Glutenvrije pruimencake pudding

In één van de eerste kookboeken van Jamie Oliver stond een heerlijk recept voor een cake-achtige pudding met fruit. Uiteraard met veel suiker, boter, eieren èn gluten. Ik heb een veganistische variant gemaakt met minder suiker en zonder gluten. Eet je wel gluten, dan kan je in plaats van boekweit- en tapiocameel ook bloem gebruiken.

De glutenvrije pruimencake pudding is het lekkerst als het warm gegeten wordt en helemaal heerlijk met een bolletje ijs.

Voor 4 flinke dessertschaaltjes.

Ingrediënten

  • 6 flinke, rode pruimen
  • 1 el kokosvet
  • 4 el ahornsiroop
  • 2 bananen (250 g)
  • 50 g kokosvet
  • 250 ml rijstmelk (of een andere plantaardige melk)
  • 200 g boekweitmeel
  • 100 g tapiocameel
  • 1 tl (afgestreken) xanthaangom
  • 5 tl bakpoeder
  • 75 g kokosbloesemsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de pruimen in dunne partjes. Verhit een eetlepel kokosvet in een koekenpan en braad de pruimen kort aan. Giet er de ahornsiroop over en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot het stroperig is geworden.

Meng ondertussen de bananen, het kokosvet en de rijstmelk in een blender tot een gladde smoothie.

Mix in een andere kom alle droge ingredienten: de boekweitmeel, tapiocameel, xanthaangom, bakpoeder en kokosbloesemsuiker.

Vet vier ovenvaste dessertschaaltjes in met wat kokosvet en bestrooi ze met wat tapiocameel. Schep nu de pruimen met wat saus in de schaaltjes.

Giet de ‘smoothie’ in de kom met droge ingredienten en mix het snel en goed met een lepel tot het klontvrij is. Verdeel dit beslag over de vier dessertschaaltjes op de pruimen.

Zet de schaaltjes in de oven en bak de pruimencake pudding in 20 minuten tot het goudbruin is. Laat ze een paar minuten afkoelen en serveer het met een beetje ‘home made’ vanille ijs (zie recept hieronder).

 

Vanille ijs

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 bananen
  • 60 g ongebrande/ongezouten cashewnoten 6 dadels zonder pit
  • 2 vanillestokjes
  • 100 ml soja yoghurt
  • 2 el ahornsiroop
  • snufje zout

Bereid minimaal enkele uren van te voren dit heerlijke ijsje voor door de bananen in stukjes gesneden in te vriezen en de cashewnoten in water te weken.

Vlak voor serveren de bananen uit de vriezer halen, de vanille uit de stokjes schrapen en in een blender mengen met alle andere ingrediënten tot een mooie, romige massa.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!