kurkuma

Belangrijk: kurkuma gaat slecht samen met een aantal medicijnen. Voor zover bekend betreft dit vooral bloedverdunners en tamoxifen (hormoontherapie bij borstkanker). Gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd met met je arts.

Over kurkuma schreef ik al eerder een blog (klik hier als je dat blog eerst wil lezen). Daarop kreeg ik zoveel reacties en vragen dat het onderwerp nog wel een blog verdient. Vandaag daarom de nieuwste wetenschappelijke inzichten over kurkuma.

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is ook wel bekend als koenjit, turmeric, E100 en geelwortel. Het wordt in India in de curry gebruikt, maar bijvoorbeeld ook op Okinawa (bekend van de enorme hoeveelheid 100-plussers die er wonen), waar het al eeuwen gebruikt wordt als smaak- en kleurgever én als medicijn.

Van de kurkumaplant wordt de wortel gebruikt – vergelijkbaar met het gebruik van gember – of een poeder gemaakt van die wortel.

 

Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma in normale hoeveelheden (paar gram per dag) geen bijwerkingen geeft en antibacterieel en anti-inflammatoir is. Inflammatie is een ander woord voor ontsteking en wordt in het Nederlands vaak gebruikt als we spreken over chronische ontsteking. Inflammatie is een belangrijke factor bij veroudering, daarom wordt in het Engels ook steeds vaker het woord inflammaging gebruikt, een samenvoeging van inflammatie (inflammation) en veroudering (aging). Inflammaging is een lichte vorm van inflammatie die constant aanwezig is en het is een belangrijke risicofactor voor ziekte bij ouderen.

 

Nieuw onderzoek over kurkuma

Alleen al in 2015 werden meer dan 700 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd met ‘kurkuma’ in de titel. De onderzoeken gaan voornamelijk over de inzet van kurkuma ter preventie van de ziekte van Alzheimer of kanker. Maar er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de functie van kurkuma in de behandeling van deze ziektes.

 

Kurkuma en darmkanker

Er is een sterke relatie tussen voeding en kanker. Voeding – en dan met name een typisch westers voedingspatroon – draagt bijvoorbeeld in 50-90% van de gevallen bij aan het ontstaan van darmkanker. Eerder onderzoek toonde al aan dat kurkuma een veelbelovend middel is bij de preventie en het ondersteunen bij de behandeling van diverse vormen van kanker en in het bijzonder ook darmkanker. Zo blijkt uit recent onderzoek dat kurkuma ondersteunend lijkt te werken bij chemotherapie voor patiënten met darmkanker die uitzaaiingen naar de lever hebben. Door het gebruik van kurkuma naast de chemotherapie, blijkt deze therapie meer effect te hebben.

 

Kurkuma en depressiviteit

Maar kurkuma blijkt ons ook te kunnen helpen bij mentale problemen. Het afgelopen jaar werden ook twee goede onderzoeken verricht naar het gebruik van kurkuma bij de behandeling van depressieve stoornissen. Gebruik van kurkuma blijkt het niveau van bepaalde stoffen in het lichaam – zoals bepaalde hormonen – te kunnen beïnvloeden en daarmee de klachten van patiënten te kunnen verminderen. Ander recent onderzoek toont aan dat kurkuma ook zeer geschikt blijkt te zijn voor mensen die al antidepressiva slikken. De medicijnen werken namelijk beter als patiënten – naast de antidepressiva – ook regelmatig kurkuma eten.

 

Iedere dag een beetje kurkuma

Dagelijks een beetje kurkuma lijkt dus een goede aanvulling op een gezond dieet te zijn. Maak dus eens wat vaker een lekkere groentecurry of deze heerlijke bloemkoolsoep met extra veel kurkuma. Maar je kan natuurlijk ook een theelepel door je groene smoothie mixen. Vergeet er dan niet een klein beetje zwarte peper bij te doen, daarmee wordt de kurkuma vele malen beter opgenomen in je lichaam.

Hebben jullie nog leuke ideeën of recepten waarin 1 tot 2 theelepels kurkuma verwerkt kunnen worden? Laat het dan onderaan deze pagina weten! 

 

Bronnen

Gupta SC, Ptchva S, Koh W, et al. Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2012;39(3):283-299.

Kirkwood TBL, Mathers JC. The Basic Biology of Ageing. In: Healthy Ageing: The Role of Nutrition and Lifestyle. Oxford: Wiley-Blackwell; 2009.

Franceschi C, Campisi J. Chronic inflammation (inflammaging) and its potential contribution ot age-associated diseases. Journals of Gerontology: Biological Sciences. 2014;69(S1):S4-S9.

Kasdagly M, Radhakrishnan S, Reddivari L, et al. Colon carcinogenesis: influence of Western diet-induced obesity and targeting stem cells using dietary bioactive compounds. Nutrition. 2014;30(11-12):1242-1256.

Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. The AAPS Journal. 2013;15(1):195-218.

James MI, Iwuji C, Irving G, et al. Curcumin inhibits cancer stem cell phenotypes in ex vivo models of colorectal liver metastases, and is clinically safe and tolerable in combination with FOLFOX chemotherapy. Cancer Letters. 2015;364(2):135-141.

Lopresti AL, Maes M, Meddens MJ, et al. Curcumin and major depression: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial investigating the potential of peripheral biomarkers to predict treatment response and antidepressant mechanisms of change. European Neuropsychopharmacology. 2015;25(1):38-50.

Panahi Y, Badeli R, Karami GR, et al. Investigation of the efficacy of adjunctive therapy with bioavailability-boosted curcuminoids in major depressive disorder. Phytotherapy Research. 2015;25(1):38-50.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!