glutenvrije uientaart

De basis voor deze glutenvrije uientaart heb ik uit Italië. Mocht je daar zijn, neem dan op de terugweg vooral ‘cipolle rosse di Tropea’ mee. Dit zijn rode uien uit de punt van de laars (maar ook te koop in andere delen van Italië), heerlijk vol en zoetig van smaak.

Het deegje is een heerlijk, glutenvrij mengsel van noten, zaden en havermout. Als het ècht glutenvrij moet zijn, dan raad ik je aan de havermout bij de natuurwinkel te kopen en daar te vragen naar glutenvrije havermout.

Havermout is namelijk wel glutenvrij, maar het wordt vaak verwerkt in een omgeving waar veel gluten voorkomen. Het is daarom van belang dit product te kopen van merken die gespecialiseerd zijn in glutenvrije voeding.

Er komen een paar producten in voor die je niet iedere dag gebruikt, zoals hennepzaad, chiazaad en psylliumzaad. Maar geloof me: dit zijn leuke ingrediënten waarmee je nog allerlei andere goede gerechten kan maken. Zeker als je glutenvrij kookt, mogen deze spullen niet ontbreken in je keukenkastje. Koop ze bij de natuurwinkel en vergeet dan niet direct xanthaangom mee te nemen. Hiermee gaan we binnenkort ook heerlijk glutenvrij brood bakken.

De taart kan een dag van te voren voorbereid worden, dit komt ten goede aan de stevigheid en de smaak van dit heerlijke veganistische gerecht.

Ingrediënten (4 personen)

Springvorm 20 cm

Deeg:

  • 120 gram wortel (1 peen)
  • 15 gram kokosvet
  • 100-150 ml water
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 60 gram walnoten
  • 50 gram hennepzaad
  • 100 gram havermout
  • 15 gram chiazaad
  • 25 gram psylliumzaad
  • 1 tl zout

Overigens: voor wie wel gluten eet en niet vies is van wat roomboter… Je kan het deegje natuurlijk ook achterwege laten en bladerdeeg kopen. Niet helemaal plantaardig, maar wel makkelijk Smile

Vulling:

  • 5 middelgrote rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl provencaalse kruiden
  • 60 g zwarte olijven, gehalveerd
  • 70 g rozijnen
  • 100 ml kokend water
  • 4 el kikkererwtmeel
  • 2 el balsamico azijn
  • peper
  • zout

Begin met het deeg. Snijd hiervoor de wortel in kleine stukken en meng het in een blender met het water en het kokosvet, tot het een mooie, gladde smoothie is. Meng in een kom alle overige ingrediënten en mix het met de wortelsmoothie.

glutenvrije uientaart

Het deeg moet nu even staan, zodat het vocht opgenomen kan worden door de zaden, granen en noten.

Terwijl het deeg wacht maak je de vulling. Snijd de ui in dunne ringen en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie en bak de ui tot deze glazig is. Voeg vervolgens knoflook en provencaalse kruiden toe. Nog even bakken en na een minuut of 3 de olijven en rozijnen toevoegen. Weer een minuut of 5 rustig bakken. Ondertussen 100 ml kokend water mengen met 4 lepels kikkererwtmeel en 2 el balsamico azijn. Zet het vuur uit en voeg het mengsel toe aan de gebakken ui en roer het goed door. Laat het uimengsel afkoelen.

Vet ondertussen de springvorm in met wat vet en bestuif het met wat kikkererwtenmeel.

Bekleed nu de springvorm met ongeveer ½ cm dik deeg. Ik vind het niet zo lekker als de uientaart heel hoog wordt, dus ik stop ongeveer 1 à 2 cm onder de rand van de springvorm. De uientaart wordt dan per saldo een cm of 4 hoog.

glutenvrije uientaart

Schep nu het uimengsel in de vorm en druk het een beetje aan. Strijk de bovenkant met vochtig handen glad en zet de taart een poosje te rusten (minimaal een half uur). Ik bereid de taart meestal en zet het dan een tijd in de koelkast. Het voordeel is dat de taart dan een beetje ‘indroogt’.

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven, gewone oven iets warmer) en zet de taart 45 minuten in het midden van de oven. Als je de taart een dag eerder hebt gemaakt is 45 minuten echt voldoende. Als de taart net bereid is en maar een half uur gestaan heeft, dan kan je het beste na 45 minuten de oven uitzetten en de taart nog een kwartier tot een half uur laten staan.

Haal de taart uit de oven, verwijder de springvorm en laat het op een bord nog even uitdampen. Je kan de taart het beste lauwwarm eten. Serveer het met gemengde salade.

glutenvrije uientaart

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!