overvoed of ondervoed

Steeds vaker coach ik mensen die besloten hebben dat ze nu echt duurzaam gezonder willen leven. Vaak zijn het mensen die al een enorm aantal diëten hebben uitgeprobeerd. Ze zijn meestal op het punt aangekomen waarop ze zich beseffen dat het niet gaat om ‘even 10 kg afvallen’. Dat is hen al vaak genoeg wèl gelukt. Het probleem is dat het dieet dat ze hebben gevolgd niet gericht is op de periode nà het afvallen. En daardoor zitten de verloren kilo’s er heel snel weer aan.

Veel mensen willen van dat soort diëten af en een leefstijl ontwikkelen die bij hen past en bovendien gezonder is dan de huidige leefstijl.

 

Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl gaat over gevarieerd eten, veel groenten en fruit, niet roken, een half uur per dag matig intensief bewegen en zorgen voor niet teveel stress.

Tijdens een coachingstraject vullen we het nog gedetailleerder in. Niet zomaar een standaard voedings- of beweegplan, maar een stukje maatwerk. Immers, als de leefstijl past bij jouw specifieke situatie, dan werk je aan een realistisch plan dat op de lange termijn uitvoerbaar en vol te houden is.

 

Gezond ontbijt of zogenaamd gezond tussendoortje

Een enorme sprong voorwaarts wordt vaak gemaakt met het ontbijt. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat kinderen en volwassenen die ontbijten, een lager gewicht ten opzichte van hun lengte hebben. Ze hebben een lager risico op overgewicht en obesitas.

Van de volwassenen tussen de 31 en 50 jaar gebruikt slechts 64% van de mannen en 75% van de vrouwen dagelijks een ontbijt. In de leeftijdscategorie 19 tot 30 jaar is dit nog lager, namelijk 52% van de mannen en 65% van de vrouwen.

Dit betekent dat ongeveer een derde van de Nederlanders geen ontbijt neemt!

Veel gehoorde redenen zijn: ‘geen tijd’, ‘geen trek’ of ‘ik krijg het niet weg’.

 

Wat gebeurt er als je niet ontbijt?

In het plaatje hieronder zie je wat er gebeurt met je bloedsuiker als je niet ontbijt. Een tijdje geleden ging ik al uitgebreid in op het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel. Klik hier om het nog eens te lezen.

ontbijt bloedglucose

De zwarte lijn geeft je ideale bloedsuikerniveau weer. Eigenlijk willen we steeds rondom die zwarte lijn blijven.

Als je een nacht geslapen hebt, dan zit er nog weinig suiker in je bloed. Je ziet dat het iets onder die zwarte lijn zit.

Als je niet ontbijt en aan het werk gaat, dan daalt het bloedsuikerniveau nog verder. Net zo lang tot je lichaam schreeuwt: ‘Stop er NU wat in!’ Meestal grijp je dan wat voorhanden is. Zoals je ziet schiet vervolgens je bloedsuiker omhoog.

Het onderste plaatje geeft weer wat er gebeurt als je een gezond ontbijt neemt, bestaande uit volkoren koolhydraten met veel vezels en B-vitamines die je helpen de suikers ook om te zetten in energie. Wat vooral opvalt is dat er geen pieken zijn. Je energieniveau is stabiel en je lichaam krijgt bovendien alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

 

Gezond ontbijt versus zogenaamd gezonde snack

Regelmatig nemen mensen die niet ontbijten later op de ochtend een zogenaamde gezonde snack. In de tabel hieronder wordt een potje havermout met een green smoothie vergeleken met een snack later op de ochtend, bestaande uit 2 mueslirepen en een glas sinaasappelsap.

voedingsstoffen

De mueslirepen bevatten minder energie (kilocalorieën) dan de havermout, maar je krijgt er wel bijna twee keer zoveel (verzadigd) vet voor terug.

Eiwitten leveren ons een belangrijke basis voor spierbehoud en –opbouw. Ga je sporten na de havermout of de mueslirepen, dan heb je in het eerste geval dus voldoende basis om spieren op te bouwen en eet je de mueslirepen, dan gebeurt er eigenlijk niets. Je verbrandt wat kilocalorieën en in het ergste geval breekt je lichaam eiwitten (spieren) af. Deze eiwitten worden omgezet in suiker om ervoor te zorgen dat je tijdens het sporten voldoende suiker in je bloed hebt.

En dan de vezels. Je zou toch denken dat je met een mueslireep wel wat binnen kreeg, maar nee. Het is dus maar de vraag of je lekker naar de WC kan na zo’n reep. Bij de havermout is dat geen vraag J

Van alle mineralen krijg je met de havermout meer dan voldoende binnen: kalium, calcium, magnesium, ijzer, selenium en zink. Voel jij je tijdens je ongesteldheid slap en bleek? Probeer dan eens goed te ontbijten, door een beetje krachtvoer met ijzer voel je je waarschijnlijk al stukken beter.

Van alle B-vitamines krijg je bij de havermout een lekkere dosis binnen, dit in tegenstelling tot bij de mueslirepen. Die B-vitamines heeft je lichaam nodig om de koolhydraten via bloedsuiker goed te verwerken tot energie. Veel van deze vitamines zijn zogenaamde co-enzymen in de omzetting van bloedsuiker naar energie.

 

Lege kilocalorieën

En wat gebeurt er met de trek? Waarom blijven sommige mensen maar snaaien en snacken?

Het antwoord ligt meer voor de hand dan je denkt.

Door je lichaam onvolwaardige voeding, lege kilocalorieën, snacks en ander ‘lekkers’ te geven, krijgt het alleen energie binnen en véél te weinig belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam blijft daarom zeuren: ‘Ik wil meer!’

Je lichaam houdt pas op met zeuren dat het meer wil als je het voldoende voedt!

 

Wat te doen?

Probeer in plaats van minder te eten eens een poosje meer voedingsstoffen te eten. Denk bij alles wat je in je mond stopt: wat biedt dit mij? Geen idee? Besef dan dat groenten en fruit altijd goed zijn en dat alle koolhydraten alleen volkoren mogen zijn. Dan ben je namelijk al een heel eind op de goede weg!

Wil je het echt graag weten? Vul dan eens een week de Eetmeter in van het Voedingscentrum. Daarmee kan je voor alle belangrijke vitamines en mineralen checken of je er wel voldoende van binnen krijgt. Hoewel ik het niet altijd eens ben met het Voedingscentrum, vind ik dit systeem echt geweldig!

Of…maak een afspraak, zodat we samen jouw persoonlijke situatie kunnen analyseren.

Heb jij de omslag al gemaakt? Vertel onderaan de pagina hoe je dit hebt gedaan en wat dit met je deed. Help met je verhaal andere lezers te inspireren!

 

Bronnen

Szajewska H, Ruszcynski M. Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2010;50(2):113-9.

RIVM. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. 2011. http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:55436&type=org&disposition=inline

 

Share this....

Deel dit met je vrienden!