CornigaNa een week agriturismi, restaurants, feestjes en veel, héél veel lekker, Italiaans eten, zitten we weer eens in ons berghutje bij het Lago di Como. Eindelijk weer even zelf koken.

Eén van de leuke aspecten van ons plekje in de heuvels is dat hier overal heerlijke, verse kruiden groeien. Munt, rozemarijn, salie, oregano, het schiet hier de lucht in. De geur is indringend en de smaak intens, onvergelijkbaar met de plantjes die je in de winkel koopt.

We gebruiken al die verse kruiden natuurlijk als we aan het koken zijn, bijvoorbeeld door de pastasauzen, door de couscous, in een soep, door salades, in de thee en soms frituren we ze.

Tja, frituren is natuurlijk niet echt aan te raden… Maar uitzonderingen moeten soms gemaakt worden! Bijvoorbeeld als een gerechtje extreem lekker is, of als je er gewoon niet teveel van neemt.

In het receptje van vandaag frituren we weinig, het is dus een klein gerechtje en het is extreem lekker! Je gebruikt het als onderdeel van een antipasto misto (als onderdeel dus van een aantal kleine voorgerechtjes) of als garnering op een mooie salade.

Komkommerkruid

Naast de bekende salie, gebruiken we ook komkommerkruid (borago officinalis, of bernagie). Het is erg leuk om dit kruid in het voorjaar te zaaien in je tuin, je kan het nu echter ook nog zaaien. Komkommerkruid groeit gemakkelijk en in de zomer heb je prachtige blauwe bloemetjes in de tuin. Voor het recept van vandaag gebruiken we de blaadjes. De bloemetjes kan je echter ook eten, heel leuk voor over de salade.

Salie

Foglie fritte

Ingrediënten:

  • Verse blaadjes salie en/of
  • Verse blaadjes komkommerkruid
  • Kopje meel
  • Goede olie om te frituren

Neem een paar mooie blaadjes salie en/of komkommerkruid. Was deze en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Maak een papje van wat meel en water. Het papje moet dikkig zijn, maar nog wel vloeibaar.

Leg een bord klaar met een flinke laag keukenpapier.

Verhit in een koekenpan een laag olie, ongeveer 1-1½ cm. Neem een olie die flink verhit kan worden, zoals kokosolie, rijstolie of speciale frituurolie. De olie moet opgewarmd worden tot ongeveer 170-180 graden (als je er een drupje water in laat vallen moet het flink sissen).

Neem een blad en haal deze door het papje. Verwijder met je vingers het teveel aan deeg en laat het blad vervolgens in de olie zakken. Leg op deze wijze een stuk of 4 tot 6 (afhankelijk van de grootte van de blaadjes en de pan) in de koekenpan.

Frituur de blaadje een minuut en draai ze vervolgens om. Laat de blaadjes nog even frituren en controleer of ze al krokant zijn. Zodra de blaadjes krokant en goudbruin zijn, uit de pan halen en op het bord met keukenpapier goed uit laten lekken.

Strooi een beetje zout over de blaadjes en serveer als snackje of als garnituur voor op de salade.

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!