Wendy Walrabenstein Lemon RiceSommigen vinden dat ik het een beetje overdrijf met mijn enthousiasme over Lemon Rice, maar zelf vind ik het gewoon de lekkerste rijst die ik tot dusver heb gegeten. En dat kan je wel zien aan de foto, daar zie je me toen ik het verrukkelijke spul voor het eerst at.

We waren onderweg met ‘ASSIST’. En voordat ik het recept geef, wil ik heel even stilstaan bij de geweldig mensen van deze organisatie. Bij Assist werken 142 mensen (allemaal Indiërs) die alles doen om hun lokale medemens een beter leven te bieden. Het gaat te ver om hier te beschrijven wat ze allemaal doen, maar ik kan ze van harte aanbevelen, kijk voor meer informatie op www.assist.org.in.

Tijdens ons ritje naar een dorp dat door Assist op de onderste trede van de maatschappij was gezet (of beter gezegd: dat hadden de bewoners zelf gedaan met de hulp van Assist), gingen we even wat eten. Er kwamen allemaal ‘carriers’ (dat zijn die gezellige, op elkaar gestapelde pannetjes) tevoorschijn en het ene pannetje rook nog lekkerder dan het andere pannetje. Maar vooral die Lemon Rice…heerlijk! Ik heb natuurlijk net zo lang gezeurd tot ik een begrijpelijk receptje bij elkaar gesprokkeld had.

Lemon Rice is voor zover ik heb kunnen nagaan een typisch Zuid-Indiaas gerecht. Als je het wilt maken zal je wel even langs de toko moeten, de ingrediënten zijn helaas niet bij AH, Jumbo of C1000 te koop!

Lemon Rice is geel en dat geeft het een extra feestelijk tintje. In de Indonesische traditie (bij mams thuis dus) betekende gele rijst feest, dus… komt er een Indo langs? Serveer dan deze Lemon Rice!

Je kan het gerecht prima eten zonder bijgerecht, als een soort nasi goreng. Ik vind dat wel een klein beetje kaal, dus ik combineer het graag met een groentecurry, een salade of raita (yoghurt met komkommer en wat kruiden). Een schepje Indiase ‘pickles’ erbij maakt het echt af. Hiervoor komt ook nog een keer een receptje, maar je kan ook prima een potje van het merk Patak kopen. Helemaal niet slecht.

Qua voedingswaarde is het een prachtig vegetarisch recept, omdat er een goede combinatie van eiwitten in voorkomt: rijst, pinda’s en mungbonen.

Je kan het gerecht natuurlijk maken met witte rijst of die gemakkelijke snel-klaar-zilvervliesrijst van de supermarkt. Echte goede zilvervliesrijst kan je echter het beste kopen bij een natuurwinkel. Vroeger mislukte deze rijst bij mij altijd (het werd altijd een vieze, natte, kleverige bende), maar…! Ik heb het ultieme recept voor deze rijst gevonden. Lukt altijd en dat moeten we hebben. Het recept daarvoor vind je onder het recept voor de Lemon Rice.

Voordeel van dit recept is dat alle ingrediënten lang houdbaar zijn en dus altijd op voorraad gehouden kunnen worden.

 

Lemon Rice

Ingrediënten voor 2 personen (als je er iets bij serveert, dan is het voldoende voor 4 personen)

Lemon Rice

 • 100 g gespleten/gepelde mungbonen (gele, kleine boontjes te koop bij de toko)
 • 200 g rijst
 • 1 à 1 ½ el kokosvet
 • 60 g rauwe pinda’s (ook te koop bij de toko, met het velletje er nog om)
 • 1 tl mosterdzaad (ik gebruik altijd gemalen, maar hele zaadjes mogen ook)
 • 1 tl hele komijnzaadjes
 • ½ tl currypoeder
 • 1 tl sambal
 • 10-12 curry blaadjes (te koop bij de toko, je kan het ook weglaten en iets meer currypoeder gebruiken)
 • sap van ½ citroen
 • zout naar smaak

Zet de mungbonen minimaal een half uur onder water. Kook de rijst en zet deze apart. Verhit in een wok het kokosvet en bak de pinda’s een paar minuten totdat deze bruin worden. Haal de pinda’s vervolgens met een spatel uit de pan en houd ze apart. Houd het kokosvet in de wok.

Zet het vuur nu wat hoger en bak in het vet de mosterdzaad, komijnzaad, currypoeder en de sambal ongeveer 1 minuut. Voeg curry blaadjes toe en vervolgens de afgegoten mungbonen. Zet het vuur iets lager en bak de mungbonen 3-5 minuten. Voeg vervolgens de rijst toe en bak het geheel 3-5 minuten. Schenk de citroensap bij de rijst, zet het vuur wat zachter en voeg naar smaak zout toe. Meng tot slot de gebakken pinda’s met de rijst en de Lemon Rice is klaar!

 

Zilvervliesrijst: gegarandeerd goed resultaat

Was de rijst een kleine minuut onder stromend, koud water. Breng een grote pan met water aan de kook. Geen zout toevoegen! Zodra het water kookt, de rijst toevoegen, doorroeren en vervolgens 30 minuten zonder deksel op de pan laten koken

Giet de rijst goed af (bij voorkeur door een zeef) en doe het vervolgens weer terug in de pan. Zet de deksel op de pan en laat de rijst nog een minuut of 10 nastomen. Neem de deksel vervolgens van de pan, roer de rijst luchtig door met een vork en breng het op smaak met een beetje zout.

Als de rijst verder verwerkt wordt, geen zout toevoegen. Dit kan het beste gedaan worden aan het einde van het proces.

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!