Glutenvrije havermoutkoekCoeliakie of glutenintolerantie is een ingrijpende aandoening die veel impact heeft op het dagelijkse leven.

Over coeliakie staat heel erg veel op het internet, dus ik zal jullie niet vermoeien met de medische details. In het kort komt het erop neer dat mensen met glutenintolerantie ontstekingen in hun darmen krijgen zodra ze gluten eten. Deze ontstekingen beschadigen de darmen en zorgen er daarmee voor dat voedingsstoffen niet meer geabsorbeerd kunnen worden. Eén van de meest in het oog springende symptomen is dan ook dat het lijkt alsof deze mensen allerlei voedingsstoffen te kort komen.

Heel vervelend is dat de ziekte vaak niet op tijd gediagnosticeerd wordt. Hoe langer je ermee rondloopt zonder het te weten, des te groter de schade. Niet alleen je darmen zijn dan volledig beschadigd, maar ook de rest van je lichaam heeft er onder te lijden. Immers, ondanks een gezond voedingspatroon kom je van alles tekort omdat je darmen (bijna) niets meer kunnen opnemen.

Kauwgom

Maar wat zijn nu eigenlijk gluten? Om dit goed te begrijpen moesten wij tijdens de opleiding een deegbal van tarwemeel maken (pastadeeg) en deze deegbal onder een lopende kraan afspoelen. Tijdens het spoelen verdwijnt het zetmeel in de gootsteen en houd je uiteindelijk 100% gluten over. Ik kan iedereen aanraden dit een keer te doen. Het is een vieze, plakkerige bende. Kauwgom.

Gluten zijn natuurlijk slecht voor mensen met coeliakie, maar volgens mij is deze plakkerige massa ook helemaal niet goed voor mensen die deze aandoening niet hebben.

Ook tijdens mijn verblijf in Azië werd ik me hiervan weer bewust. Als je in Azië namelijk eet van het lokale aanbod, dan krijg je (vrijwel) geen gluten binnen en daar voel je je echt beter bij.

Daarbij eten wij in Europa natuurlijk extreem veel gluten:

Onbijtbrood of muesli
Lunchweer brood
Dinerpastaatje
Tussendoorkoek, repen, toastjes, etc
Verborgenpakjes, zakjes, kant-en-klaar maaltijden, worst, sauzen

Kortom: probeer minder kauwgom in je darmen te krijgen, eet minder gluten. En de tarwe die gebruikt wordt in alle hierboven genoemde producten is ‘veredeld’. Door jarenlange verbetering van de tarwerassen, is ons huidige meel hoog van kwaliteit en helaas betekent dat: meer gluten.

Havermout

’s Ochtends begin ik zelf altijd al goed door geen brood of muesli te eten, maar mijn ‘overnight oats’, (klik hier voor het recept) een potje havermoutprut. Ondertussen zijn we eraan verslaafd en ik vond het ook erg leuk dat iemand zelfs schreef dat het doet denken aan vloeibare appeltaart! Bedankt Peter en Marianne!

Overigens is het voor mensen met coeliakie belangrijk te weten dat havermout in principe glutenvrij is, maar vaak in een glutenomgeving geproduceerd is. Zij doen er dus goed aan havermout te kopen die gegarandeerd glutenvrij is. Voor wie gewoon minder gluten binnen wil krijgen kan gewone havermout kopen, kost bijna niets!

Glutenvrije koek en gebak is vaak wel een probleem. Soms wil je gewoon even een snack of een koekje bij de thee. En wat geef je je kinderen als ze uit school komen? Daarom bij deze een heel gemakkelijk snel-klaar receptje voor glutenvrije havermoutkoek.

Lekker, niet te vet, weinig suiker en geen zout!

Glutenvrije havermoutkoek

Ingrediënten:

Glutenvrije havermoutkoek 2

 • 200 g havermout
 • 50 g kokosvet
 • 1 banaan
 • 1 appel (bio)
 • 50 g rozijnen
 • 50 g honing
 • 3 tl kaneel
 • 2 tl anijspoeder (toko)

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht oven, gewone oven 175 graden).

Snijd de appel in grove stukken (met schil, alleen klokhuis verwijderen). Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (bijvoorbeeld een Magimix) en meng tot er een smeuïge, dikke massa is ontstaan.

Neem een cakeblik van 26 cm lang, knip een stuk bakpapier op maat en vouw het in het cakeblik. Schep het havermoutmengsel in de vorm. Maak de achterkant van een eetlepel nat en smeer daarmee de bovenkant van de koek glad.

Zet in de oven en bak het 45 minuten. Haal de koek uit de oven en trek het direct aan het bakpapier uit het blik. Laat het een half uurtje afkoelen en snijd het dan in vierkantjes.

Aanvulling: ondertussen heb ik deze koek ook nog in een aantal varianten gemaakt. Hieronder het recept voor de beste versie tot op heden.

Ingrediënten:

 • 150 g havermout
 • 50 boekweit (heel)
 • 50 g kokosvet
 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 50 g rozijnen
 • 50 g dadels
 • 4 el ahornsiroop
 • 4 tl kaneel
 • 3 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 50 g cashewnoten
 • handje geweekte gojibessen

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht oven, gewone oven 175 graden).

Snijd de appel en de banaan in grove stukken (met schil, alleen klokhuis verwijderen). Doe alle ingrediënten behalve de cashewnoten en de gojibessen in de keukenmachine (bijvoorbeeld een Magimix) en meng tot er een smeuïge, dikke massa is ontstaan.

Neem een cakeblik van 26 cm lang, knip een stuk bakpapier op maat en vouw het in het cakeblik. Meng de gojibessen door het havermoutmengsel en schep het in de vorm. Druk nu de cashewnoten in de koek. Maak de achterkant van een eetlepel nat en smeer daarmee de bovenkant van de koek glad.

Zet in de oven en bak het 45 minuten. Haal de koek uit de oven en trek het direct aan het bakpapier uit het blik. Laat het een half uurtje afkoelen en snijd het dan in vierkantjes.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!