Chia pudding

Binnenkort ga ik naar New York! Ik heb er heel erg veel zin en ben nu ook bezig alles een beetje voor te bereiden. Vandaar mijn post vandaag over ‘gezond onderweg’. Maar het gaat niet alleen over vakantie. ‘Gezond onderweg’ wil ook zeggen: gezond naar je werk of gezond een dagje weg.

Tijdens de vakantie laten we de boel qua voeding best wel eens een beetje varen, het hoeft dan allemaal niet 100% plant based te zijn. Een Italiaanse vriendin van ons zegt dan altijd: ‘Da domani di nuovo a regime!’. Vanaf morgen dus weer ‘regime’ en dat hebben wij overgenomen.

‘Regime’ is niets anders dan jouw eigen regime. Want, hoewel ik een groot voorstander ben van ‘plant based nutrition’, ben ik een nog grotere voorstander van een eigen filosofie.

Ik bedoel daarmee dat er niet zoiets bestaat als één beste manier van eten of ‘het enige echte dieet’.

Veel mensen doen het bijvoorbeeld erg goed op een dieet met weinig koolhydraten. Persoonlijk niets voor mij. Mijn lichaam doet het gewoon het beste op plantaardig en lekker veel koolhydraten, mits volkoren! Geen toegevoegde suikers en wit meel, maar havermout, volkoren zuurdesembrood en zilvervliesrijst.

Een ‘eigen voedingsfilosofie’ heb je niet van de één op de andere dag ontwikkeld, maar door er bewust aan te werken kan je binnen een jaar echt een goed eigen regime ontwikkeld hebben.

Maar dan? Op zich is een echte, eigen voedingsfilosofie goed vol te houden. Tenminste…als je gewoon thuis bent, iedere dag je routineklussen doet en gewoon zelf kookt.

Maar wat als je op vakantie gaat, een weekendje weg of een dagje uit gaat? Of als je bijvoorbeeld bij iemand gaat eten of uit eten gaat? Maar ook: wat doe je als je een dag voor je werk op pad of gewoon op kantoor bent?

Toen ik nog bij de bank werkte moest ik bijvoorbeeld heel erg veel lunchen en dineren met zakenrelaties. Klinkt leuk, maar na een paar keer heb je het wel gezien, zeker als je huid begint op te spelen en er langzaam vetrolletjes beginnen te verschijnen!

Je kan je natuurlijk laten overbluffen door de omstandigheden: je kan er niets aan doen, dus laat maar. Maar je kan er ook gewoon eens goed over na denken.

 

10 tips voor ‘gezond onderweg’

 

1. Maak je eigen regels

Denk er gewoon eens over na. Wat wil je eigenlijk echt niet meer? Toen ik nog gewoon vegetarisch at (en dus niet vrijwel helemaal plantaardig zoals nu), had ik bijvoorbeeld als regel dat ik in restaurants altijd vroeg om een veganistische maaltijd. In restaurants hebben ze namelijk de neiging vegetariërs te bombarderen met volvette kaas en dat is niet fijn! Het leuke van deze regel was dat ik de koks uitdaagde en daardoor vaak heerlijke, veganistische gerechten kreeg.

En doen ze het niet? Dan komen we er gewoon niet meer!

Zo kan je ook als regel hanteren om gewoon altijd lekker mee te eten, tot het dessert. Geen toetjes in restaurants, want meestal is dat juist het gerecht dat zorgt voor een opgeblazen buik.

2. Wil je alleen principieel of ook sociaal zijn?

Eten is niet een noodzakelijk kwaad, het is een sociaal event! Hoewel wij thuis vrijwel geen zuivel of eieren eten, eten wij die wel bij vrienden en familie. Ik vind het namelijk persoonlijk al geweldig dat ze bereid zijn vegetarisch voor ons te koken! Dit is natuurlijk ook een persoonlijke keuze. Eten is in onze familie- en vriendenkring belangrijk. Als overtuigd veganist kan dit ook anders zijn en heb je misschien andere manieren voor het in stand houden van de sociale banden. Maar wel goed om even bij stil te staan.

3. Relax!

Hoe erg is het om een keer af te wijken van je regime? Geniet er van! Zo wijk ik met veel liefde af van mijn regime om in Italië, bij mijn favoriete bar een cappuccino te drinken met een heerlijke, vette, zoete brioche. Heel erg fout, maar wel genieten!

