kerstmenu züri-geschnetzeltes

Vandaag maken we Züri Geschnetzeltes. Züri Geschnetzeltes at ik voor het eerst toen wij nog in Italië woonden en druk doende waren om naar Zürich te verhuizen. Ik at toen nog vlees en daarom probeerde ik uiteraard deze lokale specialiteit van kalfsvlees en champignons in een romige saus. Lekker.

Rond diezelfde tijd maakte ik per toeval ook kennis met Hiltl. Ik liep op een avond door Zürich, moest wat eten en liep letterlijk mijn neus achterna en kwam zo terecht bij dit geweldige, vegetarische restaurant in hartje Zürich. Hiltl is een prachtig familiebedrijf dat in 1898 geopend werd door Ambrosius Hiltl en vandaag geleid wordt door Rolf Hiltl, één van zijn nakomelingen. Mocht je in de buurt zijn: ga er eten! Het is absoluut één van de beste, leukste en best lopende vegetarische restaurants die ik ooit van binnen gezien heb.

En bij Hiltl verkopen ze ook Züri Geschnetzeltes! Maar dan anders. Dit recept is leuk voor de Kerst. Het is een beetje van Hiltl, De Vegetarische Slager en van mezelf. Er is onlangs bij ons in de buurt een Jumbo geopend en daar verkopen ze veel producten van De Vegetarische Slager. De ‘kipstuckjes’ die ik in dit gerecht gebruik zijn nog lekkerder dan echte kip!

Ingrediënten:

  • 350 gram kastanje champignons
  • 2 rode uien
  • 1 + 2 eetlepels olie
  • 320 gram (2 pakjes) kipstuckjes van De Vegetarische Slager
  • 100 ml witte wijn
  • 1 flinke slok cognac
  • 250 ml plantaardige kookroom (ik heb Alpro kookroom van soja gebruikt)
  • ½ limoen
  • naar smaak peper en zout

Snijd de champignons in plakjes en hak de ui fijn. Snijd de grootste kipstuckjes doormidden. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak hierin de kipstuckjes tot ze een beetje goudbruin zijn. Schep ze uit de koekenpan op een bord.

Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui. Zodra de ui glazig is de champignons toevoegen. Bakken op middelhoog vuur tot het vocht vrijwel weg is en de champignons gaar en een beetje bruin zijn. Voeg nu de witte wijn en de cognac toe. Laat het geheel koken tot het vocht bijna weg is. Schenk nu de kookroom in de pan, zet het vuur wat lager en laat koken tot de consistentie wat dikker is.

De Züri Geschnetzeltes is nu bijna klaar. Schep de kipstuckjes in de pan, knijp een halve limoen boven de pan uit en breng op smaak met zout en peper.

Heerlijk met ‘patate al forto’, ofwel Italiaanse aardappeltjes met rozemarijn en knoflook uit de oven, het recept staat hieronder.

Kipstuckjes vegetarische slager

 

Patate al forno (Italiaanse aardappelen)

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappelen
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takken rozemarijn
  • 4 eetlepels olie
  • zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Maak de aardappelen goed schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 1½ -2 cm doorsnede. Breng de aardappelen met de knoflook en rozemarijn aan de kook. Voeg geen zout toe.

Laat de aardappelen 5 minuten koken en giet ze af. Til de deksel van de dampende pan en strooi wat zout over de aardappelen. Giet er wat olie bij en schud de pan met deksel een paar keer.

Schep de aardappelen op de bakplaat en zorg dat ze goed verspreid worden en slechts een enkele laag vormen. Mocht de bakplaat te klein zijn, dan is het beter 2 bakplaten boven elkaar in de oven te zetten.

Plaats de bakplaat in de oven en laat de aardappelen mooi, goudbruin worden. Dit duurt meestal zo’n 20 minuten.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!