Ik weeg te weinig, hoe kom ik aan?

Er zijn veel mensen met een gezond gewicht, teveel mensen met overgewicht, maar er zijn ook mensen die er veel moeite mee hebben aan te komen. Een te laag gewicht komt in alle leeftijdscategorieën voor, maar is vooral een bedreiging voor kinderen en ouderen.

Waarom blijft gewicht achter?

Gewicht is het resultaat van de voeding die wij binnen krijgen (die levert energie) minus de energie die wij gebruiken.

Zelfs al doen we de hele dag niets, dan nog verbruiken we iedere dag al heel veel energie. Afhankelijk van hoe oud en zwaar je bent en of je een man of vrouw bent ligt dit zogenaamde basismetabolisme ergens tussen de 1200 en 2000 kilocalorieën per dag. Vervolgens komt daar bovenop nog een opslag voor onze activiteit. Dat is meestal minimaal zo’n 20%, maar kan zelfs stijgen tot 100% bij hele sportieve mensen. Per saldo verbruikt een Nederlandse vrouw gemiddeld zo’n 2000 kilocalorieën en een man ongeveer 2500 kilocalorieën.

Eet je consequent weinig, dan val je af. Een vrouw die 2000 kilocalorieën per dag verbruikt en bijvoorbeeld een jaar lang gemiddeld 1900 kilocalorieën verbruikt kan op die manier onder een voor haar gezond gewicht komen.

 

Ik eet veel en val toch af!

Hiervoor kunnen voor de hand liggende redenen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld actiever zijn dan je denkt of heel veel voeding eten die laagcalorisch is, zoals groenten. Veganisten hebben vanuit dat oogpunt ook vaker last van ondergewicht dan mensen die wel dierlijke producten eten.

Is dit niet het geval, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Zo verbruiken we ook meer als we bijvoorbeeld ziek zijn. Ontstekingen, (brand)wonden en longaandoeningen zijn enkele voorbeelden waarbij ons lichaam veel meer energie verbruikt dan normaal. Mensen in het ziekenhuis beseffen dit meestal niet, denken dat ze ‘alleen maar wat liggen’ en eten dan te weinig waardoor ze afvallen.

Het kan ook zijn dat er iets mis is met je spijsverteringskanaal. Zo kunnen darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld coeliakie leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen, inclusief energie.

Eet je dus echt heel veel en kom je niet aan, ga dan naar je arts!

Tien tips voor meer energie

1.
Gebruik alle eetmomenten. Ben je een kleine eter en zit je snel vol? Dan is ieder eetmoment van groot belang. Eet drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag.

2.
Gebruik nooit ‘light’-producten! Deze vullen namelijk wel je maag, maar bieden weinig tot geen energie.

3.
Eet eerst en drink na het eten. Een glas water voor het eten is een goede tip voor iemand met overgewicht, want het vult namelijk de maag. Maar dit is voor jou niet handig. Drink dus pas na het eten.

4.
Ga voor volvet. Per gram bevat vet namelijk ruim twee keer zoveel kilocalorieën dan eiwitten en koolhydraten. Gebruik je zuivel, neem dan altijd volle producten, gebruik geen halvarine, maar smeer roomboter op brood. Eet je vlees en/of vis, denk dan vooral eens aan gestoomde makreel en sardientjes uit blik, deze zitten namelijk vol gezonde vetten.

5.
Maar er zijn ook voldoende plantaardige vetten: avocado (ook lekker op brood), noten (uit het handje of als pasta op brood, bijvoorbeeld pindakaas, tahin, amandelpasta) en natuurlijk kokosvet (ook lekker op brood) en olie.

6.
Probeer eetmomenten stukje bij beetje te verrijken. Eet je normaal 2 sneetjes brood? Probeer er dan eens een derde aan toe te voegen.

7.
Gebruik een dressing: lijnzaad- of extra vergine olijfolie is goed voor je lichaam en biedt per eetlepel maar liefst 90 kilocalorieën. Giet wat extra olie over je gestoomde groenten, een peulvruchten- of gewone salade.

8.
Noten bevatten naast veel energie ook allerlei andere belangrijke voedingsstoffen. Zorg dat je iedere dag een notenmoment inlast en eet dan minimaal een handje.

9.
Hou je van muesli of havermout? Stap dan over op granola of krokante muesli. Erg lekker en rijk aan energie.

10.
En tot slot: maak van het eetmoment een feestje. Er is niets dat de eetlust beter stimuleert dan gezelligheid. 

Inhoudsopgave

Voorwoord

Voorwoord door prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg

Inleiding

Hoofdstuk 1. Ziek of gezond?

Hoofdstuk 2. En waarom gaat het nu wel lukken?

Food

Hoofdstuk 3. De waarheid over voeding

Hoofdstuk 4. Wat heb jij nodig?

Hoofdstuk 5. Brandstof

Hoofdstuk 6. Anticarb, anti-eiwit, antivet of anti-alles?

Hoofdstuk 7. Alle voedingsstoffen op een rij

Hoofdstuk 8. Inflammatie: bron van ziekte & veroudering

Hoofdstuk 9. Eten voor je leven!

Hoofdstuk 10. Jouw FOOD-plan

Body

Hoofdstuk 11. Zittend door het leven

Hoofdstuk 12. Telt golfen ook?

Hoofdstuk 13. Praktische tips voor de niet-topsporter

Mind

Hoofdstuk 14. Mentale gezondheid

Hoofdstuk 15. Pillen of wortels?

Hoofdstuk 16. Authenticiteit & zelfacceptatie

Hoofdstuk 17. Mindfulness & meditatie

Hoofdstuk 18. Rust & slaap

Hoofdstuk 19. Maak je leven meer zen!

Hoofdstuk 20. Voel je het al?

- Het 21-dagen inspiratieplan

- Voorbeeld weekmenu vasten

- Recepten

Bijlagen

- Hoeveel energie verbruik je per dag?

- Wat doen vitamines en mineralen in je lichaam?

- FOOD BODY MIND Weekplanner

- Checklist voorraadkast

 

Bronnen

Boek Food Body Mind WendyWalrabenstein

Te koop bij je lokale boekhandel of online:

Bol.com
Bruna
Libris

Waarom is dit zo georganiseerd?

Ik besteed vaak veel tijd aan vooronderzoek, ook om te kijken of er op wetenschappelijk terrein nog ontwikkelingen zijn waarmee ik je nog beter kan adviseren. Daarom wil ik zo min mogelijk tijd besteden aan het heen en weer mailen om tot een afspraak te komen.

En verder vraag ik je om vooraf te betalen, dat scheelt ook weer tijd voor administratie omdat dit proces geautomatiseerd is. Uiteraard ontvang je na het consult een keurige factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan mogelijkerwijs (een deel van) de kosten terug, afhankelijk van je verzekering en de stand van je eigen risico.