glutenvrij brood

Steeds meer mensen willen glutenvrij eten en niet omdat ze coeliakie hebben en dus allergisch voor gluten zijn. Het is denk ik terecht dat we ons een beetje zorgen maken over hoeveel tarwe en daarmee ook gluten wij (niet wetend) consumeren.

Al eerder schreef ik dat gluten eiwitten zijn en dat je ze aantreft in granen. Op het internet kan je nog veel meer informatie vinden over gluten, zoek vooral eens verder. Het valt me namelijk op dat veel mensen denken dat spelt bijvoorbeeld geen gluten bevat en dat haver wel gluten bevat. Het tegendeel is echter waar. Spelt bevat nog meer gluten dan tarwe en haver bevat in principe geen gluten. Mensen met coeliakie moeten echter altijd heel goed nakijken of er geen ‘sporen van gluten’ in producten zitten. Haver wordt bijvoorbeeld vaak verwerkt in een ‘glutenomgeving’ en is daardoor meestal niet gegarandeerd glutenvrij.

Voor mensen met coeliakie is het daarom beter dit soort producten te kopen van merken die gespecialiseerd zijn, zoals bijvoorbeeld Schär.

 

Tapenade

tapenade

Al tijden werd me gevraagd eens een goed recept te ontwikkelen voor glutenvrij brood. Dat is nog niet zo gemakkelijk! Maar…het is uiteindelijk gelukt. Ik moet zeggen dat dit broodje er echt mee door kan en niet snel droog wordt, zoals veel ander glutenvrij brood.

Het broodje is erg lekker met een beetje ‘homemade’ tapenade van artisjokken. Meng in de keukenmachine gewoon een potje uitgelekte artisjokken met wat goede extra vergine olijfolie en eventueel wat groene olijven en knoflook en je bent klaar. Dit recept is ook een antwoord op een andere vraag, namelijk: ‘Wat smeer je toch op je brood als je geen kaas en vleeswaren eet?’ Tapenades kan je ook maken met zongedroogde tomaatjes, olijven, geweekte zonnebloempitten of cashewnoten, geroosterde puntpaprika en ga zo maar door. Gewoon lekker experimenteren.

 

Xanthaangom?

Voor het brood moet je wel even een ritje maken naar de natuurwinkel, er zitten namelijk 2 bijzondere ingrediënten in die ik hier even toelicht:

Werz Vierkoren Bakmix: een ontzettend goed mengseltje van wat rijst-, maïs, gierst- en boekweitmeel (zie de foto). Je kan het kopen bij de Natuurwinkel en diverse andere biologische winkels.

Zoals ik al eerder schreef kan je gluten het beste vergelijken met kauwgom en daarom kan aan een goed glutenvrij broodje een beetje xanthaangom niet ontbreken. Xanthaangom is een natuurlijk en veilig product en ook dit kan je kopen bij de Natuurwinkel. Je hebt er maar weinig voor nodig, dus met 1 potje doe je erg lang.

 

Recept glutenvrij brood met Werz bakmix

Werz Vierkoren Bakmix

  • 600 gram: Werz 4-koren bakmix
  • 10 g zout
  • 1 afgestreken tl xanthaan gom
  • 30 g gebroken lijnzaad
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 10 g droge gist
  • 500 ml lauwwarm water

Meng het meel met het zout, de xanthaan gom, de lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten. Roer het met een lepel door, zodat het zout goed verdeeld is.

Maak een kuiltje en schep hierin de gist. Giet het lauwwarme water in het kuiltje en kneed het geheel flink door of laat het kneden door een keukenmachine/mixer met een deeghaak.

Het deeg blijft ietwat plakkerig, maar dat is prima.

Bekleed een bakblik van ongeveer 25 cm lang met bakpapier. Leg het deeg in het bakblik en druk het flink aan. Maak handen nat en strijk de bovenkant al drukkend glad.

Laat het deeg 45 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (heteluchtoven, gewone oven iets warmer). Plaats het brood in het midden van de oven. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 200 graden en laat het dan nog 45 minuten bakken.

Haal het brood uit de oven, klop even op de onderkant en als het hol klinkt is het broodje klaar.

Haal het bakpapier eraf en laat het brood op een rooster afkoelen.

Meng er gerust nog meer noten en zaden doorheen, dat is erg lekker! Maar, houd er wel rekening mee dat een zwaarder broodje meer gist nodig heeft om te rijzen.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!