Verdure grigliateDe Italiaanse keuken leent zich uitstekend voor vegetarische gerechten. Toch vindt de gemiddelde Italiaan een maaltijd zonder vlees, kaas of ei, geen eten. De ‘contorni’ zijn bijgerechten en zo heten ze niet voor niets. En dat terwijl deze contorni vaak ontzettend lekker zijn:

  • Patate dal forno
  • Spinaci al burro
  • Verdure grigliate
  • Carciofi alla Romana

Gelukkig is het heel normaal om na de pasta een contorno te bestellen in plaats van een secondo.

Nog even voor iedereen die al een tijd niet op vakantie is geweest in Italië:

We beginnen met de antipasti. Vaak gemengde vleeswaren, soms kaas of een assortiment van kaas, vleeswaar, olijven, zeevruchten, salade van cannellini (grote witte bonen) en diverse andere groenten.

Vervolgens ‘il primo’, oftewel de eerste gang. Meestal een pasta, risotto of gnocchi met een eenvoudige saus (dus niet de Nederlandse ‘gooi alles er maar in’-saus).

Dan ‘il secondo’, meestal vis, vlees en soms kaas. Voor vegetariërs is dit dus een lastige gang. Voor wie nog ei eet kan hier een omelet of een ‘frittata’ gemaakt worden. Maar wie dat allemaal niet eet, heeft maar één uitweg: de contorni.

We sluiten af met een dolce, ook dat is meestal een zuivelproduct (tiramisu, panna cotta, ijs, etc.), fruit of: cafè met een limoncello (ook niet slecht J).

Als recept deze week de enige echte ‘peperoni arrostiti’, oftewel: geroosterde paprika. Te serveren als antipasto of als contorno.

 

Peperoni arrostiti

Ingrediënten:

  • 4 grote, rode paprika’s
  • Een bosje platte peterselie
  • Goede kwaliteit olio di oliva extra vergine

Eventueel:

  • Kappertjes
  • Olijven
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Aceto Balsamico
  • Fijn gesneden knoflook

Neem vooral rode paprika’s! Gele en groene geven een slecht resultaat, omdat het vel slecht loslaat.

Maak de paprika’s schoon.  Voor het roosteren van de paprika zijn diverse methodes:

  • In de oven op grilstand
  • Open vuur
  • Op het gasfornuis

Leg de paprika’s in de oven op de hoogste grilstand, in of boven een vuurtje of op het gasfornuis (je kan in dit geval het beste om het gaspitje wat aluminiumfolie leggen, anders wordt het een vieze boel). Blijf erbij en draai ze regelmatig, net zo lang totdat ze rondom bijna tot helemaal zwart geblakerd zijn.

Neem een grote kom en leg de paprika’s erin. Dek de kom af met een deksel, een bord of folie. De bedoeling is dat de paprika’s gaan ‘zweten’. Hierdoor laten ze hun zwart geblakerde vel los.

Laat de paprika’s zo een half uurtje staan. Haal vervolgens de velletjes van de paprika’s af en ontdoe ze van steel en zaadlijsten. Eventueel kan je de stukjes paprika ook even afspoelen. Per paprika is het de bedoeling dat je een stuk of vier ‘plakjes’ overhoudt.

Maak een dressing. De meest simpele is olijfolie met wat fijngesneden platte peterselie en wat zout. Meng de plakjes paprika met de dressing en bewaar ze in een glazen potje. Zolang de paprika in de koeling staat en onder de olie, kan je ze gerust een weekje bewaren.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!