gezonde voeding kinderen

Het is de meest gestelde vraag: hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen gezonder eten?

En het is een terechte vraag. Uit een foodwatch-rapport bleek onlangs dat 85% van het kinderaanbod te zoet, te zout en te vet is.

De voedingsmiddelenindustrie zet vergelijkbare tactieken in als de tabaksindustrie in de jaren ’70. Toen vonden we een sigaretje ook heel normaal. Nu vinden we 1 doosje (zo’n heel klein doosje) Smarties, 1 glaasje limonade en een schaaltje vruchtenyoghurt per dag voor een kind ook heel normaal. Toch?

Niets mis mee toch? Hoe vaak krijgt jouw kind dat? Iedere dag? Een paar keer per week?

De vraag is hoe normaal het ècht is. Want dit onschuldige lijstje staat voor 302 kilocalorieën. Lege calorieën, want het biedt jouw kind hoegenaamd niets. Het zijn 302 calorieën op de ongeveer 2000 die een kind per dag kan eten.

Die calorietjes komen grotendeels van de suiker, want er zit maar liefst 50 gram witte suiker in een paar Smarties, wat limo en een beetje vruchtenyoghurt.

Maar ja…hoe krijg je het voor elkaar om je kind gezonder te laten eten? Ik help je vast een beetje op weg met de volgende tips:

1. Begin zo laat mogelijk met snoepen

Tip van mijn eigen mams. We kregen thuis gewoon geen snoep. En als iemand vroeg of wij een snoepje mochten, dan zei ze gewoon ‘nee’. Heel simpel, snelle winst. Uitstellen dus!

2. Afbouwen en opbouwen

Je kind lust wel appelmoes maar geen broccoli? Meng het spul en pas de verhouding stiekem en langzaam aan. Eerst heel veel appelmoes en daarna steeds meer broccoli. Of: je kind leren om in plaats van witte- of melkchocolade juist pure chocolade lekker te vinden? Koop een paar repen met verschillende gradaties cacao (b.v. 90%, 80%, 70% en 60%). Begin een proeverijtje met 90%. Dat vinden ze vast en zeker heel vies. Maar daarna valt 80% best mee en is 70% misschien al wel lekker zoet. Heel grappig, werkt ook bij volwassenen.

3. Slecht spul niet kopen

Wat er niet is wordt ook niet gegeten. Zo simpel is het.

4. Goed spul verkopen

Tip van supermama Kim, mijn zus :-) Sell it! Geweldig om te horen hoe zij een gedroogd abrikoosje verkoopt alsof het een roze koek is. Ze trappen er allemaal in.

5. Boodschappen doen zonder koters

Als het kan…doen. De kindermarketing in supermarkten is genadeloos en het is heel begrijpelijk dat ouders vaak door de knieën gaan. De ervaring leert dat je veel betere boodschappen doet als de schatjes er even niet bij zijn.

6. Lees de etiketten

‘Sugar is everywhere.’ Het gaat echt niet alleen over koekjes en snoepjes. Suiker zit in mayonaise, alle pakjes van Honig, Knorr en Maggi, alles van de Chinees, etc. Maak het gewoon zelf. Jouw saus van verse tomaten, uien, knoflook en wat kruiden kan net zo goed over de spaghetti als dat stomme pakje.

7. Overdrijf niet

Heb je ook zo’n vriendin die naar eigen zeggen volledig suikervrije kinderen heeft? Don’t believe it. Zelfs deze control freaks eten heus wel eens een appelkoekje of havermoutbiscuit. Gewoon minderen is goed genoeg.

8. Doe een wedstrijd met de familie

Wie kan er het langst zonder suiker? Heel effectief bij wat oudere kinderen.

9. Kijk uit voor suikerwater

Eigenlijk is limonade (inclusief appelsap, diksap, aanmaaklimonade, Ice Tea, Fanta, Light varianten, etc.) gewoon suikerwater. Probeer je kind aan het water te krijgen of aan de kruidenthee. En ook hier: afbouwen en opbouwen. Aanmaaklimonade is snel gemaakt, hup een scheut suiker en een beetje water erbij. Probeer die scheut eerst maar eens te halveren.

10. Stap voor stap naar gezond

Take it easy. Begin eerst eens een week met de toetjes, ga dan eens een tijdje aan de slag met de limonade, dan van slechte choco naar goede (lees pure) choco, etc. Na een jaar sta je ervan te kijken hoe jullie eetgewoontes zijn veranderd!

Hebben jullie nog meer tips? Laat het weten, deel ze hieronder!

En om een beetje ‘in the mood’ te komen… Bananenbrood met minder suiker! Lekker als tussendoortje, maar ook een goede vervanger voor de ontbijtkoek (ja, daar zit ook heel veel suiker in).

 

Recept Bananenbrood

bananenbrood

Ingrediënten:

 • 4 grote, zeer rijpe bananen
 • 1 deciliter water
 • 1 theelepel appelcider azijn
 • 1 eetlepel kokosvet
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 10 druppels stevia
 • 150 gram bloem
 • 150 gram volkoren tarwemeel
 • 1 zakje vanillesuiker of (beter) de inhoud van 2 vanillestokjes
 • 1 zakje bakpoeder
 • 75 gram gebroken walnoten (geen hele, maar ook niet te fijn)
 • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
 • 1 theelepel zout
 • 40 gram rietsuiker
 • 30 gram dadels
 • ½ theelepel nootmuskaatpoeder
 • een snufje kruidnagelpoeder
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • ½ theelepel kardemom
 • een snufje witte peper
 • 2 theelepels kaneel

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven, als je een andere oven hebt is wellicht 170 graden beter). Vet een cakeblik (ongeveer 26 x 10 cm) in en bestrooi het met een beetje bloem.

Prak de bananen en mix de prak met alle vochtige ingrediënten (water, azijn, vet, siroop, stevia). Je kan ook alle ‘natte’ ingrediënten in een blender gooien.

Mix in een aparte schaal alle droge ingrediënten (inclusief de dadels) en laat deze in een blender of magimix kort draaien. Het gaat erom dat de dadels goed verkruimeld worden door het meel. Ik heb zelf een hele goede kleine blender en meng daarom alles behalve het meel hierin en laat dit mengsel vervolgens even draaien. Daarna doe ik dit mengsel in een kom en voeg de twee soorten meel toe.

Meng vervolgens voorzichtig de droge en vochtige substanties met elkaar. Niet mixen of te lang roeren!!

Je kan overwegen om de suikers weg te laten en iets meer stevia toe te voegen en ietwat meer dadels.

De substantie moet vochtig zijn, maar niet gietbaar. Schep het deeg in de cakevorm en zet deze in de oven. Na 5 minuten de temperatuur verlagen naar 150 graden en na een half uur naar 125 graden. In totaal moet de cake 1,5 uur in de oven staan. Je de gaarheid testen door een satéprikker in het broodje te steken, de prikker moet er droog uitkomen.

 

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!