pompoen 1

Pompoensoep is een heerlijk, verwarmend gerecht voor de winter. Vol vitamine C, foliumzuur, kalium en vezels. Het vult en een halve liter van deze heerlijke soep bevat minder dan 150 kilocalorieën! Heel goed dus als je in deze decembermaand eens een dagje rustig aan wilt (moet?) doen.

Door de pompoen en de aardappel krijgt de soep een heerlijke, romige textuur zonder room uiteraard.

Zie je op tegen het ‘slachten’ van de pompoen? Neem dan de hokkaido pompoen. Deze smakelijke, kleine pompoen kan je tegenwoordig overal kopen (AH, Natuurwinkel, markt) en je kan ze ook zelf kweken. Bij de Bolster kan je diverse zaden kopen voor pompoenplanten die soortgelijke vruchten leveren zoals de Solor Cucurbita Maxima.

Het voordeel van dit type pompoen is dat ze smakelijk en lang houdbaar is en met schil en al gegeten kan worden. Erg lekker is bijvoorbeeld het roosteren van de pompoen in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukjes en meng ze met een beetje olie en balsamico azijn. Leg de stukjes op wat bakpapier op een bakplaat in de oven. Na zo’n 20 minuten zijn ze klaar, heerlijk!

Maar bijzonder lekker en ook zeer geliefd bij kinderen, is deze pompoensoep. Het recept is voor een extra grote pan (ongeveer 8-10 personen). Fijn om direct te eten en een deel in te vriezen.

Pompoensoep

 

pompoen 2

Voor een grote pan soep.

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 pompoenen
  • 4 kruimige aardappelen
  • 1 schaaltje tijm
  • 1 schaaltje platte peterselie
  • 3 el olie
  • ½ liter witte wijn
  • 2 tl zout

Snijd de uien, knoflook en gember in grove stukken. De pompoenen worden ongeschild in brokken van ongeveer 2 bij 2 cm gesneden. De aardappelen schillen en deze ook snijden in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm.

Bind het bosje tijm vast met wat garen of een touwtje. Knip de peterselie grof.

Verhit 3 eetlepels olie in een grote soeppan en bak de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook, peterselie en gemberwortel toe, roerbak nog een beetje en schep dan alle pompoen in de pan. Bak de pompoen even mee en schenk dan een halve liter wijn en een liter kokend water in de pan. Voeg de aardappelen, de tijm en de zout toe en laat het geheel minimaal een 30 minuten koken.

Haal nu eerst het bosje tijm uit de soep en pureer vervolgens met een staafmixer de soep tot deze mooi crèmig is. Voeg nu naar smaak nog ongeveer een halve liter kokend water toe en breng het op smaak met wat peper en zout.

Heerlijk als voorgerecht, maar ook voor de lunch!

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!