Ken je Jan Heemskerk nog niet?

Tja, dan moet ik hem toch even goed introduceren. Als ik je vertel dat hij de voormalig hoofdredacteur is van de Playboy die Patricia Paay uit de kleren praatte, dan denken jullie wellicht: ‘Wendy toch! Met wat voor enge mannen laat jij je in?’

Maar als ik dan vertel dat hij keurig getrouwd is, artikelen schrijft voor allerlei kranten (Volkskrant) en tijdschriften (LINDA.) en regelmatig te gast is bij Koffietijd, dan valt het allemaal toch wel mee? Ik ben tenslotte zelf ook een enge bankier geweest.

Maar goed, Jan Heemskerk kende ik dus ook niet. Zijn vrouw kende ik wel. Een getalenteerde vrouw die al op jonge leeftijd hoofdredacteur was geworden van grote bladen. Jan werd door zijn vrouw naar mij gestuurd. Nou, dan weet je wel op welk punt hij was aangekomen. Want een beetje intelligente vrouw heeft wel wat geduld en probeert natuurlijk eerst diverse minder directieve methodes uit om manlief op het goede leefstijlpad te brengen.

Nee, Jan had het echt te bont gemaakt. Het resultaat kan je zien op de cover van zijn nieuwe boek. De buikomvang was ondertussen ruim genoeg om, nou ja…kijk maar. En dat was alleen nog maar de buitenkant. Dat was ongeveer 2,5 jaar geleden. Wat er ondertussen gebeurd is, dat moeten jullie echt lezen. Want dit boek is niet alleen heel goed geschreven, informatief en een perfect Kerst-cadeau voor je pa, broer, vriend, etc., het is ook nog eens hilarisch. Ik heb meerdere malen naar de zakdoekjes gegrepen van het lachen. Tijd dus om Jan te spreken over alles wat niet in het boek staat.

Jan! Zoals je ziet heb ik grote moeite jou goed te introduceren. Vertel het dus zelf maar eens. Wie is Jan? 

Jan’ is lang, heel lang hoofdredacteur van mannenbladen geweest, waaronder inderdaad ook Playboy, wat veel minder eng is dan je denkt. Nu ben ik alweer een paar jaar schrijver, columnist, tv-programma-bedenker, radiomaker, theaterspeler en natuurlijk de Nationale Vrouwenfluisteraar. Mijn ‘onderwerpen’ zijn de relatie en verschillen tussen man en vrouw en, sinds kort en dankzij Wendy, vitaliteit en gezondheid voor mannen.

Als je denkt aan Jan ‘voor’ en ‘na’, wat is dan het grootste verschil?

Behalve die 25 kilo? Energie! Fut! Pit! Plus een lichte hang naar helpen van anderen die er net zo beroerd aan toe zijn als ikzelf destijds. Maar dat voelt nog een beetje vreemd en zweverig.

Ja HeemskerkHeb ik goed begrepen dat je toch ook wel een beetje verlatingsangst kreeg, nadat jouw vrouw liet merken dat die buik nu toch wel een beetje té flink was? Beseffen mannen te weinig dat voor vrouwen het oog toch ook wat wil?

Mannen zijn sowieso blind voor hun eigen tekortkomingen. Dat is op zich knap en nuttig, want maakt ons onbevreesd en roekeloos, maar ook dom: vrouwen anno 2018 weten heel goed wat ze willen en dat is (onder meer) een man die er aantrekkelijk uitziet. Ze zitten er geen moment mee een onwillige dikzak in te ruilen voor een lekker snoepje, en ze verdienen hun eigen geld, dus daarvoor hoeven ze ook niet bij je te blijven. Het zijn eigenlijk net mannen!

Waren er ook gezondheidsklachten (en dan bedoel ik geen ‘risicofactoren’ zoals een hoge bloeddruk, maar echt klachten zoals bijvoorbeeld pijn) die je niet direct relateerde aan je leefstijl (misschien dacht je dat het bij het ouder worden hoorde), maar die later verdwenen?

Ik had apneu – heel akelig en eng wakker schrikken omdat je bent opgehouden met ademhalen – en voelde steken in mijn buik (waar ik vermoedde dat mijn lever zat). En natuurlijk gewrichtspijnen in mijn knieën, maar dat kwam door mijn gewicht. Het nare is eigenlijk: je hebt meer last van een algeheel gevoel van onbehagen, maar dat merk je pas echt als je er géén last meer van hebt…

In hoeverre werkt het leren van een gezonde leefstijl volgens jou anders bij vrouwen dan bij mannen? 

Ik zou zeggen: het soort mannen waar ik voor schrijf zijn minder bezig met hun lichaam en gewicht dan ‘hun’ vrouwelijke tegenhangers. Voor die mannen is het lichaam vooral functioneel en voor vrouwen esthetisch. Vrouwen zijn dus ook meer lichaams-‘geletterd’ – beter op de hoogte van klachten en behandelingen – dan mannen, die je werkelijk alles kunt wijsmaken, zolang het maar logisch klinkt. Bovendien zijn ze gewend te gehoorzamen, zeker aan een vrouw.

Voor wie heb je dit boek geschreven? Kan je misschien beschrijven welk type man waarschijnlijk het meeste heeft aan jouw boek?

Ik denk – maar dat geldt voor alles wat ik doe – aan mannen als ikzelf, gewone gezellige burgerlijke middenmoters met een leuke baan, een fijn gezin en een Bourgondische natuur. Als ik het doe, wat dan ook, doet de middenmassa het over een halfjaar ook. Ik ben de trendsetter voor de gewone, gulzige man. Ik kan het ook niet helpen.

Wat kunnen dokters, diëtisten, fysiotherapeuten, andere zorgverleners en misschien zelfs zorgverzekeraars leren van jouw boek?

Ze hebben het ongetwijfeld zelf al bedacht, maar: wees duidelijk tegen je cliënt over de gevolgen voor zijn gezondheid als hij zijn gedrag niet verandert. Mannen houden niet van verandering, zijn liever lui dan moe en kunnen heel goed hun kop in het zand steken. Je moet je ze dus hardhandig motiveren om de grote stap te nemen en beginnen met afvallen, sporten of stoppen met alcohol. Later, als ze merken dat het leven er leuker en beter op wordt, is dat niet meer nodig. Want als een man zich eenmaal ergens op toelegt en de voordelen helder heeft, is hij niet meer te stoppen.

Als je een man met een buik 1 advies zou mogen geven, welk advies zou dat dan zijn?

Neem jezelf serieus en word gezond en (weer) aantrekkelijk. En trap niet langer in al die flauwe smoesjes die je zelf hebt verzonnen om niet te hoeven veranderen. Je hebt er uiteindelijk alleen jezelf mee.

Share this....

Deel dit met je vrienden!