hoe kom ik van mijn vetrol af

Muffin tops, zwembandjes, love handles… Als er zoveel woorden zijn om iets te beschrijven, dan moet het wel iets belangrijks zijn! En zeg nou eerlijk, wie raakt er nu niet gefrustreerd van die eeuwige vetrol rondom de middel, met van die kwabjes boven de heupen?

De vetrol heeft maar bar weinig te maken met hoe zwaar je bent. Zelfs mensen die op het eerste oog mager zijn, kunnen een muffin top hebben. Maar ook het omgekeerde komt voor. Op de sportschool zie ik wel eens dames rondlopen die wellicht een veel te hoge Body Mass Index (BMI) hebben en dus volgens de definitie te zwaar zouden zijn, maar die juist geen zwembandjes hebben!

En ja…deze dames hebben vaak prachtige, stevige dijen, geen kipfiletjes onder de armen, mooie ronde billen en een smalle taille. Ondanks hun 80 kg zien ze er geweldig uit!

En is dat ook eigenlijk niet de nieuwe mode? Sterk & stevig, in plaats van mager & slap?

 

Lichaamssamenstelling in plaats van lichaamsgewicht

Bij een eerste gesprek gaat het bij voedingscoaching vaak zo: ‘Ik weeg 80 kg en wil graag 10 kg afvallen’. Toch is het aantal kilo’s maar een nummer. We willen immers niet persé 10 kg afvallen, maar we willen ons wèl gezond en energiek voelen, tevreden in de spiegel kijken en kleding in gewone confectiematen kunnen kopen.

Het gaat natuurlijk helemaal niet om de kilo’s, het gaat om de hoeveelheid vet. Want één ding weten we wel: 80 kg met een vetpercentage van 25% is gezonder èn mooier dan 80 kg met een vetpercentage van 40%.

Maar wat is eigenlijk een gezond vetpercentage? Die bandbreedte ligt voor vrouwen ongeveer tussen de 20-35% en voor mannen tussen de 10-25%.

 

Beter dan gewicht: buikomvang

Een indicatie van je vetpercentage kan gegeven worden met behulp van een speciale weegschaal, een huidplooimeting of andere speciale apparatuur. Heb je dat niet, geen probleem.

Om toch een idee te krijgen is het goed je buikomvang te meten. Als ik mensen begeleid die graag willen afvallen adviseer ik ze -naast het gewicht- vooral ook te kijken naar de buikomvang. Wil je weten wat een gezonde buikomvang is? Lees dan hier verder.

Soms ben je goed aan het sporten, eet je gezond en val je geen gram af. Maar als ondertussen je buikomvang wel afneemt ben je heel goed bezig! Motiveer jezelf vandaag nog door het meetlint te vertrouwen boven de weegschaal.

 

Body Mass Index (BMI) versus buikomvang

Het plaatje hieronder vat het allemaal goed samen. Deze twee mannetjes zijn even lang, even zwaar, maar daar houdt de gelijkenis wel op! En let op de buikomvang, daar zit het grote verschil!

bmi versus buikomvang

 

Waarom is het goed te streven naar een slanke taille?

Bij een gelijk vetpercentage gaat de voorkeur uit naar flinke heupen met een slanke taille, in plaats van een dikke buik met slanke benen. Vetophoping rondom de buik wordt geassocieerd met een hoger risico op een hoge bloeddruk, kanker (met name darmkanker), hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 (suikerziekte).

 

5 tips om van je vetrol af te komen

Goed, we weten dat het beter voor je is en dat het leuker staat. Maar hoe kom je nou van die vetrol af? Deze tips zullen je nog verbazen!

 1. Mediteren

Ja…stilzitten en niets doen! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat obese vrouwen met relatief veel vet rondom de buik, veel cortisol aanmaken. Cortisol is een stress hormoon. Dat betekent dat veel stress leidt tot veel cortisol. Mediteer dagelijks, al is het maar 5 minuten. Dit helpt je de cortisol binnen de perken te houden. Lees hier meer over meditatie. 

2. Vermijd toegevoegde suikers

Veel fructose, met name fructose uit frisdrank, blijkt te leiden tot meer vet rondom de buik. Dit betekent dus niet dat je geen fruit meer mag eten! De hoeveelheden fructose in fruit zijn beperkt en fruit bevat heel veel goede stoffen. Zorg vooral dat je zo min mogelijk toegevoegde suikers (koek, snoep, pakjes, zakjes) binnen krijgt. Lees hier meer over de gevaren van suiker.

3. Minder verzadigd vet

Het eten van verzadigd vet eten (boter, kaas, vlees) blijkt een grotere buikomvang tot gevolg te hebben. Zo bleek uit een studie dat een Mediterraan dieet bij een zelfde inname in termen van kilocalorieën te leiden tot een slankere taille, los van BMI.

4. Wees matig met alcohol

Immers, we herkennen allemaal van een afstand de dikke buiken boven dunne beentjes. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat chronisch alcoholgebruik leidt tot meer buikvet. Wist je dat een maandje stoppen al een enorm cadeau is voor je lichaam? Lees hier meer over een maand zonder alcohol.

5. Beweeg!

Afvallen zonder aan sport te doen betekent dat je veel spiermassa verliest. En dit wil je juist voorkomen! Afvallen in combinatie met krachttraining zorgt voor net zoveel gewichtsverlies, maar voor veel minder verlies van spiermassa. Door vooral je tailleomvang te meten in plaats van op de weegschaal te staan, zie je dit effect des te beter! Hoe belangrijk spiermassa voor je lijf is lees je hier.

Kortom: eet ècht eten, vooral plantaardige producten, vermijd verzadigd vet en suiker en beweeg!

Hiermee verlies je niet alleen gewicht, maar wordt je ook gezonder èn mooier slank. Gooi bewerkte producten de deur uit en ga voor èchte voeding.

Waar vertrouw jij op? De weegschaal of de centimeter?

 

Bronnen

Tchernof A, Després JP. Pathophysiology of human visceral obesity: an update. Physiol Rev. 2013;93: 359-404.

Bakker SJL, Zelissen PMJ, Trip MD. Pathofysiologie van het metabool syndroom. Ned Tijdschr Diëtisten. 2003;58(3):65-68.

Pasquali R, Cantobelli S, Casimirri F, et al. The hypothalamic-pituitary-adrenal axis in obese women with different patterns of body fat distribution. J Clin Endocrinol Metab. 1993;77(2):341-6.

Ren RZ, Zhang X, Xu J, et al. Chronic ethanol consumption increases the levels of chemerin in the serum and adipose tissue of humans and rats. Acta Pharmacol Sin. 2012;33(5):652-9.

Villareal DT, Chode S, Parimi N, et al. Weight loss, exercise, or both and physical function in obese older adults. N Engl J Med. 2011;364(13):1218-29.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!