Wendy WalrabensteinGebruik je ook al kokosvet? Iedereen koopt het tegenwoordig. Het is absoluut de nieuwe olijfolie.

Maar waarom eigenlijk? Waarom gaan we ineens ‘en masse’ over op kokosvet? Is het eigenlijk wel gezond en zo ja, waarom dan? Of is kokosvet stiekem toch eigenlijk heel slecht voor ons??

Kokosvet bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren. Dat deze verzadigde vetzuren slechter voor ons zijn dan de onverzadigde vetzuren, dat wisten we al. Maar! Niet alle verzadigde vetten zijn gelijk…

De helft van die verzadigde vetten in kokosvet bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur heeft per saldo een behoorlijk positief effect op de cholesterolratio in je bloed. En die ratio, daar gaat het over. Het zegt ons iets over het totale cholesterol ten opzichte van het ‘goede’ cholesterol (HDL) in je bloed. Kokosvet laat deze ratio dalen en dat is dus goed nieuws! (1)

Kokosvet behoort tot de zogenaamde tropische oliën. Het is dus eigenlijk kokosolie, tenminste…als het 25 graden of warmer is. In Nederland is het dus vet :-)

In kokosvet kan je erg goed roerbakken en zelfs frituren (alhoewel ik frituren op zich niet echt aanbeveel…maar soms is het natuurlijk wel even lekker). Het vet is erg stabiel en gaat dus niet ‘kapot’ bij hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld olijfolie.

Kokosvet schijnt antibacteriële en ontstekingsremmende kwaliteiten te bezitten. Dit is echter nog niet overtuigend wetenschappelijk bewezen.

Het goedje wordt ook aanbevolen aan mensen met huidklachten. Hoewel ik de reden hiervoor niet echt ken, kan ik me voorstellen dat het prettiger is kokosvet op je huidje te smeren dan vaseline (uiteindelijk toch een petrochemisch smeersel). Ik heb het zelf op mijn huid gesmeerd en ik moet zeggen…het voelt prettig aan.

Je valt er niet van af! Ik zie vaak dat mensen die af willen vallen naar allerlei gezellige producten grijpen in de Natuurwinkel onder het mom: ‘alles wat natuurlijk en bio is, daar val ik van af’. No way! Als je wilt afvallen dan is het goed te weten dat alle vetten zo’n 9 kcal opleveren per gram, of het nu lijnzaadolie, ‘ghee’ (Indiaas voor geklaarde boter) of kokosvet is. NB: gewone roomboter heeft van de hiervoor genoemde voorbeelden nog de minste calorieën, omdat het ‘slechts’ voor 80% uit vet bestaat.

Dus: kokosvet is een prima vetje, maar: met mate!

 

Recept voor overheerlijke, plantaardige fudge

 

Net zo belangrijk is natuurlijk of je er ook iets lekkers van kan maken. Dus: ik heb hier een leuk receptje. Maar! Het is zo lekker dat je er al heel gauw veel te veel van eet. Echter, met al dat gezonde gedoe mag je natuurlijk ook best wel eens een beloning en dat is deze ‘fudge’ zeker!

Het recept is heel eenvoudig, naar eigen smaak en inzicht te variëren en altijd goed om in de vriezer te hebben. Zo heb je altijd iets lekkers bij de hand.

Ingrediënten

– 6 el pindakaas of andere notenboter (b.v. amandelpasta is erg lekker)
– 2 el honing
– ¼ blok santen
– 50 à 100 g extra pure chocolade
– evt. wat stukjes noot (walnoot, cashewnoten, geroosterde hazelnoten)

Santen is kokoscrème. Het bestaat voor ongeveer 20-25% uit puur kokosvet en ziet eruit als een pakje boter in karton verpakt. Je kan het meestal in de supermarkt krijgen en anders: de toko.

Neem een cakeblik van 20 à 30 cm en leg hierin een reep bakpapier, zodat je de bevroren fudge later gemakkelijk uit het cakeblik kan halen.

Vul een steelpannetje met de ingrediënten (behalve noten). Smelt het geheel langzaam op laag vuur en roer goed door. Roer op het laatst de noten erdoor en giet de massa vervolgens in het cakeblik.

Zet het cakeblik in de vriezer (minimaal een uur) en haal het 5-10 minuten voordat je het wilt eten uit de vriezer.

Je kan variëren naar smaak en bovendien heel goed allerlei restjes in de fudge verwerken. Des te minder pure chocolade en blok santen, des te zachter het eindresultaat. Je zal het dan echt in bevroren toestand moeten serveren.

Verder kan je alle ingrediënten (behalve noten) in de Magimix mengen met een paar dadels, ook dit zorgt voor een stevige fudge die niet snel smelt.

Tot slot kan je de fudge ook nog versieren met wat kokosrasp.

Lekker!

____________________________________________

(1) Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition. 2003;77:1146–55.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!