Gefermenteerde groenten zoals zuurkool, zitten boordevol goede bacteriën. Deze zijn goed voor je darmflora. Wist je dat uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze goede bacteriën veel belangrijker zijn voor onze gezondheid dan wij ooit gedacht hebben?

Zuurkool uit een zakje is helaas geen oplossing. De meeste zogenaamd gefermenteerde groenten zijn gepasteuriseerd, waardoor al die leuke bacteriën dood zijn gegaan… Jammer, maar helaas.

Dan maar zelf maken!

zelf kimchi maken 1

Ik had onlangs een paar prachtige Chinese kolen in mijn groentetuin en dat vraagt om Kimchi. Kimchi wordt in Korea dagelijks gegeten, wij zouden het een pittige atjar tjampoer of pittige ingelegde groenten noemen. Het is in ieder geval zuur en inderdaad pittig en smaakvol. Het is niet moeilijk te maken en echt heerlijk bij een bordje rijst.

zelf kimchi maken 1

Voor een mooie pot kimchi gebruik ik deze mooie glazen voorraadpotten van Quattro Stagioni uit Italië. Daar koop je ze voor weinig in de supermarkt. Ga je niet naar Italië op vakantie, dan kan je ze ook (voor iets meer) bij Dille & Kamille kopen.

 

Ingrediënten voor 2 potten à 1 liter
  • 1900 g biologische Chinese kool (2 grote kolen)
  • 100 g zeezout of fleur de sel
  • 1 flinke rode peper of 2 kleine (als je niet van pittig houdt minder)
  • 6 à 8 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden gember
  • 1 zoete appel

 

Bereiding

Snijd de Chinese kool in de lengte in vieren en snijd ze vervolgens in reepjes (hapgrootte), het onderste deel van de kool mag iets dunner gesneden worden. De kool hoeft nog niet gewassen te worden, dit gebeurt hierna.

zelf kimchi maken 3

Neem een afwasteiltje en meng hierin 100 g zout met warm water. Meng in dit water met je handen de kool, kneed het geheel door elkaar zodat alle kool goed vermengd is met water en zout. Zet dit teiltje minimaal twee, maar liever 4 uur apart. De zout zorgt ervoor dat het vocht uit de kool getrokken wordt.

Snijd nu de peper, knoflook en gember tot één fijngesneden mix.

zelf kimchi maken 4

Schil een appel en mix deze in een blender of met een staafmixer met 250 ml water.

Zorg dat de potten nagelschoon zijn, bij voorkeur even uitkoken samen met de deksels.

Giet nu de kool af en spoel het een paar keer goed door, zodat het zoute water weg is. Laat het uitlekken.

Meng nu de kool, de appelmix en de peper-knoflook-gember-mix door elkaar.

zelf kimchi maken 5

Schep het mengsel in de twee potten, zorg dat ze helemaal vol zitten en dat de rand goed schoon is. Draai nu de potten dicht en zet ze minimaal 24 uur buiten de koelkast. Je kan de potten het beste in een schaal zetten, want de bacteriën zullen ervoor zorgen dat er gebubbeld wordt in de pot en hierdoor kan het nogal eens overlopen. Dit is een goed teken!

zelf kimchi maken 6

Na 24 uur kan je de potten in de koelkast zetten, het fermentatieproces gaat dan heel langzaam verder. Des te langer je de kimchi laat fermenteren, des te zuurder het wordt. Je kan het dus al na 24 uur gebruiken, maar ik vind het lekkerder na minimaal een week fermenteren.

Je kan de kimchi ook maken van andere groenten. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld heel veel paksoi in de tuin en daarmee kan je ook lekkere kimchi maken.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen, laat het weten onderaan deze pagina!

zelf kimchi maken 7

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!