Indiase samosa

Ingrediënten vulling

• 200 gram aardappelen (gewicht na schillen)
• 2 tenen knoflook
• ½ rode peper (of ½ tl sambal)
• 1 sjalot
• 1 el kokosvet
• 1 tl mosterdzaad (heel)
• 1 tl komijnzaad (heel)
• 1 tl venkelzaad (poeder)
• 1 theelepels currypoeder
• 1 theelepels garam masala
• 1 theelepels kurkuma
• 100 gram droge linzen (of uit blik, ongeveer 300 gram)
• zout naar smaak

Bereiding vulling

Aardappels schillen en in dobbelsteentjes van ongeveer ½ cm snijden. Knoflook, rode peper en sjalot fijnsnijden. Kokosvet verhitten en hierin de komijn en mosterdzaad bakken. Zodra de zaden beginnen te knetteren sjalot, knoflook, sambal en venkelzaad toevoegen. Even roerbakken tot de ui glazig is. Vervolgens de curry, garam masala en kurkuma toevoegen en een paar minuten bakken. Voeg de aardappelen en linzen toevoegen, even meebakken. Giet dan 300 ml water toe en breng het aan de kook. Gedurende 30 minuten op zacht vuur met een deksel op de pan laten pruttelen. Kijk regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit, anders een klein beetje water toevoegen. Het moet uiteindelijk een ragout-achtige consistentie krijgen. Niet te veel water dus!

Voeg aan het einde naar smaak zout toe en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur terwijl je het deegje maakt.

Ingredienten deeg

• 250 g bloem
• 70 g semolina
• 60 g soja yoghurt
• 125 ml warm water
• snufje zout

Bereiding deeg

Meng alle ingredienten in een kom en kneed 10 minuten tot het een mooie, soepele bal is. Laat een half uur onder een vochtige doek rusten.

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven). Bekleed de bakplaat met bakpapier. Neem een stukje deeg en rol het met een deegroller uit tot het lekker dun is, 2 mm dik bijvoorbeeld. Snijd nu met een pot of een vorm rondjes uit van ongeveer 8 cm doornsnede. Schep er een beetje vulling in, maak de randjes nat en vouw de samosa’s tot halve rondjes.

Je kan de samosa’s invriezen of direct afbakken. Verspreid een paar samosa’s op de bakplaat en bak in 10-15 minuten tot ze een klein beetje gaan kleuren.

Heerlijk als snack met een beetje soja yoghurt met munt.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!