GMO

Producten waarbij is ingegrepen in het DNA noemen we genetisch gemodificeerd. Dit bestaat al zo lang als wij landbouw bedrijven. Al eeuwen passen we veredeling toe, waardoor we producten zoals graan verbeteren. Het is echter ook mogelijk om direct in het DNA iets aan te passen. Deze vorm van genetische modificatie bestaat sinds de jaren ’70 toen wetenschappers erin slaagden het DNA van een organisme te veranderen. Een GMO werd het genoemd: een Genetically Modified Organism.

Al snel gingen commerciële bedrijven met deze kennis aan de haal. De overheid zag ook de potentie van goedkope voeding voor iedereen en stond in diverse landen verkoop van genetisch gemodificeerde producten aan consumenten toe. Europa was echter terughoudend. De Europese consument vindt genetische modificatie maar eng. Echter, ondanks het feit dat er in Europa vrijwel geen genetisch gemodificeerde producten verbouwd worden, importeren wij die producten echter wel op grote schaal.

 

GMO’s hebben belofte niet waargemaakt

Het ligt natuurlijk voor de hand om net zoals vele andere Europeanen tegen genetische modificatie te zijn. Maar dat is wel erg gemakkelijk. Als genetisch gemodificeerde producten nu dè oplossing blijken te zijn van het voedselvraagstuk dat ons met de groeiende wereldbevolking staat te wachten?

Ik heb me er daarom in verdiept en ondanks mijn open houding en de wens om ook de voordelen van genetische modificatie te zien, ben ik van mening dat GMO’s hun belofte tot op heden niet hebben waargemaakt. Genetische modificatie krijgt van mij niet het voordeel van de twijfel. Daarom vermijd ik dit soort producten en onderteken ik ook graag allerlei petities tegen GMO’s.

Ik laat me graag van mijn mening afbrengen, laat alle argumenten dus achter onderaan deze pagina!

 

Golden Rice

Vraag je voorstanders over de voordelen van genetische modificatie, dan vertellen zij je vaak het verhaal over ‘Golden Rice’. Door genetische modificatie is deze rijst verrijkt met vitamine A en daarom geel gekleurd. Deze rijst zou het vitamine A tekort bij arme mensen in ontwikkelingslanden oplossen. Hiermee zou blindheid (vaak gevolg van vitamine A tekort) tot het verleden behoren.

De realiteit is echter dat sinds de ontwikkeling van Golden Rice 15 jaar geleden er eigenlijk nog steeds niets gebeurd is. Door allerlei problemen met het product zelf, maar ook problemen met patenten en natuurlijk geld, zijn er nog steeds geen arme mensen zijn die dankzij Golden Rice een betere gezondheid genieten.

 

Groeiende bevolking

Genetische modificatie zou ook de oplossing zijn voor de opkomende voedselcrisis. Immers, de wereldbevolking groeit en groeit, maar wij hebben slechts beperkt land voor de verbouw van voedsel. Een verhoogde efficiëntie door technologische ontwikkeling moet dit probleem oplossen.

Ondertussen weten we dat 80% van het landbouwareaal gebruikt wordt voor landbouwdieren. Zo’n 50% van al het graan verdwijnt in de magen van ons vee. Als de gehele wereldbevolking zou overstappen naar bonen en graan, in plaats van melk en vlees dan zouden we wel meer dan 5 keer de wereldpopulatie kunnen voeden.

 

Soja

Ondertussen eten we in de rijke, westerse wereld veel genetisch gemodificeerde voeding. In de Verenigde Staten zijn in meer dan 75% van alle bewerkte levensmiddelen in supermarkten genetisch gemodificeerde ingrediënten verwerkt. Soja staat met stip op nummer 1.

In Europa worden minder genetisch gemodificeerde producten verwerkt in consumentenvoeding, omdat hier de regelgeving strenger is.

Het grootste deel van de geproduceerde soja verdwijnt echter niet in onze eigen magen, maar in die van ons vee: maar liefst 90%. Het voer van ons vee bestaat voor zo’n 25% uit soja en dat is meer dan 50% van alle eiwitten die deze dieren binnen krijgen.

 

Regelgeving                            

Op etiketten in Europa moet vermeld worden dat een product genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat, als er meer dan 0.9% genetisch gemodificeerde bestandsdelen in het product zitten. Maar dit geldt niet voor vlees, melk, eieren en alle andere dierlijke producten van kippen, koeien en varkens die met genetisch gemodificeerde soja zijn gevoerd.

Geschat wordt dat 60 à 90% van alle soja die aan dieren wordt gevoerd in Europa, genetisch gemodificeerd is. En dit staat dus niet op het etiket!

Bij biologische producten die gecertificeerd zijn door Skal mag je ervan uitgaan dat al het vee gevoerd is met voeding waarin geen genetisch gemodificeerde producten zijn verwerkt. Skal controleert hierop en certificeert namens de Nederlandse overheid producten die in aanmerking willen komen voor het Europese biologische keurmerk.

