GMO ongezond alternatief

Vorige week ging het over genetisch gemodificeerde voeding. Ook wel afgekort met GMO (Genetically Modified Organisms). Toen schreef ik vooral over regelgeving en de wrange economische realiteit. Klik hier om eerst mijn vorige blog over GMO te lezen. Daarin lees je onder andere over hoe je indirect en onbewust wellicht toch genetisch gemodificeerde voeding binnen krijgt. Bijvoorbeeld omdat veevoer voor een groot deel bestaat uit genetisch gemodificeerde producten.

Vandaag gaat het over genetische modificatie en onze gezondheid.

 

Follow the money

Het hoofdstuk ‘economie’ kwam vorige week aan de orde. Wil je echter wat weten over gezondheid, dan is het ook slim eerst even achter het geld aan te gaan.

Er zijn 4 bedrijven die samen meer dan de helft van de markt voor genetisch gemodificeerde zaden in handen hebben: Monsanto, DuPont, Syngenta en Bayer. En met z’n vieren hebben zij óók meer dan de helft van de markt voor pesticiden in handen.

Alle mooie beloftes daargelaten gaat GMO op dit moment dus nog steeds over het verkopen van nòg meer gif! Volgende week meer over hoe het nu zit met toxische stoffen, wat veilig is en hoe dat nu eigenlijk bepaald wordt.

GMO betekent naar mijn mening vooralsnog dus meer gif, meer pesticiden en dat is simpelweg niet goed voor onze gezondheid.

 

Word je allergisch van GMO?

Er zijn serieuze partijen die menen dat genetische modificatie in potentie allergenen kan toevoegen aan onze voeding. Allergenen zijn stoffen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn of worden.

De zorg ontstond omdat het resultaat van genetische modificatie namelijk vaak een nieuw eiwit betreft. Omdat allergenen bijna altijd eiwitten zijn is er in theorie dus altijd een risico dat een nieuw eiwit ook een nieuw allergeen wordt. De laatste jaren is de kennis over allergenen echter aanzienlijk toegenomen. Het is steeds gemakkelijker dit voor introductie van het nieuwe product op de markt te testen.

Als een genetisch gemodificeerde plantje een potentieel allergeen is, dan is de kans dat deze in Europa wordt toegestaan laag tot nihil.

 

Kanker

Hoewel er vele twijfels zijn over genetische modificatie en er ook uit een paar onderzoeken is gebleken dat er bepaalde effecten aangetoond kunnen worden, is dit nog geen bewijs voor kanker als gevolg van genetische modificatie. Het rumoer hierover werd echter wel gevoed door een heftig wetenschappelijk artikel uit 2012 met foto’s van ratten met enorme gezwellen die door genetisch gemodificeerde producten zouden zijn ontstaan. Het onderzoek bleek echter zo zwak, dat de schrijvers het uiteindelijk hebben teruggetrokken.

 

Onbekende gevolgen…

Wat echter open blijft is het feit dat er simpelweg te weinig gegevens zijn over potentiele gevaren van genetisch gemodificeerd voedsel. Daarom kan men tot nu toe niet echt duidelijke conclusies trekken.

En ook hier speelt geld weer een belangrijke rol. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt gesponsord door de bedrijven die de zaden ontwikkelen. Zij hebben belang bij positieve uitkomsten en doen vooral onderzoek naar de effectiviteit, niet naar de gevaren voor de gezondheid.

Gelukkig is Europa terughoudend en eist het stevige wetenschappelijke onderbouwing, voordat een product goedgekeurd wordt. In de Verenigde Staten hebben ze dit anders opgelost. Daar hebben alle genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen een status aparte. Ze worden daar als ‘over het algemeen veilig’ benoemd en krijgen de zogenaamde GRAS-status (Generally Regarded As Safe). De consument moet het daar zelf maar beslissen…

 

Tot slot

Het hele probleem over gezondheid en genetisch gemodificeerde voeding kan naar mijn mening in twee groepen verdeeld worden:

1. De risico’s die het gevolg zijn van een verhoogd gebruik van pesticiden bij genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. Over pesticiden en andere chemische rommel kan je volgende week meer lezen.

2. De onbekendheid met de gevolgen van genetische modificatie. In dit kader wordt de hele discussie wel eens vergeleken met situaties in de tijd van DES en DDT. Stoffen die ooit de stempel ‘veilig’ kregen, geroemd werden om hun werking en waarvan de desastreuze gevolgen pas veel later bleken. Een discussie die heel veel te maken heeft met geld.

Evenals vorige week blijf ik er dus bij dat voorkomen beter is dan genezen: koop biologische producten, onderteken petities tegen genetische modificatie en kies voor politieke partijen die streven naar een strenger beleid en meer transparantie over genetisch gemodificeerde producten. Meer weten? Kijk dan ook eens op de websites van Greenpeace en het Center for Food Safety.

 

En wil je meer weten over pesticiden en andere chemische rommel, lees dan volgende week mijn blog: ‘Worden we vergiftigd?’ over toxische stoffen.

Vragen of opmerkingen? Zet je reactie onderaan deze pagina.

 

Bronnen

ETC Group. Who will control the Green Economy? 2011. http://www.etcgroup.org/sites/www.etcgroup.org/files/publication/pdf_file/ETC_wwctge_4web_Dec2011.pdf

Harvard School of Public Health. Genetically Modified Foods. http://chge.med.harvard.edu/topic/genetically-modified-foods

GMO-Compass. Do GMO’s Mean More Allergies? http://www.gmo-compass.org/eng/safety/human_health/192.gmos_mean_more_allergies.html

Food-Info (Wageningen Universiteit). Kann ik kanker krijgen van genetisch gemodificeerd voedsel? http://www.food-info.net/nl/qa/qa-bt3.htm

Séralini GE, E Clair, Mesnage R, et al. Retraction: Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize. Food Chem Toxicol. 2014 Jan;63:244.

Food-Info (Wageningen Universiteit). Is genetisch gemodificeerd voedsel schadelijk? http://www.food-info.net/nl/qa/qa-bt2.htm

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!