Vegan

Het is altijd weer een gedoe om als vegetariër aan de Kerstafel te schuiven. Eerst krijg je de telefoontjes: ‘Dus je eet ook geen vis?’ Vervolgens zit de rest aan de biefstuk en krijg jij een groenteburger op je bord. Daarna natuurlijk de verontschuldigingen…

‘Ik eet bijna geen vlees meer, vééél minder dan vroeger!’

‘Wij eten wel vlees hoor, maar natuurlijk alleen biologisch.’

‘Tja, je weet van gekkigheid niet meer wat je moet eten. Wij eten dus normaal.’

‘Ik doe Paleo (oerdieet), dus de koetjes die ik eet zijn wel met echt gras gevoerd.’

‘Ik eet liever een goede bio-karbonade dan die smerige nepvleesburgers. Nee, die zijn gezond.’

Als je geluk hebt blijft het daarbij, zo nee dan kan zo’n gezellig bedoeld dinertje nog een flinke kluif worden.

Om het toch gezellig te houden, presenteer ik jullie daarom een overview van de vijf soorten vegetariërs. Niet op basis van wat ze wel of niet eten of hoe vaak ze wel of geen dierlijke producten eten, maar op basis van de oorzaak van dit afwijkende eetgedrag. Je krijgt daarmee meer inzicht in zijn of haar psyche. Daarmee weet je hoe je deze vegetariër het beste kan benaderen om de boel gezellig te houden.

Tja, na die Zwarte Pieten discussies mag er nu aan tafel immers wel weer gelachen worden :-)

1. De moeilijke eters

Heel eenvoudig. Dit zijn de vegetariërs die op jonge leeftijd eigenlijk niets lekker vonden en vooral een hekel hadden aan vlees. Om definitief van het gezeur af te zijn besloten ze tijdens de pubertijd maar gewoon vegetariër te worden. Van deze vegetariërs heb je geen last. Eten interesseert ze geen lor en wat jij eet al helemaal niet.

2. De principiële strijder

Soms beseffen (vaak tieners) ineens dat het vreemd is ‘medewezens’ te eten. Abrupt stoppen ze met het eten van vlees, vis en gevogelte. Later komen ze erachter dat er zonder het afmaken van deze wezens er ook geen eieren en zuivelproducten op tafel kunnen staan en gooien ze ook die producten de deur uit. Interessant aan deze groep is dat het dierenwelzijn voorop staat en dat ze hun principes boven gezondheid stellen. Onder deze groep tref je dus veel junk food vegetariërs aan, die helemaal uit hun dak gaan zodra ze erachter komen dat Oreo koekjes vegan zijn of Mc Donalds aangeeft vegan alternatieven te willen verkopen.

3. De health freak

Vaak lezers van het boek The China Study. Hebben iets te veel docu’s gezien over de consequenties van het eten van dierlijke producten, menen dat alle soorten kanker voortkomen uit het eten van teveel vlees en zuivel en kunnen soms door het ijs zakken als ze een stukje biologische vis zien (tja, ze moeten die omega 3 vetten toch ergens vandaan halen??). Combineren veganisme vaak met een 100% bio en een no-sugar beleid. Iemand uit mijn Facebook community publiceerde eens een foto van een ijsje (non-vegan), waarop zo’n health freak reageerde met ‘Cancer Food!’ Dat soort types dus…

4. De toxine-ontwijker

Hebben zich iets te veel verdiept in het medicijnkastje van de veearts. Ze weten dus welke rommel die arme dieren allemaal binnen krijgen. Natuurlijk, antibiotica als groeimiddel is verboden. Maar blijkbaar hebben al die koeien aan de lopende band etterende tepels. Dus wat wil je: pus of antibiotica in je melk? De toxine-ontwijker bedankt vriendelijk en neemt wel een glaasje huisgemaakte bio-amandelmelk.

5. De paardenmeisjes

Hoog knuffelgehalte. Dit zijn van die meisje die héél veel van hun harige vriendjes houden. Soms hebben ze een traumatische ervaring achter de rug, omdat Oma hen een keer een broodje met lekker paardenrookvlees heeft gegeven. Zéér sensitief. Dit zijn ook vrouwen die het absoluut niet droog houden als ze ‘Flappie’ horen.

Kennen jullie nog meer soorten? Of herken je jezelf of iemand anders? Laat het weten onderaan deze pagina :-)

Oh, mocht je je afvragen of de tekst op het plaatje van mij is… Nee, dit is niet het geval (ik heb echter geen idee van wie het wel is). Het slaat ook niet op mij, maar ik vond het gewoon grappig.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!