4. Bereid je voor

Het geeft zoveel voldoening goed voor jezelf te zorgen! Denk na voordat je op pad gaat en bereid het voor:

 • Neem een green smoothie mee
 • Maak een heerlijke quinoa voor onderweg
 • Neem een chia pudding mee (zie onderaan het recept)
 • Maak een zakje met noten en gedroogd fruit
 • Neem chlorella en de spirulina mee op vakantie
 • Zoek naar leuke adressen, b.v. via www.happycow.net
 • Check of er een biowinkel op de plek van bestemming is

5. Eten in een vliegtuig

Ik bestel altijd een ‘vegetarian meal hindu style’, dat is in mijn ervaring het minst slechte alternatief. De next step is natuurlijk gewoon geen vliegtuigvoer eten, maar dan zal je het moeten voorbereiden, zie punt 4. En…drink veel, heel veel water. In een vliegtuig droog je namelijk helemaal uit en dat is de eerste stap naar obstipatie.

6. Echt eten

Toen ik nog veel onderweg was voor mijn werk, had ik de neiging om reepjes en drankjes te kopen in plaats van een gewone appel of een behoorlijke lunch. Dit is echt de pest voor je lijf. Koop geen kant-en-klare broodjes, reepjes of ander bewerkt voedsel. Probeer een salade (saus apart!) of wat fruit te krijgen en probeer vooral gezond te eten. Als die bewerkte producten zorgen voor een opgeblazen buik en hoewel sommige producten ‘slank’ of ‘light’ lijken te zijn, valt dit altijd bijzonder tegen. Al was het maar door het feit dat ze gewoon niet verzadigen en zorgen voor obstipatie.

7. Hotels en ontbijten in hotels

Allereerst een tip: check eerst of je een leuk adres kan vinden via www.airbnb.com. Wij hebben een kamer met eigen badkamer gevonden in New York op een geweldige locatie voor een goede prijs. Ook worden appartementen en studio’s aangeboden met een eigen keuken (en soms zelfs met een Vitamix). Top!

Verder is het ook hier weer even een afspraak die je met jezelf moet maken. Zodra je voor dat buffet staat, worden je knieën slap en zwicht je gewoon voor de scrambled eggs, dat is duidelijk. Ik maak daarom altijd met mezelf de afspraak: eerst volladen met fruit en daarna mag je nog iets lekkers. Maar niet beginnen met scrambled eggs!

Meestal is het fruit zo lekker, dat ik daarna niets anders meer hoef.

8. Beweeg

Neem altijd de trap. Altijd (okay, ik neem geen trap in het Empire State Building). Maar goed, je begrijpt ‘m. Bij een stedentrip wandel je je suf, dat is dus niet zo moeilijk. Maar als je bijvoorbeeld op een zonvakantie gaat, ga dan zwemmen en maak een flinke wandeling of pak even een uurtje in de gym.

9. Slaap

Niet zo’n probleem in de vakantie, maar bij zakenreizen was dit nog wel eens een lastige. Toch zorgde ik altijd voor voldoende slaap, alleen al om te zorgen dat ik niet als een dweil thuis kwam. Nu heb ik geluk, ik slaap altijd en overal. Mocht je echter slecht slapen onderweg, dan kan je overwegen valeriaan te nemen. Een natuurlijk hulpje voor een ontspannen nachtrust.

10. Geniet!

Dit is het allerbelangrijkste! Je mag ook een beetje van het ‘regime’ af en het is belangrijk om de stress lost te laten. Neem daarom gewoon een (ja één) glas goede, rode wijn en zorg dat er gelachten wordt.

 

Chia Pudding

 

goji bessen

Deze chia pudding is geschikt als dessert, maar ook heerlijk om mee te nemen.

Recept voor 2 porties

Ingrediënten:

 • 3 el gojibessen
 • 150 ml amandelmelk
 • 1 tl rauwe cacaopoeder
 • 4 dadels
 • 1 el amandelpasta
 • 1 tl kaneel
 • 1 el ahornsiroop
 • 3 el chiazaad
 • 1½  el kokossnippers

Week de gojibessen in een beetje water. Meng in een blender de amandelmelk, cacaopoeder, dadels, amandelpasta, kaneel en ahornsiroop. Giet het mengsel in een schaaltje en meng het met de chiazaad. Goed roeren, anders ontstaan er klontjes.

Zet het mengsel in de koelkast en laat het minstens een kwartier staan. Meng vervolgens drie kwart van de gojibessen en 1 el kokossnippers door de pudding. Neem twee mooie glaasjes en verdeel de pudding.

Garneer met de resterende gojibessen en strooi er kokossnippers over.

Serveer als dessert of schep het in een glazen potje en neem mee naar kantoor.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!