Marie Kondo Opgeruimd

Hoe onbewust onze hersenen werken, bleek wel uit mijn keuze voor de laatste 2 boeken die ik las. Op het eerste oog hadden ze niet zoveel met elkaar te maken, maar toen ik ze allebei uit had zag ik ineens het verband. Het gaat over de boeken ‘Een opgeruimde geest’ van Daniel Levitin en ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo.

Ik was dus in een opruim-mood. Opruimen is ontzettend belangrijk in onze wereld van overvloed. We hebben eigenlijk van alles teveel: teveel spullen, teveel informatie en…teveel eten!

En bovendien is het voorjaar en dus tijd voor de grote schoonmaak.

 

Marie Kondo

Ja, ik weet het. Over Marie Kondo is al zoveel geschreven… Maar in mijn blog vandaag benader ik Marie Kondo van een nieuwe kant! Marie schrijft namelijk in haar boek dat haar cliënten afvallen en een plattere buik krijgen. Echt waar! En het aardige is: het klopt. Ik zal je precies uitleggen hoe dat kan.

Voor de lezers die de laatste hype volledig gemist hebben heb ik de KonMari-methode in het kader uitgelegd.

‘Opgeruimd’ van Marie Kondo, bijnaam KonMari

Marie Kondo ruimt al op sinds zij 5 jaar oud was. Het is een enigszins wereldvreemde dame met een extreme obsessie voor opruimen.

De KonMari methode bestaat uit twee stappen: weggooien en opbergen. Voor het weggooien hanteert zij een elegant, simpel en op het eerste oog onlogisch concept. Bij het opruimen van de boekenkast bijvoorbeeld, is het de bedoeling dat je de hele kast leeghaalt, de boeken uitstalt op de grond, ieder boek in de handen neemt en je vervolgens vraagt: word ik blij van dit boek? Fervente KonMari-aanhangers geven de voorkeur aan de Engelse versie: ‘Does it spark joy?’

Nee? Weg ermee!

Als je er wel blij van wordt, dan mag je het straks opruimen. Bij het opruimen heeft ze strenge regels over hoe je kleding moet vouwen en dat alles, maar dan ook alles zijn eigen plek heeft en in een kast hoort.

Maar goed, voor veel mensen is de eerste fase al een hele opknap.

 

Een opgeruimde geest van Daniel Levitin

Het boek van Daniel Levitin is een dikke pil van meer dan 500 bladzijdes. De schrijver is professor psychologie, neurowetenschappen en muziek in Canada. Dit boek is leuk voor iedereen die zich afvraagt hoe de hersenen werken en graag op de hoogte gebracht wordt van de laatste ontwikkelingen in de neurowetenschappen.

De praktische tips van Levitin zijn weliswaar op enkele pagina’s samen te vatten en soms dwaalt hij wel iets te ver af, maar al met al is het voor liefhebbers een lezenswaardige pil.

 

De rommella

Levitin begint met de rommella, wie heeft ‘m nou niet? Zo’n la waarin alle troep verdwijnt: batterijen, elastiekjes, kleingeld, een leeg dvd doosje, een dvd (nee, deze past niet in het lege doosje), wat sleutels waarvan je niet meer weet waarvoor ze zijn, pennen die het niet meer doen, etc. Volgens Levitin hebben we zo’n la nodig en KonMari of niet: de la hoeft niet weg. Jippie!

Sommige mensen, misschien wel de meeste mensen, hebben echter niet één rommella. Ze hebben heel veel rommellaatjes. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van (on)georganiseerdheid te maken heeft met ons karakter. De mate waarin wij extravert, vriendelijk, emotioneel stabiel, intellectuele autonoom en ordelijk zijn, zegt iets over onze persoonlijke organisatie. En dit heeft veel meer impact dan wij denken!

 

Goed georganiseerd zijn is gezond

Wist je dat goed georganiseerde mensen langer leven, beter op school presteren, beter functioneren op het werk en zelfs beter herstellen na een operatie?

Uit onderzoek is gebleken dat het cortisolniveau (een stresshormoon) van vrouwen omhoog schiet als ze met rommel worden geconfronteerd. Mannen laten een dergelijke reactie ook zien, maar in mindere mate. Een continue verhoogd cortisolniveau leidt tot cognitieve schade (hersenschade dus), vermoeidheid en onderdrukking van het immuunsysteem. Je wordt dus sneller ziek.

Veel mensen hebben het ordenen van hun spullen niet meer in de hand, waardoor ze continue gebukt gaan onder de verhoogde cortisol. En vorige week schreef ik al dat hoge cortisolniveaus bij vrouwen gerelateerd zijn aan vetrolletjes!

Het is dan ook helemaal niet gek dat Marie Kondo tot haar eigen verbazing concludeert dat cliënten die haar opruimadviezen netjes hebben opgevolgd, afvallen. Ze geeft zelfs letterlijk aan dat deze cliënten een strakkere buik kregen! Ze vergelijkt weggooien met detoxen en geeft aan dat sommige cliënten zelfs een ontgiftingsreactie kregen, zoals diarree of pukkels. Na een dag of twee blijkt alles weer in orde en vaak zelfs beter.

 

Goed georganiseerd zijn brengt voorspoed

Maar Marie gaat nog een stapje verder: opruimen brengt voorspoed.

Tja, misschien een beetje ‘over the top’, maar ik zie toch ook regelmatig dat mensen die zich omringen met veel rommel, zelf ook rommelig zijn.

