weer het mantelpakje in om terug te rennen naar kantoor. Bah!
  • In India kreeg ik les van een schattig meneertje die pijlsnel, iedere dag dezelfde oefeningetjes herhaalde. Zijn toelichting in perfect Engels was duidelijk, maar kwam wat stijf over. Iets later begreep ik dat zijn Engels zo beroerd was dat hij de hele toelichting uit zijn hoofd geleerd had!

Ik begon me wel een beetje af te vragen wat ik zelf nou wilde bereiken met mijn yoga oefeningetjes. Ik kocht hèt yoga boek (Light on Yoga van Iyengar) en probeerde het gewoon lekker zelf.

Later zag ik dit filmpje, heeft niets met yoga te maken, maar wel met hoe ik beweging ervaar en met wat ik met beweging wil bereiken.

My friend Maia from julia warr on Vimeo.

Geweldig! 95 jaar, wijs, gezond, fit. Een groot voorbeeld!

Ondertussen heb ik wel een yogi gevonden die me erg aanspreekt, helaas staat haar schooltje in New York. Beetje ver. Maar gelukkig heeft ze boeken en hele goede filmpjes: Tara Stiles. Uit al haar filmpjes, het filmpje van Maia (95 jaar en zo’n platte buik…wil ik ook!), het boek van Iyengar en wat oude kennis uit mijn turntijd, heb ik nu een prima eigen routine. Gratis!

Al een beetje nieuwsgierig naar mijn serie oefeningen die ondertussen niets meer met yoga te maken hebben? Binnenkort meer.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!