melatonine rode wijn

Wel eens van melatonine gehoord? Het is een stofje dat voorkomt in bijna alles wat leeft. De meest bekende vorm van melatonine wordt bij het donker worden aangemaakt uit serotonine in onze hersenen. Serotonine geeft ons een goed en gelukkig gevoel en ’s avonds laat het ons in de vorm van melatonine lekker slapen.

 

Melatonine als slaapmiddeltje

Melatonine kan je bij iedere drogist kopen als een hulpmiddeltje voor het slapen. Je slikt het ’s avonds en slaapt dan meestal sneller in. Dit is soms handig, vooral als je wat ouder wordt omdat onze hersenen dan minder melatonine aanmaken. Daarom hebben ouderen wat vaker last van slapeloosheid. Een tabletje melatonine kan dan een aardig hulpje zijn, zeker omdat het vrijwel geen bijwerkingen vertoont en alleen toxisch is bij hoeveelheden die bijna onmogelijk zijn om in te nemen.

 

‘The Melatonin Miracle’

Toen ik onlangs in Italië was, werd ik geattendeerd op ‘dottor Pierpaoli’. Deze nog zeer actieve en jong uitziende 80-plusser doet al tientallen jaren onderzoek naar melatonine. Hij ziet het ook als een handig extraatje voor mensen die niet meer zo goed kunnen slapen, maar bovenal beschouwt hij het als een geweldig anti-verouderingsmiddel.

Pierpaoli legt in zijn boek ‘The Melatonin Miracle’ uit dat melatonine een belangrijke rol speelt bij de productie van vrijwel alle hormonen. Het reguleren van onze slaap-waak cyclus staat echter wel centraal. Melatonine zorgt ervoor dat wij niet alleen beter uitrusten, het zorgt heel specifiek ook dat een bepaald deel van onze hersenen, namelijk de pijnappelklier, beter tot rust komt. De pijnappelklier is verantwoordelijk voor de productie van allerlei hormonen. Bij kinderen ‘rust’ deze klier tussen 1 en 3 uur ’s nachts heel goed uit. Door de verlaagde melatonine-productie bij het ouder worden, gebeurt dit op latere leeftijd veel minder. Door de klier een handje te helpen zouden we volgens Pierpaoli ons hormoon- en immuunsysteem jong houden en allerlei kwalen en ouderdomsziektes kunnen voorkomen: slapeloosheid, verslechtering van het immuunsysteem, hartkwalen en zelfs kanker.

 

Melatonine slikken

Uiteraard heeft Pierpaoli zelf een superpilletje ontwikkeld. Hij is van mening dat melatonine alleen werkt in combinatie met een beetje zink en selenium. Zijn pilletjes bevatten 1 mg melatonine, 8.7 mg zink en 50 mcg selenium. De hoeveelheid zink en selenium ligt daarmee rond de 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De veilige maximale hoeveelheid van deze mineralen ligt echter op 25 mg voor zink en 300 mcg voor selenium.

Een voordeel van de pilletjes van Pierpaoli is dat ze plantaardig zijn. In tegenstelling tot diverse andere supplementen die de melatonine maken uit dierlijke basisproducten, wordt de melatonine in deze pillen gemaakt van serotonine die uit koffiebonen komt.

 

Is melatonine wel veilig?

Een Italiaanse vriendin die prat gaat op ‘puur natuur’, niets slikt en op haar 65-ste zo fit is als een hoentje is helemaal gevallen voor dottor Pierpaoli. Ze slikt het sinds een paar maanden trouw iedere avond, slaapt nu nòg beter, voelt zich nòg beter en meent dat haar zicht aanzienlijk is verbeterd.

Dat wilde ik natuurlijk ook wel eens proberen! Ik heb in Italië dus een doosje melatonine van de dottor gekocht en slik nu sinds enkele weken dagelijks een tabletje. Uiteraard heb ik eerst uitgezocht of het wel veilig is. Melatonine blijkt echter een veilig supplement te zijn en vertoont in minder dan 1% van de gevallen bijwerkingen die niet ernstig zijn. Daarbij blijken dagdoses tot maximaal 300 mg geen bijwerkingen te geven (dat zijn dus 300 pilletjes).

