plantaardig diner

Dat gezonde gedoe is natuurlijk heel goed voor ons lijf op de lange termijn, maar we willen het natuurlijk ook graag NU gezellig hebben. Dat leidt al snel tot de vraag: wat te doen als je eters krijgt? Hoe maken we een leuk, lekker en gezellig plantaardig diner?

Veel werk?

Veel mensen zien op tegen al het werk…

Het is zo, koken (en dan bedoel ik: echt koken) kost tijd. Maar de tijd is wel goed besteed. Voorwaarde is wel dat je het relaxed aanpakt. Stressvol koken leidt geheid tot smakeloze maaltijden of tot regelrechte mislukkingen. Het lijkt een cliché, maar liefde is echt een belangrijk ingrediënt.

Stress voorkomen is ook gemakkelijker als je experimenten bewaart voor jezelf :-)

Ik trek heel graag een dag uit om eens lekker voor gasten te koken, maar probeer daarbij ook efficiënt te werk te gaan. Veel gerechten zijn goed houdbaar en daar eten we dan ook meerdere dagen van.

Sommige gerechten kan je bijvoorbeeld ook goed invriezen (met name desserts en bijvoorbeeld de veganistische quiche) en in die gevallen maak ik er altijd meerdere tegelijk, zodat ik een poosje later dat gerecht zo uit de vriezer kan trekken.

Kortom: een beetje planning is het halve werk!

Kies voor smaak!

Mijn devies voor lekker plantaardig eten: smaak!

Kant-en-klaar maaltijden in supermarkten, maar ook in instellingen en vliegtuigen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn vlak van smaak. Gek genoeg is dit een bewuste keuze van de producent. Door de gerechten smakeloos en vlak te houden, zorgen ze ervoor dat zoveel mogelijk mensen het ‘niet vies’ vinden.

Zorg dat je een mooie schakering van uitgesproken smaken serveert en vermijd vlakheid. Hiervoor heb je lef nodig en loop je het risico dat mensen soms zullen zeggen dat ze een bepaald gerecht niet zo lekker vinden. Als je zorgt dat je een paar leuke bijgerechten hebt en een goed dessert, gaan je gasten nooit met een lege maag naar huis.

Voorbeeldmenu 1: Aziatisch

Aziatisch menu

Aperitief

Avocado met zeewierkaviaar op melba toast (zie recept onderaan de pagina)

Voorgerecht

Crudités in rijstpapier

Hoofdgerecht

Lemon rice of kruidige rijst met cashewnoten

Sambal goreng tempeh

Geroerbakte groenten (zie recept onderaan de pagina)

Salade van du Puy linzen

Dessert

Frisse limoentaart

Voorbeeldmenu 2: Europees

pompoensoep

Aperitief

Humus met wortel en komkommer om te dippen of

Bruschetta: sneetjes ciabatta of stokbrood in de oven grillen, insmeren met knoflook en erop een mengsel van fijngesneden tomaat, basilicum een beetje zout en olijfolie.

Voorgerecht

Pompoensoep of

Bietensalade met avocado: rangschik op een bord wat veldsla, snijd gekookte bieten in blokjes en meng ze met wat olijfolie, balsamico azijn en een beetje mosterd. Schep de bieten op de veldsla en maak het af met een paar stukjes avocado en wat zout.

Hoofdgerecht

Eenvoudig: veganistische quiche met gemengde salade

Uitgebreid: kipstuckjes van de Vegetarische Slager met patate al forno, gestoomde broccoli en een salade van cannellini bonen

Dessert

Worteltjestaart met cashew topping of

Fudge

Recept avocado met zeewierkaviaar op melba toast

Voor 5 à 10 toastjes

Een heel eenvoudig hapje, echt bijzonder, gezond en lekker! Geïnspireerd door Café Blossom in New York.

Ingrediënten

  • 5 à 10 toastjes
  • 10 gram gedroogd zeewier
  • 3 el tamari of sojasaus
  • ½ tl sambal of rode peper (naar smaak)
  • 1 cm gemberwortel
  • 1 teentje knoflook
  • ½ el tahin
  • 1 limoen
  • 1 avocado
  • 1 el olijfolie
  • zeezout naar smaak

Leg de toastjes klaar. Week de zeewier en meng ondertussen met een staafmixer de tamari, sambal, gemberwortel, knoflook, tahin en het sap van een halve limoen.

Prak de avocado en meng deze met de sap van de andere helft van de limoen (wellicht wat minder, even proeven tussendoor), de olijfolie en wat zout.

Giet de zeewier af en meng het met de dressing. Leg het vervolgens op een snijplank en hak het zeewiermengsel fijn.

Smeer de avocado op de toastjes en schep op ieder toastje een halve eetlepel zeewiermengsel.

Recept geroerbakte groenten

Maak dit gerecht op gevoel en met groenten van het seizoen. De basis is altijd hetzelfde. Roerbak in wat olie verse fijngesneden knoflook, gember en rode peper. Voeg wat ui toe en vervolgens de gesneden groenten.

Geschikte groenten zijn paddenstoelen, broccoli, paksoi, bloemkool, stukjes wortel, puntpaprika en diverse soorten kool.

Roerbak op hoog vuur en blus met een beetje sojasaus en eventueel een beetje witte wijn. Maak een papje van wat maïzena en water en geef het geheel een glazig effect door het licht te binden.

 

Hebben jullie nog tips voor een leuk diner of heb je nog een receptenwensenlijstje? Laat het weten onderaan deze pagina.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!