EU bio keurmerk

Big business

De meeste weerstand wordt bij mij echter opgeroepen door de zakelijke realiteit rondom genetisch gemodificeerde voeding. Dit kan het beste geïllustreerd worden aan de hand van het bedrijf Monsanto, bekend van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, maar ook van de genetisch gemodificeerde sojaboon.

Voordat Monsanto in de jaren ’80 begon met de verkoop van genetisch gemodificeerde sojazaden, was het bedrijf vooral bekend als verkoper van DDT, Agent Orange en allerlei andere chemische bestrijdingsmiddelen. Het grote succesnummer was echter Roundup, de bekende onkruidverdelger.

Met behulp van genetische modificatie ontwikkelde Monsanto later een sojaboon die resistent is voor Roundup: de Roundup Ready Soy. Het werkt als volgt: boeren planten Roundup Ready Soy zaadjes en besproeien daarna hun land rijkelijk met Roundup tegen het onkruid. Resultaat: prachtige sojaplanten, zonder onkruid.

Monsanto dwingt haar monopolypositie af met rechtszaken. Kleine boertjes die met eigen soja zaad en zonder Roundup van Monsanto willen werken, worden aangeklaagd. Monsanto zegt namelijk dat zij Monsantozaden kweken in plaats van deze te kopen. Dit kunnen zij bewijzen door de zaden van de kleine boeren te laten onderzoeken. Omdat alle buren van die boeren wel Monsantozaden gebruiken, zijn de sojazaden van de boer vermengd met de originele. Er is eigenlijk geen origineel zaad meer te vinden.

En daarom zegt Monsanto dat zij inbreuk plegen op de patenten van Monsanto. Monsanto heeft namelijk het alleenrecht op productie van zaden. Boeren die zelf zaad kweken zijn verdacht.

De realiteit is eenvoudigweg dat deze boeren linksom of rechtsom weggewerkt worden, omdat tegen een gigant als Monsanto niet te vechten is. De boeren kunnen de hoge advocaatkosten niet betalen en stemmen in of gaan failliet.

 

Wie plukt de voordelen?

Bij 85% van alle genetisch gemodificeerde voeding is het DNA aangepast om resistent te zijn tegen onkruidverdelgers zoals Roundup van Monsanto. Er wordt dus niet genetisch gemodificeerd om het hongerprobleem op te lossen, er wordt genetisch gemanipuleerd om meer omzet te maken. Hiervan plukt maar één groep de voordelen: de aandeelhouders van Monsanto.

Die arme boeren in ontwikkelingslanden hebben nog steeds geen Golden Rice en nog steeds een vitamine A tekort. Al het geld dat geïnvesteerd is in Golden Rice had ook uitgegeven kunnen worden aan een programma om de biodiversiteit op het land van de boeren in ontwikkelingslanden te vergroten met reguliere producten die rijk zijn aan vitamine A zoals lokale variëteiten van mango, wortels, spinazie, curry blad, koriander, kool, etc.

 

Wat te doen?

Wil je net als ik genetisch gemodificeerde producten vermijden? Koop dan biologische producten, onderteken petities tegen genetische modificatie en kies voor politieke partijen die streven naar een strenger beleid en meer transparantie over genetisch gemodificeerde producten. Meer weten? Kijk dan ook eens op de websites van Greenpeace en het Center for Food Safety.

 

Volgende week het vervolg. Dan vertel ik je meer over de gevolgen van genetisch gemodificeerde voeding voor onze gezondheid. Klik hier om direct verder te lezen.

 

Bronnen

GM Watch. Golden Rice Myths. 2013. http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2013/15023-golden-rice-myths

Partij voor de Dieren. De honger in de derde wereld ligt op ons bord. https://www.partijvoordedieren.nl/departij/opinieartikelen/i/46/de-honger-in-de-derde-wereld-ligt-op-ons-bord-

Center for Food Safety. About Genetically Engineered Foods. http://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/about-ge-foods#

Milieudefensie. Soy consumption for feed and fuel in the European Union. 2008. https://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/soy-consumption-for-feed-and-fuel-in-the-european-union

GMO Inside. How Pervasive are GMOs in Animal Feed? http://gmoinside.org/gmos-in-animal-feed/

GMO Compass. Genetic Engineering: Feeding the EU’s Livestock. http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/processed_foods/153.animal_feed_genetic_engineering.html

Rijksoverheid. Genetisch gemodificeerd voedsel en landbouw. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/biotechnologie/genetisch-gemodificeerd-voedsel-en-landbouw

Skal. Infoblad Biologische Veehouderij. 2013. http://www.skal.nl/assets/Infobladen/Infoblad-Biologische-veehouderij.pdf

GM Watch. Monsanto: a history. http://www.gmwatch.org/gm-firms/10595-monsanto-a-history

Monsanto. Company history. http://www.monsanto.com/whoweare/pages/monsanto-history.aspx

Benbrook CM. Impacts of genetically engineered crops on pesticide use in the U.S. — the first sixteen years. Environmental Sciences Europe 2012, 24:24. http://www.enveurope.com/content/pdf/2190-4715-24-24.pdf

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!