campus1

Misschien hadden jullie het al meegekregen, maar ik zit op het moment in India. Mocht je willen weten waar ik zit, zoek dan op Google Maps naar Ardar Vizianagram Andhra Pradesh.

Maar liefst 30% van de Indiërs leeft nog onder de armoedegrens . Kinderen hebben hieronder het meest te lijden. Vaak krijgen ze maar twee kleine maaltijden per dag en hebben ze eigenlijk de hele dag een knagend honger gevoel. Maar ze weten dat er niet meer is en dus leggen ze zich erbij neer en vragen niet om meer eten.

Ik bezocht een keer een schooltje en vroeg een meisje van een jaar of 10 om te vertellen wat ze de hele dag zoal deed. Op zich deed ze niet veel anders dan Nederlandse kinderen: naar school, spelen. Maar wat opvallend was aan haar verhaaltje was dat ze regelmatig ‘even ging rusten’.

Deze kinderen zijn dus bekaf. Ze zijn ook vaak ziek en in de dorpjes die we bezoeken zie je ook vaak dat ze een wat matte indruk maken. Er overlijden natuurlijk ook regelmatig kinderen, voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Omdat het immuunsysteem door de beperkte voeding niet op orde is, reageren de lichaampjes heel sterk op bepaalde aandoeningen als malaria, diarree, mazelen en longontsteking .

Maar het probleem begint natuurlijk vaak al bij de moeder. Ik bezocht een paar dorpjes en zag daar jonge, kleine en magere vrouwen lopen die zwanger waren. Hun kindjes zijn vaak veel te klein en te licht en ook regelmatig gehandicapt .

campus4

Er zijn dus nogal wat gehandicapte kinderen in India. En die hebben een zwaar leven.

Gelukkig zijn er mensen zoals Anne Legeland, directeur en medeoprichter van de stichting Friends Indeed. Vooral dankzij haar inzet is er in Vizianagram een Campus gebouwd waar 120 gehandicapte kinderen en 60 jongeren wonen en studeren. Daarnaast worden vanuit die Campus ook nog eens honderden gehandicapte kinderen in het veld geholpen.

Omdat de kinderen goed opgeleid en begeleid worden, is er zelfs een aanzienlijke groep die straks goede kansen heeft op de arbeidsmarkt. Zo werd enkele dagen geleden aangekondigd dat er weer 3 nieuwe jobs beschikbaar waren voor dove jongeren die een IT-opleiding op de Campus doen.

campus2

De kinderen op de Campus krijgen drie maaltijden per dag, dat is al een enorme vooruitgang. Maar is het genoeg?

campus8

Vorig jaar deed ik er een onderzoek naar. Er waren nog veel verbeterpunten te vinden. De afgelopen dagen heb ik in India gezocht naar lokale voedingsalternatieven die gezond zijn, lekker en zelf verbouwd of eventueel bij lokale boeren afgenomen kunnen worden.

campus3

Een leuk voorbeeld is ‘ragi’ ofwel gierst. In Andrah Pradesh worden allerlei soorten gierst verbouwd, de grond is er erg geschikt voor. Ragi is gezond, goedkoop en heel erg rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer. Ik heb dus een aantal zakjes op de markt gekocht en ga de komende tijd lekker experimenteren. Een variant op de ‘overnight oats’ (overnight ragi) lijkt me wel wat. De Indiërs houden wel van weken en kiemen.

campus7
Ik heb ook samen met de huisarts van de Campus onderzocht in hoeverre de kinderen groeiachterstanden hebben. Omdat de kinderen op de Campus altijd stralen, besef je je niet zo goed dat ze toch echt geleden hebben onder honger en dat het huidige eetpatroon nog niet afdoende is. De kinderen zijn veel te klein en wegen voor hun lengte vaak onder het gemiddelde.

In de stammengebieden, waar Friends Indeed ook hulp biedt is de situatie echter vele, vele malen slechter. Hier ben ik met mijn 1 meter 61 groot. Iedereen is klein, mager en lichtelijk vermoeid. Ze hebben honger.

Ik hoop met het werk op de Campus veel te leren over hoe je met lokale middelen meer en beter eten kan organiseren. Het lastige is dat veel Indiërs bij meer inkomen vooral meer witte rijst kopen in plaats van fruit, groenten, noten, etc. Voorlichting is daarom ook van groot belang.

Op de foto’s een paar indrukken van de Campus, de keuken daar en de lokale leveranciers en markten.

campus6

Wil je meer weten of misschien zelfs een bijdrage leveren? Stuur me dan een e-mail of maak een bijdrage over op rekening 44 72 69 461 (ABN Amro) t.n.v. Friends Indeed te Amsterdam. Friends Indeed heeft de ANBI status, dit betekent dat jouw bijdrage in principe fiscaal aftrekbaar is.

campus5

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!