raw vegan courgettepasta

Als reactie op de slechte eetcultuur in de Verenigde Staten kwam ergens in de 20ste eeuw de stroming van de ‘raw foodies’ op gang: mensen die leven op rauwe voeding, vooral groenten, fruit, zaden en noten. De producten worden verwarmd tot maximaal 37 of 48 graden.

Het idee achter deze filosofie is dat enzymen in voeding bij verwarming boven de 60 graden hun werking verliezen. Door rauwe voeding te eten, blijven de enzymen actief, zodat de lichaamseigen enzymen niet overbelast of uitgeput raken.

‘Raw food’ is ook gebaseerd op het idee dat voeding effect heeft op het immuunsysteem. Zo zou geraffineerde, bewerkte voeding leiden tot meer witte bloedcellen (leukocyten) in het lichaam, een soort ontstekingsreactie. Hoe meer voeding bewerkt en verhit is, des te hoger het aantal witte bloedcellen direct na het eten van dit soort voeding. Erg interessant, maar helaas is er weinig goede informatie over dit fenomeen en is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Wat we wèl weten is dat voeding tijdens het verhitten bepaalde voedingsstoffen kan verliezen. Met name de B-vitamines en vitamine C raken voor een deel verloren bij verhitting. Daar staat echter tegenover dat bij tomaten de werking van lycopeen juist sterker is na verhitting.

 

Wel of niet ‘raw food’?

Ik zou er niet aan moeten denken om tijdens de Nederlandse winters op alleen koude voeding te moeten leven! Het klimaat doet naar mijn mening dan ook veel. De bekende ‘raw foodies’ leven bijvoorbeeld in het zonnige Californië, een omgeving waar het eten van veel salades en fruit ook past bij de omgeving.

Ook zie je soms dat mensen zo in de ban raken van deze filosofie dat ze erdoor in de problemen raken. Een vrij bekend geval hiervan werd behandeld in de documentaires Rauw en Rauwer van Anneloek Sollart. Hieronder zie je de trailer.

Veel ‘raw foodies’ die midden in de samenleving willen blijven staan kiezen daarom voor ‘overwegend’ rauwe voeding, bijvoorbeeld voor 80%. Dit kunnen ze dan beter combineren met de andere belangrijke dingen in hun leven.

Uitgaande van mijn kennis over voeding en gezondheid, zou ik een ‘100% raw’ leefstijl niet aanbevelen. Het is namelijk ontzettend moeilijk om alle voedingsstoffen, met name eiwitten, in voldoende mate binnen te krijgen als je leeft zonder bijvoorbeeld granen en peulvruchten. Bovendien is voeding ook cultuur, een rijke cultuur waarin het past om samen te koken en te genieten van het eten.

 

Wat kunnen we leren van ‘raw foodies’?

Wat we wèl kunnen leren van de ‘raw foodies’ is dat groenten een veel belangrijkere plek in ons voedingspatroon verdienen. Ook is het geweldig om je door koks te laten inspireren die de meest geweldige gerechten maken op basis van geweekte noten en rauwe groenten.

spirelli

Kortom: laat je inspireren en kies voor meer ‘raw’ in je voedingspatroon! Hieronder een eerste aanzet met een heerlijke rauwe courgettespaghetti met een kaasachtige saus van cashewnoten.

 

Raw & vegan courgettepasta met cashewsaus

Voor mijn verjaardag kreeg ik van een vriendin deze geweldige spiraalsnijder. Ik voel me nu net zo’n enge vent op de markt die allerlei spannende dingen snijdt van groenten, maar echt…dit ding is geniaal! En…ik heb ontdekt dat je het tegenwoordig ook gewoon via bol.com kan kopen.

Met zo’n spiraalsnijder kan je natuurlijk leuke friemels snijden van wortels, waar je dan weer leuke salades van kan maken. Maar het allerleukste is natuurlijk het maken van raw spaghetti!

Deze rauwe spaghetti met een kaasachtige saus van cashewnoten doet niet onder voor een spaghetti ai formaggi! En het goede nieuws is: het is in een handomdraai klaar.

Gezond èn lekker :-)

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

 • 2 flinke courgettes of 4 kleine
 • een handje kerstomaatjes
 • 2 lente-uitjes
 • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Voor de saus heb je de volgende ingrediënten nodig

 • 50 gram rauwe cashewnoten, minimaal 4 uur geweekt
 • 4 eetlepels edelgist
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ tl zout
 • 3 eetlepels tamari of sojasaus
 • 3 eetlepels tahin (pasta van sesamzaadjes)
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • ½ tl kurkuma
 • zwarte peper

Bereiding

courgette spirelliMaak een flinke hoeveelheid spaghetti van de courgettes. Meng dit met wat zout en laat in een vergiet uitlekken. Eigenlijk kan je dit het beste enige tijd van te voren doen, bijvoorbeeld een uur voordat je gaat eten.

Maak ondertussen de saus door in een blender alle ingrediënten te mengen. Voeg enkele eetlepels water toe voor een wat dunnere consistentie. Maak het echter niet te dun, want de courgette geeft ook nog vocht af, vooral nadat je het hebt gemengd met de saus.

Snijd de kerstomaatjes in vieren en snijd de lente-uitjes in dunne schijfjes.

Meng de saus en de courgettespaghetti kort voordat je het serveert. Versier de bordjes met wat tomaat, lente-ui en sesamzaad en geniet ervan!

 

Bronnen

Petereson W. Raw Food–One of Your Keys to Outstanding Health. 22 mei 2002. Mercola.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!