favoriete TED talks

TED is een organisatie gericht op het verzamelen en delen van ideeën. Meestal gaat dit in de vorm van verhalen van mensen die niet langer duren dan 18 minuten. Ik denk dat veel lezers al wel bekend zijn met TED, maar misschien ben jij het nog niet.

Ik ben groot fan van de website van TED, omdat je daar zo af en toe met één klik en binnen 18 minuten in een wereld wordt gezogen waarvan je het bestaan soms niets eens kende. Je leert op een manier die persoonlijk raakt van mensen die vaak zeer gepassioneerd zijn. Het zijn bovendien vaak mensen die jarenlang geploeterd hebben om te komen waar ze nu zijn.

Op mijn blog vandaag mijn ‘all time favorite’ TED-talks.

 

Ken Robinson

Wie TED kent, kent Ken Robinson. De onbetwiste nummer 1 van TED. Soms vraag ik me af of TED haar bekendheid niet voor een groot deel te danken heeft aan Sir Robinson. Misschien zijn andere TED-talks zeker zo indrukwekkend, maar Robinson integreert alles wat een goede TED-talk nodig heeft: inhoud, humor, passie, boeiende voorbeelden en een hele belangrijke boodschap.

 

Ron Finley

Ken Robinson heeft het over mensen die kunnen en mogen doen waarvoor ze eigenlijk bestemd zijn. Een goed voorbeeld van iemand die zijn grote talent heeft weten te focussen op iets dat belangrijk is, ook voor hemzelf is ‘guerilla gardener’ Ron Finley. Eigenlijk heeft Finley helemaal geen tijd om te praten, want hij tovert veel liever al die braak-liggende terreintjes in achterstandswijken tot groentetuinen. Hiermee leren mensen die in deze treurige wijken wonen wat verse groenten eigenlijk zijn.

 

Brené Brown

Brown is geboren voor de TED-talk, want zij is een onderzoeker-verhalenverteller. Maar zij begon met het verzamelen van verhalen van anderen over verbinding, over schaamte, over bezield leven, over kwetsbaarheid en authenticiteit. Een prachtig verhaal waarin haar onderzoek en haar persoonlijke ervaringen samen komen. Kijk vooral beide delen die twee jaar na elkaar zijn opgenomen.

 

 

Jill Bolte Taylor

Een bijzonder verhaal dat lijkt te gaan over het overleven van een beroerte, maar dan ook een belangrijke boodschap blijkt te hebben over onze rechter- en linkerhersenhelft. Wij blijken in een wereld te leven die alleen gericht is op de linkerhersenhelft, onze rechterkant wordt volkomen genegeerd! Kijk en luister naar dit geweldige verhaal!

 

Maysoon Zayid

Zayid is een Palestijns-Amerikaanse comédienne die als gevolg van een hersenbeschadiging tijdens haar geboorte, spastisch is. Ze is moslim, vrouw en gehandicapt. Ze heeft 99 problemen en haar spasme is er slechts één van. Grappig en ontroerend.

 

Aubrey de Grey

De meest excentrieke van mijn lijstje is Aubrey de Grey, wetenschapper en initiatiefnemer van SENS Research Foundation dat gericht is op het genezen van ouderdom. Volgens Aubrey leeft de eerste mens die de 1000 haalt al. Het gaat snel en het is wat ingewikkeld, maar het is een boeiende presentatie! Zeker als je beseft dat hij de presentatie al 10 jaar geleden gaf.

 

Boyan Slat

De enige Nederlander in het rijtje en pas 21 jaar oud. Boyan heeft een geweldig plan en dit plan gaat in 2020 uitgevoerd worden. Hij gaat namelijk onze oceanen ontdoen van plastic. Hoewel hij een TED-talk heeft gehouden, laat ik je hier een presentatie zien die hij later gaf, maar wel helemaal in de sfeer van TED is gegeven. En wil je meer weten over The Ocean Cleanup, klik dan hier.

 

Zo… 8 filmpjes. Ruim 2 uur inspiratie en vermaak voor een lekker regenachtige dag. Daar kan geen docu of film tegenop ;-)

Wat is jouw all time favorite TED talk?

 

 

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!