yoga

Veel mensen klagen over hun buikje en nog veel meer mensen hèbben een buikje. Steeds vaker zie je ook superslanke mensen met een hoog buikje, een doorlopend buikje of een lekkere rolmops vanaf de taille naar beneden. Flink trainen op de sportschool, een keurige BMI ergens tussen de 20 en 25, maar ondertussen…

Lees snel verder over de gevolgen van een buikje en hoe je er van af komt.

Hoe erg is een buikje eigenlijk?

Overgewicht en obesitas meten we over het algemeen door de Body Mass Index (BMI) uit te rekenen. De World Health Organization houdt de volgende classificatie aan:

 Classificatie BMI
 Ondergewicht < 18.50
 Normale range 18.50 – 24.99
 Overgewicht ≥ 25
 Obesitas ≥ 30
 – obesitas klasse I 30.00 – 34.99
 – obesitas klasse II 35.00 – 39.99
 – obesitas klasse III (morbide obesitas) ≥ 40

 

Overigens is de indeling voor Aziaten iets strikter. We spreken bij Aziaten al van overgewicht bij een BMI vanaf 22 en over obesitas bij een BMI vanaf 26. De tabel geldt overigens ook alleen voor volwassenen van ongeveer 18 tot 70 jaar.

Toch zegt een BMI niet alles. Het gaat namelijk uit van een doorsnee gespierd mens. Als je dus zeer gespierd bent, dan kan het zijn dat je bij een keurig vetpercentage een te hoge BMI hebt. Vergelijk de twee plaatjes hieronder maar eens: beiden dezelfde BMI, maar er is er natuurlijk maar één te dik!

BMI

Vetverdeling

Het gaat er dus om of je teveel vet hebt en waar dit vet zich bevindt.

In het plaatje hieronder zie je dat vet als een appel rondom de taille kan zitten of juist lager op de heupen in een peervormig lichaam. Uiteraard zijn er ook mensen bij wie het vet keurig verspreid over het gehele lichaam zit.

appel peser

De appelvorm is risicovol. Oorzaak hiervan is dat het vet hier geconcentreerd is rondom de buik. Buikvet bestaat uit kleinere cellen en deze vetcellen zijn beter doorbloed dan het onderhuidse vet wat zich elders in het lichaam bevindt. Uit buikvetcellen komen gemakkelijker vetzuren vrij en deze komen uiteindelijk in de lever, waar de aanmaak van bloedsuiker gestimuleerd wordt. Mensen met een appelvorm krijgen dus een verhoogd bloedsuikerniveau, de aanloop naar diabetes mellitus type 2.

Buikvet lijkt zelfs een betere graadmeter te zijn voor het risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 dan overgewicht alleen.

Heb jij teveel buikvet?

Om te bepalen of iemand teveel (buik)vet heeft, werken we met de volgende waarden:

  Buikomvang Gezondheidsrisico’s
 Mannen > 94 cm Verhoogd
 > 102 cm Ernstig verhoogd
 Vrouwen > 80 cm Verhoogd
 > 88 cm Ernstig verhoogd

 

Meer dan 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen levert ernstige risico’s op, in het kader hieronder staat de indrukwekkende lijst.

Wat zijn de gevolgen van het buikje?

Hart- en vaatziekten

Galziekten

Artrose

Ademhalingsproblemen & slaapapneu

Jicht

Onvruchtbaarheid & menstruatiestoornissen

Foetale defecten

Glucose-intolerantie & diabetes mellitus type 2

Leververvetting: non-alcoholic fatty liver disease

Diverse soorten kanker: slokdarm, alvleesklier, galblaas, dikke- en endeldarm, borst (na overgang), eierstok, baarmoeder, nieren, prostaat

Groei van kankergezwellen in het algemeen

Psychische problemen

 

Hoe kom je van het buikje af?

Tja, als ik hier dè oplossing voor had, dan zou ik nu ‘rich & famous’ zijn! Maar ik kan je wel een paar adviezen geven op basis van een aantal onderzoeken en natuurlijk mijn eigen ervaring. Mijn buikje is namelijk enkele jaren geleden als sneeuw voor de zon verdwenen!

1. Beweeg

Bewegen is altijd goed, maar fanatiek sporten lijkt niet te helpen. Sport leidt bij mensen met obesitas tot stress (verhoogd cortisolniveau) en dit verhindert het gewichtsverlies! Naar mijn mening weer een goede reden om voor yoga te kiezen, waarbij stress juist verlaagd wordt.

In plaats van meerdere uren per week in de sportschool rond te lopen kan je beter af en toe sporten en in het dagelijks leven actiever zijn.

Neem bijvoorbeeld een bewust besluit over het nemen van de trap: ik neem altijd de trap, tenzij de kans dat ik zwetend boven kom erg groot is. En nee, na 4 etages zweet je niet. Idem voor de fiets, waarom rijden en parkeergeld betalen als je gewoon de fiets kan pakken? Heb je een kantoorbaan? Zorg er dan voor dat je actief achter je bureau zit: rug recht, buik en billen een beetje aangespannen.

