keuzes maken

Niets doen is de gemakkelijkste weg. De grootste klagers varen op een gebrek aan besluitvaardigheid. Ze klagen over hun leven en roepen om het hardst ‘ja, maar’ zodra er een alternatief op tafel ligt.

Hoe belangrijk is het eigenlijk om keuzes te maken?

 

Kon ik dat maar doen!

In 2012 had ik een hele goede baan in Zwitserland met een indrukwekkend salaris (ik begrijp nog steeds niet dat ze bereid waren dat te betalen!). We hadden net een prachtig huis laten bouwen, zaten aan de keukentafel en zeiden tegen elkaar: ‘Heb jij ook zo’n heimwee? Naar de familie, naar Nederland?’ We voelden het tegelijkertijd. Sommigen zullen ons wel een beetje doldriest vinden, maar de volgende dag was er een afspraak gemaakt met de makelaar.

We gingen mooi terug. Je leeft maar één keer en we hadden geen tijd om ongelukkig te zijn.

Enige tijd later diende ik mijn ontslag in. Mijn baas verzuchtte: ‘Kon ik dat maar doen!’ Waarop ik hem uitlegde dat hij dat ook kon (mits hij zijn villa en Porsche verpatste), maar dat hij ervoor koos het niet te doen.

 

Je hebt altijd een keuze

Nou ja, bijna altijd. Het verliezen van een geliefde of ziekte kan je overkomen, evenals je familie :-) Maar los van dat heb je vaak de keuze.

Het begint al bij je spullen:

  • Geen ruimte is niet waar, je kiest voor teveel spullen.
  • Geen tijd is niet waar, je kiest zelf voor de invulling en zegt zelf ‘ja’ op afspraken.
  • Geen geld is meestal ook niet waar, je kiest alleen voor een te hoge hypotheek, teveel abonnementen, een auto in plaats van de fiets of te weinig werk (en als je me niet gelooft dan moet je maar eens een boekje van Annemarie van Gaal lezen, die kan het je nog beter uitleggen dan ik).

Ik heb het ook gezien toen ik leiding gaf en er op mijn afdeling twee mensen waren die exact hetzelfde werk deden en qua intelligentie niet voor elkaar onder deden. De één had bergen werk op zijn bureau, altijd volle agenda’s, was gestrest en chaotisch. De ander had een leeg bureau, iedere ochtend tijd voor een koffiepraatje, zelden gestrest en al helemaal niet chaotisch.

Drie keer raden wie de beste resultaten boekte.

 

Je zet jezelf onder druk

Wat verwacht je eigenlijk van jezelf? Ben je een pleaser? Wil je dat iedereen of bepaalde mensen steeds blij zijn? Wat wil je daarmee bereiken?

‘Je kan niet alles hebben’ klinkt als een cliché en eigenlijk zou je moeten zeggen: ‘Ik wil niet alles hebben.’ Alles is namelijk niks, als je alles doet, doe je alles slecht en als je alles wilt hebben dan krijg je nooit het maximale.

De uitdaging is om je alternatieven eens goed door te denken. Als er iets in je leven is dat je niet bevalt, denk er dan eens goed over na. Hoe kan je de situatie veranderen? Schrijf de voordelen en de nadelen van de alternatieven eens op.

Ik merk vaak dat mensen in een droom blijven hangen (had ik maar…) en niet verder komen, omdat ze bang zijn voor de consequenties. Het aardige is echter dat als je de boel eens goed doordenkt, alle voors en tegens op een rijtje zet, de conclusie soms verrassend eenvoudig kan zijn.

Zo was het ook bij het nemen van ontslag. In plaats van focussen op hoeveel salaris ik wel niet in moest leveren (zo’n beetje alles), keek ik naar wat ik nodig had om mijn doel te bereiken.

 

Keuzes maken en je gezondheid

Gezond zijn is geen keuze, maar goed voor jezelf zorgen wel. Besluiten dat je geen vuilnisbak bent is een keuze. Dat betekent dat ongezond eten weggooien niet zonde is, maar gewoon noodzakelijk kan zijn. Kiezen voor gezondheid betekent dat je in je agenda eerst tijd maakt voor jezelf: sport, ontspanning, ruimte om goed eten voor jezelf te bereiden. Daarna komt de rest. Zo lijkt niemand tijd te hebben om te sporten, maar wist je dat we in Nederland gemiddeld per persoon 3 uur en 20 minuten per dag TV kijken? Hoezo geen tijd om te sporten?

Kiezen voor jezelf is ook niet egoïstisch, iedereen profiteert er namelijk van als jij gezond en gelukkig bent. Bovendien mogen we wel wat meer respect hebben voor dat prachtige lichaam dat ons gegeven is. Vind je ook niet dat het soms als oud vuil behandeld wordt?

 

Prioriteiten en focus

Wat zijn de grote prioriteiten in jouw leven? Je partner, je kinderen, je familie, je werk, je gezondheid, je passie. Waar ga jij je de komende maanden op richten?

Word je ondanks alles toch overstelpt door alles wat er nu in je leven speelt, schrijf dan alles op, alle punten op jouw to-do-lijst. Is het te veel? Krijg je het al Spaans benauwd als je aan die lijst denkt? Dan moet je het zéker opschrijven. Hoe groter de stress, des te noodzakelijker het is in kaart te brengen wat er speelt.

Pak nu een rode stift. En streep de helft weg.

Dat is keuzes maken.

Wat zijn jouw prioriteiten? En waar ga jij je de komende maanden op focussen?

 

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!