Wel even een waarschuwing voor enthousiastelingen die op de camping in Toscane direct naar de eerste de beste farmacia rennen: het is niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar of mensen die last hebben van nieren of lever.

Bij gezondheidsproblemen of twijfel: altijd eerst even overleggen met je huisarts uiteraard!

 

En werkt het echt?

Uiteraard heb ik nog even verder gezocht. Hoe overtuigend het verhaal en ook de wetenschappelijke artikelen van Pierpaoli ook zijn: één mening is geen mening en de goede man heeft natuurlijk een commercieel belang.

Gelukkig vond ik een recent overzichtsartikel van nog geen half jaar oud uit een wetenschappelijk tijdschrift met een goede reputatie, waarin de uitspraken van onze Italiaanse dokter bevestigd worden. En dat niet alleen…

 

Melatonine en rode wijn

Sirtuïnen zijn eiwitten die ons beschermen tegen veroudering. De laatste jaren zijn onderzoekers van onder andere Harvard er achter gekomen dat onze cellen onder stress beschermd worden door deze sirtuïnen. Bij calorie restrictie kan je ook spreken van stress op onze cellen. Gebleken is dat de voordelen van calorie restrictie alleen opgaan als er ook sirtuïnen zijn. Deze eiwitten spelen daarom een belangrijke rol in het onderzoek naar veroudering.

De onderzoekers concludeerden dat melatonine inderdaad een buitengewoon interessant anti-verouderingsmiddel is. Melatonine blijkt namelijk die sirtuïnen te kunnen activeren. Hierdoor worden we niet alleen ouder, maar ervaren we ook een betere kwaliteit van leven. Extra interessant was volgens de onderzoekers het feit dat (in hun woorden) melatonine een ‘ongewoon laag toxisch profiel’ heeft. Anders gezegd: weinig bijwerkingen en alleen als je er heel veel van in neemt.

En het beste komt nog: melatonine en resveratrol versterken elkaar.

Resveratrol is het bekende stofje uit rode wijn dat zou zorgen voor de Franse paradox: veel vet, maar weinig hartklachten. Over de echte werking van resveratrol was echter lang veel discussie. De onderzoekers menen echter de logica achter de positieve invloed van rode wijn te hebben gevonden. Rode wijn is namelijk ook rijk aan melatonine. De combinatie van de twee stoffen in rode wijn zou wel eens een pijler kunnen zijn in de gezondheidseffecten van het Mediterrane dieet.

Kijk, daar kunnen we wat mee!

 

Dus…pillen of wijn?

Wat een leuke verrassing! We kunnen dus kiezen: dagelijks een pilletje van Pierpaoli (volgens mij helaas niet in Nederland te krijgen) of iedere dag een glaasje rode wijn, te koop bij iedere supermarkt?

Wat kiezen jullie?

P.s. voor de liefhebbers: ik heb nog twee doosjes melatonine van dr. Pierpaoli in de aanbieding :-)

 

Bronnen

Ramis MR, Esteban S, Miralles A, et al. Caloric restriction, resveratrol and melatonin: Rol of SIRT1 and implications for aging and related-diseases. Mechanisms of Ageing and Development. 2015;146-148:28-41.

Pierpaoli W, Regelson W, Colman C. The Melatonin Miracle: nature’s age-reversing, disease-fighting, sex-enhancing hormone. New York: Simon & Schuster, 1995.

Dr. Pierpaoli. La Melatonina. 

Voedingscentrum. Zink.

Voedingscentrum. Seleen. 

Dr. Pierpaoli. The Miracle Molecule. 

Zorginstituut Nederland. Farmacotherapeutisch Kompas. Melatonine. 

Sinclair D. Can a pill a day help keep aging away? TEDMED. 2009. 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!