2. Verminder stress

Mediteer en investeer in het goed omgaan met stress in je leven. Veel mensen maken zich druk om onbelangrijke dingen. Leer te relativeren. Stress maakt cortisol aan en er is uit onderzoek gebleken dat dit leidt tot meer vet en wel specifiek rondom de taille. Niet onderschatten dus!

3. Zorg voor voldoende slaap

De relatie tussen te weinig slaap en overgewicht is vrij goed onderzocht. Gebleken is dat slaapgebrek leidt tot lagere niveaus van leptine. Leptine is een hormoon dat door vetweefsel geproduceerd wordt en ons zegt dat we genoeg te eten hebben gehad. Anderzijds maakt ons lichaam bij slaapgebrek juist meer ghreline aan, het hormoon dat onze trek stimuleert.

Beter slapen kan dus ook slanker maken! Lees verder in mijn blog over slapend gezond worden.

4. Je lichaam voeden

‘Overfed and undernourished’ laat zich lastig vertalen, maar de boodschap is duidelijk: wij eten teveel rotzooi, waardoor we enorme hoeveelheden suiker, vet en zout binnen krijgen. Per saldo biedt het ons bergen kilocalorieën, maar geen voedingsstoffen. We eten lege kilocalorieën. We worden hierdoor dik, maar zijn ondertussen uitgehongerd. Ons lichaam is niet gek. Zolang je lijf onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, zal het je hongersignalen geven.

5. Zorg ervoor dat je niet verzuurt

Ik schreef al eerder over de zin en onzin van ‘alkaliseren’, het meer basisch en minder zuur maken van je lichaam. Zodra ons lichaam verzuurd is zal je lichaam mineralen afgeven om het meer basisch te maken, om het dus te alkaliseren. Hierdoor wordt je lichaam ‘hongerig’ naar de missende mineralen.

Een te lage pH (te zuur) kan bovendien leiden tot candidiasis, waardoor een extra behoefte aan suiker ontstaat.

6. Vermijd toxines

Toxines uit onze omgeving zoals bijvoorbeeld PCB’s maken ons dik en kunnen diabetes veroorzaken. Toxines worden vaak opgeslagen in vetcellen. Vetcellen beschermen je feitelijk tegen toxines door ze op te slaan, zodat ze niet beschikbaar zijn voor de rest van het lichaam. Hoe meer toxines, des te meer vet nodig is om het op te slaan.

7. Vermijd alcohol

Zie je iemand met een paars hoofd, doorlopend bovenlijf met flinke diameter zonder taille en dunne benen, dan hebben we vaak te maken met op z’n minst een gezellige drinker en in het slechtste geval een alcoholist. Een wijntje is niet erg, maar houd het binnen de perken (1 per dag voor vrouwen, 2 per dag voor mannen).

Voorkom vooral ‘opspaargedrag’ door een week niet te drinken en op zaterdagavond 2 flessen wijn achterover te slaan. Dat is een aanslag op je lever en vette winst voor je buikje.

Kortom: doe yoga, relax, ga op tijd naar bed, voed jezelf met ècht eten, wordt geen zuurpruim, gooi chemicaliën de deur uit en drink 1 wijntje per dag. Je zal zien dat je buikje wegsmelt :-)

 

Bronnen


De prachtige foto van Briohny Smyth komt van www.bryceyoga.com.

Bakker SJL, Zelissen PMJ, Trip MD. Pathofysiologie van het metabool syndroom. Ned Tijdschr Diëtisten. 2003;58(3):65-68.

Zelissen PMJ. Informatorium voor Voeding en Dietetiek: Farmacotherapie ter behandeling van obesitas. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2013. p. 935.

Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Richtlijn Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden Communications; 2008.

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research

Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective Washington D.C. AICR, 2007.

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Ovarian Cancer 2014.

Tchernof A, Després JP. Pathophysiology of Human Visceral Obesity: An Update. Physiological Reviews. 2013;93:359-404.

Jones OA, Maguire ML, Griffin JL. Environmental pollution and diabetes: a neglected association. Lancet. 2008 Jan 26;371(9609):287-8.

Tang-Péronard JL, Andersen HR, Jensen TK, et al. Endocrine-disrupting chemicals and obesity development in humans: a review. Obes Rev. 2011;12(8):622-36.

Kazaks AG, Stern JS. Nutrition and Obesity: Assessment, Management & Prevention. Burlington: Jones & Bartlett Learning; 2013. p. 19.

World Health Organization. BMI Classification.

Richtlijn Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen. Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Utrecht: Van Zuiden Communications; 2008. p. 24-26.

Foss B, Sæterdal LR, Nordgård O, et al. Exercise Can Alter Cortisol Responses in Obese Subjects. Journal of Exercise Physiology. 2014;17(1):67-77.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!