havermoutHavermout is lekker, gezond en een prima alternatief voor brood. Van nature is havermout overigens ook glutenvrij. Omdat havermout bijna altijd in een glutenomgeving verwerkt wordt, zegt men echter meestal dat  in havermout gluten te vinden zijn. Dit is dus niet persé zo en je kan bij natuurwinkels dus ook prima glutenvrije havermout kopen. Ook voor mensen die geen allergie hebben is havermout goed voor de variatie, bevat het in ieder geval minder gluten dan tarwe en relatief veel calcium. Daarnaast bevat een bakje havermout veel minder natrium dan de gemiddelde boterham.

Wij zijn helemaal verslaafd aan ons ontbijtje met een green smoothie (recept) en overnight oats ofwel een potje havermout, daarom hier het recept.

Neem een leeg jampotje per persoon en maak dit gerecht ’s avonds klaar voor het ontbijt de volgende ochtend.

Ingrediënten per potje:

  • 40 à 50 gram havermout
  • 160-180 ml rijstmelk
  • 20 gram rozijnen
  • ½ theelepel kaneel
  • 3 theelepels gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel chia zaad (te koop bij de natuurwinkel)

Eventueel kan je ook de volgende ingrediënten gebruiken:

  • 1 theelepel gula java (palmsuiker, te koop bij de natuurwinkel)
  • 1 dessertlepel goji bessen of krenten
  • ½ banaan in stukjes gesneden

De hierboven genoemde ingrediënten zijn slechts een voorbeeld, na verloop van tijd kan je de ingrediënten variëren.

Er wordt wel gedacht dat de banaan noodzakelijk is voor de textuur en/of zoetigheid, maar dit is niet het geval! Je kan de banaan weglaten of vervangen door stukjes appel.

Wat moet je doen?

De avond van te voren:

Meng in een jampotje (b.v. de grotere potten van ‘Bonne Maman’) alle ingrediënten, schud goed en zet op het aanrecht.

De volgende ochtend:

Potje nog even goed schudden, openmaken en opeten. Je kan het potje ook in een pannetje met water au bain-marie opwarmen. Het gaat erom dat de kou eruit is, maak het niet tè warm.

Genieten maar!

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!