krijg ik kanker van vlees

Vegetariërs leven langer dan vleeseters, ze lopen gemiddeld 12% minder risico te overlijden dan vleeseters.

Maar wat krijgen die vleeseters dan? Welke aandoeningen leiden tot hun eerder overlijden? Vleeseters krijgen sneller en vaker last van de volgende aandoeningen:

 • Metabool syndroom (dikke buik, insulineresistentie, etc)
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes
 • Kanker

Maar eigenlijk wisten we dit allemaal wel. En gelukkig zijn er steeds meer mensen die daarom ook minder vlees eten of zelfs helemaal vegetariër zijn geworden.

Is er iets nieuws onder de zon?

What’s new?

Ten eerste is het relatief nieuw dat veel mensen die nog wel vlees eten aangeven dat ze ‘wel alleen biologisch vlees eten’ of ‘alleen vlees eten van met gras gevoede dieren’. Onder de vlag van het paleo- of oerdieet worden mensen bovendien gestimuleerd meer eiwitten te eten en met vlees gaat dat oh zo gemakkelijk.

Er wordt ook regelmatig gedacht dat er niet specifiek een relatie is tussen kanker en vlees, maar veel meer een relatie tussen kanker en bewerkt vlees. Er zou niets mis zijn met een biefstuk, lamsboutje, geitensatéetje of hamlap van een met gras gevoed, biologisch dier.

Maar dit is niet het geval! Het World Cancer Research Fund gaf al jaren geleden aan dat er een relatie is tussen diverse soorten kanker en rood vlees. In hun rapport spraken ze over rood èn bewerkt vlees, niet over rood en in het bijzonder bewerkt vlees.

Wat is nou precies het probleem met rood vlees?

Een groep onderzoekers wilde onlangs wel eens weten wat er dan precies in rood vlees zit dat bij mensen tot kanker zou kunnen leiden. Na uitgebreide research concludeerden zij dat er een suikermolecuul in rood vlees zit (dit suikertje noemen ze Neu5Gc) dat kan worden opgenomen in het weefsel van ons lichaam. De stof Neu5Gc zit in rood vlees, in melk, maar vrijwel niet in kip en vis.

Omdat dit stofje niet lichaamseigen is, maar wel volledig door ons lichaam opgenomen wordt, ontwikkelt het lichaam een immuunreactie. Er ontstaat een lichte ontsteking (ook wel inflammatie genoemd).

Inflammatie is de basis voor veel ziekte: diabetes, hart- en vaatziekten en ook kanker. Best logisch dus dat vegetariërs minder vaak dood gaan aan dit soort ziektes. Ze hebben simpelweg minder last van inflammatie.

De onderzoekers concludeerden dat het risico op spontane tumorformatie bij muizen die voor dit onderzoek werden gebruikt maar liefst vijf keer hoger was.

En Neu5Gc zit in al het rode vlees, dus ook het vlees van koeien, varkens, geiten en lammetjes die met liefde verzorgd, met gras gevoed en 100% biologisch zijn. Helaas…

En wat voor kanker kan je dan krijgen van rood vlees?

Het World Cancer Research Fund adviseert het eten van rood vlees en bewerkt vlees te minimaliseren tot maximaal 500 gram per week. Zij hebben stapels onderzoek over rood vlees en kanker doorgeploegd en concludeerden dat er een mogelijke relatie is tussen het eten van rood of bewerkt vlees en de volgende vormen van kanker:

 • Slokdarmkanker
 • Longkanker
 • Maagkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Baarmoederkanker
 • Prostaatkanker

Meer dan alleen een ‘mogelijke relatie’ hebben zij gevonden voor dikke darm- en endeldarmkanker. Er is namelijk overtuigend bewijs dat het eten van rood en bewerkt vlees leidt tot een verhoogd risico op deze vormen van kanker.

Dus…ben jij al om? Of heb je nog vragen? Laat het weten onderaan deze pagina!

 

Bronnen

Orlich MJ, Fraser GE. Vegetarian diets in the Adventist Health Study 2: a review of initial published findings. American Journal of Clinical Nutrition. 2014;100:supplement1.

Glynn, S. Vegetarians Live Longer Than Meat-Eaters. Medical News Today. Juni 2013. http://www.medicalnewstoday.com/articles/261382.php.

Bakker SJL, Zelissen PMJ, Trip MD. Pathofysiologie van het metabool syndroom. Ned Tijdschr Diëtisten. 2003;58(3):65-68.

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective. Washington D.C. AICR, 2007.

Padler-Karavani V. Aiming at the sweet side of cancer: Aberrant glycosylation as possible target for personalized-medicine. Cancer Letters. 2014;352:102-112.

Samraj AN, Pearce OMT, Läubli H, et al. A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. PNAS. 2014;112(2):542-547.

 

Share this....

Deel dit met je vrienden!