handstandGezond leven, hoe doe je dat? Het is één van de meest gestelde vragen. ‘Wat doe je dan precies om zo … te worden of blijven?’ En op de puntjes kan je dan lezen: gezond, slank, energiek, fit, etc.

Vandaag een antwoord op die vraag. Ik vertel dus niet precies wat gezond IS, maar wat ik doe. Dat kan voor jou misschien net niet goed zijn. De hoeveelheden die ik eet zijn ook afgestemd op een vrouw van zekere leeftijd, niet te groot, geen topsporter… Kortom: het is slechts een voorbeeld, ter inspiratie.

Ik noem het mijn regime, dit heb ik overgenomen van een Italiaanse vriendin. Het regime houdt in dat je het in principe iedere dag zo doet, maar dat de weekenden en vakanties wel eens uit de hand lopen. Dan zeg je dus: ‘Vanaf morgen weer regime!’

Het is nogal een verhaal, dus ik houd het to-the-point. Vandaag dus geen wetenschappelijke onderbouwingen, die kan je verderop op dit blog meer dan voldoende vinden.

Daar gaat ie…

 

Slaap

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid! Ik ga daarom niet te laat naar bed en sta iedere dag vroeg op. Op normale doordeweekse dagen gaat de wekker om 6 uur en lig ik om half 11 in mijn bed. In het weekend slapen we uit….7 uur en blijf ik langer op. Lees hier meer over slapend gezond worden. 

 

Eten & drinken: ochtend

kruidenmelange ochtend dille & kamille

Ik begin de dag altijd met een groot glas lauw water met hierin een beetje citroensap of appelciderazijn. Soms neem ik een probioticakuur, dan drink ik een glas lauw water met hierin probioticapoeder opgelost. Lees hier meer over waarom probiotica belangrijk zijn. Hierna neem ik een groot glas groene smoothie (zie recept onderaan deze pagina) met wat supplementen (vitamine D, chlorella, vitamine B12 en soms een kuurtje van een specifieke vitamine of mineraal). Direct daarna de overnight oats. Weet je dat de gedachte aan dit potje havermout mij ’s ochtends motiveert het bed uit te komen?! Hierbij drink ik altijd kruidenthee, bijvoorbeeld deze van Dille & Kamille.

Na het ontbijt volgt mijn guilty pleasure: een enorme mok soja cappuccino.

 

Eten & drinken: middag

zuurdesembrood

Klokslag 12 uur zegt mijn lichaam: eten! Als ik onderweg ben of druk dan eet ik altijd 2 of 3 flinke zuurdesemboterhammen. Op de boterhammen smeer ik notenpasta, jam (zonder toegevoegde suiker), honing of appelstroop.

Soms neem ik een salade, vooral als ik verse sla in onze groentetuin heb staan. Dan maak ik een gemengde salade met kiemen, geroosterde zaden, avocado en een beetje dressing van lijnzaadolie, mosterd en aceto balsamico.

Als we gezellig samen thuis aan het werk zijn of er komt iemand langs, dan maak ik ook wel eens een pannetje volkoren pasta met een pittige tomatengroentesaus. Hierover strooi ik dan gomasio. Gomasio is een mix van sesamzaadjes, wat gedroogd zeewier en zeezout. Je kan het kant-en-klaar kopen bij biologische- of reformwinkels, maar ik maak het meestal zelf.

Na de lunch drink ik veel groene thee of kruidenthee. En als tussendoortje wat ongebrande noten (paranoten, walnoten, hazelnoten) en wat gedroogd of vers fruit.

 

Eten & drinken: avond

Quinoa recept

Het avondeten verschilt natuurlijk van dag tot dag. Ik eet vaak linzensalade, gebakken zilvervliesrijst met geroerbakte groenten of een curry, een maaltijdsalade, aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook, soep van peulvruchten en granen, veganistische quiche, gevulde paprika (in het boek van Rens Kroes staat een leuk recept met humus), quinoasalade, geroosterde groenten uit de oven, rijst met sambal goreng tempeh en kimchi, boerenkoolsalade met avocado… Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan. En uiteraard wordt alles lekker met elkaar gecombineerd.

Ik drink er graag een glaasje wijn bij, maar probeer dit beperkt te houden tot maximaal 1 glas per dag. Verder drinken we heel veel gemberwater. ’s Avonds drink ik vrijwel nooit koffie, heel af en toe een goede espresso na een lekkere maaltijd.

Tussendoortjes…tja, ook ik laat me wel eens gaan. Vroeger ging er nog wel eens een zak chips doorheen, maar eigenlijk ben ik ondertussen vergeten hoe dat ook alweer smaakt. Soms maak ik focaccia als snack of een limoentaartje voor na het eten of ik neem één van deze snacks.

 

Bewegen & sport

Ik ben geen fanatieke sporter en probeer beweging zoveel als mogelijk in mijn dagelijkse routine te integreren. Ik neem altijd, maar dan ook altijd de trap, tenzij ik de trap niet kan vinden of ik me bevind in een wolkenkrabber. Ik probeer zo vaak als mogelijk de fiets te pakken en wandel lekker veel met de hond. Ook werken in de tuin is zo’n heerlijke natuurlijke manier van bewegen en erg goed voor je.

En natuurlijk doe ik ook aan sport. Eén keer per week de spiertjes trainen tijdens Bodypump en één keer in de week een lesje yoga. Tussendoor probeer ik dan altijd nog een paar keer wat oefeningen te doen (zie voor inspiratie het videootje, de dame in kwestie is 95 jaar). Zo ben ik geobsedeerd door de handstand. Ja ja! C’est moi op de foto! Nee echt, ik ben over de 40…

 

Mindfulness

Mindfulness is helemaal hot en dat is niet voor niets. We zijn druk en worden continue afgeleid door de virtuele wereld. Ik probeer daarom iedere ochtend 15 minuten te mediteren, dat helpt. Ik begin de dag daarmee echt beter.

Mindfulness is voor mij ook een rustig huis, netjes, opgeruimd, geen herrie. Tijdens het eten is aandacht ook van groot belang, het helpt je ook niet teveel te eten. Zo eten we nooit staand en wordt altijd, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds de tafel gedekt.

 

Nog een paar gouden regels

Gezond en energiek zijn komt ook voort uit het hebben van een doel in je leven, goede relaties met familie en vrienden, af en toe eens flink van je regime afstappen (in mijn geval een zak patat eten), het vieren van feestjes en last but not least…de liefde!

Kortom: ik ben geen heilig boontje, maar voel me hier wel heerlijk bij!

 

Basisrecept groene smoothie

green smoothie

De groene smoothie die ik ‘s ochtends drink bevat min of meer de volgende ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 banaan
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
  • stukje gember
  • 1/2 citroen of limoen
  • handje broccoli
  • stukje komkommer
  • handje spinazie of boerenkool uit de diepvries
  • 1/2 eetlepel henneppoeder
  • 1 eetlepel pollen

Overigens drink ik hiervan ‘s ochtends één heel groot glas en maak ik de rest op als tussendoortje.

Hebben jullie ook een regime? Laat onderaan deze pagina weten wat voor jou wel of niet werkt, een beetje inspiratie helpt ons allemaal!

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!