Dit legt Daniel Levitin ook heel goed uit. Wij hebben namelijk allemaal last van cognitieve overbelasting, onze grijze massa heeft simpelweg te veel te verwerken. In 2011 nam een gemiddelde Amerikaan 5 keer meer informatie op dan 25 jaar eerder. Uit onderzoek is gebleken dat wij dagelijks het equivalent van zo’n 175 kranten aan informatie in ons opnemen. 175 kranten!

Tegelijkertijd zijn we lezend blind. We krijgen héél veel informatie binnen, maar missen ook veel. Dit wordt ook wel ‘selective attention’ genoemd. Probeer het maar eens zelf te testen met het onderstaande korte filmpje.

We raken autosleutels kwijt, vergeten boodschappen, missen een afspraak en zijn continue onze leesbril kwijt. Het huis is netjes, maar onze laden en kasten zijn een rommeltje en papier stapelt zich op. Een gemiddeld Amerikaans gezin heeft meer dan 2260 zichtbare voorwerpen in de huiskamer en in 2 slaapkamers staan. Let wel: dit zijn alleen zichtbare voorwerpen in slechts 3 kamers. Alles wat in kasten staat is hierin niet meegeteld!

Geen wonder dat je je leesbril kwijt raakt.

 

Waarom zijn we alles kwijt?

In het centrum van onze hersenen zit de hippocampus, de plek die van belang is voor de opslag en het ophalen van informatie. Uit onderzoek onder Londense taxichauffeurs bleek dat hun hippocampus groter is dan van andere mensen met dezelfde leeftijd en een vergelijkbaar opleidingsniveau. De hippocampus was gegroeid als gevolg van alle ruimtelijke informatie die ze moesten onthouden. Wat een fantastisch idee dat dit mogelijk is!

De hippocampus is heel erg goed in het vastleggen van plaatsen. Zo weet een eekhoorn die zijn nootjes begraaft na 6 maanden nog exact waar hij ze weer kan opgraven. Maar op het moment dat we dingen gaan verplaatsen, gaat het mis. Daarom zijn we onze tandenborstel nooit kwijt en onze sleutels of leesbril wel.

 

Nooit meer iets kwijt

Daniel Levitin legt uit dat beroemde mensen en CEO’s vaak de luxe hebben van een team van mensen dat erop gericht is de hersenen van die beroemdheden te ontlasten. Zo houdt een personal assistant de tijd in de gaten en hoeft zo’n beroemd persoon nooit zijn eigen boodschappen te doen. Zij ‘outsourcen’ een deel van de inhoud van hun hersenen. Hierdoor ontstaat ruimte voor alles wat ècht belangrijk is.

Een beroemd musicus noemt zichzelf in dit kader ‘hapilly lost’. Hij is nooit iets kwijt, vergeet nooit wat en wordt van dag tot dag gedragen van de ene verrassing naar de andere mogelijkheid.

Heerlijk…maar ja, niet voor ons! Toch kunnen we hier wat van leren! Door een deel van onze herseninhoud te ‘outsourcen’, worden we vele malen effectiever.

 

Start nu met ontrommelen voor meer rust in je hoofd

Dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk en brengt je heel veel! Begin met Marie Kondo! Door haar methode wordt jouw hoofd bevrijd van al die rommel in je huis. Door alles een eigen plek te geven, ben je nooit meer iets kwijt. Dat is outsourcen! En daar heb je geen personal assistant voor nodig.

Houd verder één ‘to-do-list’ aan en schrijf daar alles op wat je nog moet doen. Alles. Elk item dat van jouw hoofd naar het papier gaat, betekent minder belasting, minder stress, minder cortisol…en dus een plattere buik :-)

Gebruik de KonMarie methode om je te ontdoen van alle rommellaatjes in je huis en in je hoofd, je mag er gelukkig wel eentje over houden.

Nog een belangrijke tip van Daniel Levitin voor het vrijmaken van je hersenen: stop met multitasking en ga slapen!

 

Stop met multitasking en ga slapen!

Onze hersenen zijn niet gemaakt om te multitasken. In je hoofd ga je tijdens het multitasken feitelijk heel snel van de ene naar de andere taak en dit gaat ten koste van je hersencapaciteit. Wist je dat je effectieve IQ met zo’n 10% daalt als je weet dat er een ongelezen e-mail in je inbox zit, terwijl je je probeert te concentreren?

En daar hebben we ‘m weer: multitasking zorgt voor een verhoogde aanmaak van het ondertussen bekende stresshormoon cortisol (je weet wel, die van het buikje). Hersenen worden overprikkeld. En het erge is: multitasking is verslavend. Het beloont de hersenen voor verlies aan focus, het is een zogenaamde dopamineverslavende feedbacklus die ervoor zorgt dat je steeds weer op zoek gaat naar externe stimulatie (even e-mail of Facebook checken, even TV zappen, etc). Zoals je misschien wel uit eigen ervaring weet wordt het niet minder, alleen maar erger.

Tijdens je slaap wordt alle informatie die je op een dag binnen krijgt geordend en geconsolideerd. Om dit proces effectief te laten verlopen heb je voldoende slaap nodig. Hoeveel dit is verschilt van persoon tot persoon, maar ligt meestal ergens tussen de 6 en de 10 uur.

 

Begin nu!

Kortom: KonMarie verandert echt je leven! Het begint met opruimen en gaat via het ontrommelen van je leven naar meer focus en concentratie. Marie Kondo heeft gelijk: haar methode brengt echt meer voorspoed!

Ben jij al begonnen met de KonMarie methode? En? Hoeveel beter voel jij je na een flinke opruimsessie?

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!