labne met wortel

Let op: dit is geen promotie-blog. Ik ben gewoon enthousiast over een bepaald product. Ik heb geen contact met Provamel, heb geen gratis potjes kwark laat staan geld van ze gekregen! Mijn blogs worden niet gespondsord.

Er gaat niets boven een lekker vet sausje of dipje. Gewone mayonaise eet ik niet meer, maar toen ik het nog at wilde ik wel graag de beste: met 80% vet. Zo’n lekkere, romige, vettige smaak. Dat hoort gewoon bij sommige dips en spreads. Als je kiest voor een ‘magere variant’ dan wordt het gelijk zo’n waterige bende. Nee…blêh. Doe maar gewoon vet. Daarom vandaag een recept voor heerlijke ‘vette’ wortel labne. Romig zonder room.

 

Vegarabia

Dit geweldige kookboek kreeg ik cadeau. Niet alleen de recepten zijn heerlijk, het ziet er ook prachtig uit. Een vegetarisch kookboek, dat met enige creativiteit veganistisch/plantaardig te maken is.

Vegarabia

 

Wat is labne?

Provamel alternatief voor kwarkLabne is gewoon de Midden Oosten variant van hangop: uitgelekte yoghurt. Hangop is steviger dan yoghurt en lijkt wel wat op kwark. Dus…toen ik het nieuwe ‘plantaardige alternatief voor kwark’ van Provamel zag, bedacht ik dat ik hiermee die heerlijke wortellabne uit Vegarabia kon maken. In het recept wordt de labne/hangop gemengd met boter, ‘double cream’, enfin…je gaat er van watertanden, maar je ziet direct die vetrol opkomen! Leuk recept dus… met een ‘maar’.

 

Provamel alternatief voor kwark

Maar gelukkig is er uitkomst! Ik heb geen aandelen van Provamel, maar vind het zo’n goed product dat ik het hier toch even wil aanbevelen. ‘Provamel alternatief voor kwark’ bevat relatief veel eiwitten (50% meer dan sojayoghurt), weinig vet en koolhydraten, er zitten geen toegevoegde suikers in, het is gemaakt van biologische producten en heeft ondertussen toch een hele mooie, romige, vette smaak.

Door de neutrale smaak is het een geweldige basis voor zoete (denk aan ijs) en hartige (zie hieronder) gerechten!

 

Recept: romige labne met wortel zonder room

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram geraspte wortel
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • geraspte schil van 1/2 – 1 biologische citroen
  • beetje sambal naar smaak
  • peper en zout
  • 250 gram Provamel plantaardig alternatief voor kwark

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geraspte wortel en de knoflook toe en laat langzaam gedurende 5-7 minuten langzaam bakken (‘zweten’), tot de wortel zacht en feloranje wordt. Roer citroenschil, sambal, peper en zout door het wortelmengsel en laat het vervolgens afkoelen.

Meng het wortelmengsel met de Provamel kwark, roer goed door en serveer, bijvoorbeeld als gewoon broodbeleg, op een toastje of als voorgerecht op bruschette.

Voedingswaarde per 100 gram

Dit is een supergezonde spread voor op je broodje met lekker veel vitamine A! Een dikke laag mag :-)

 

per 100 g per portie (30 g)
Energie (kcal) 73,7 22,1
Vet (g) 4,5 1,4
Verz. vet (g) 0,7 0,2
Koolhydr (g) 2,6 0,8
Eiwit (g) 4,0 1,2
Vezels (g) 1,8 0,5
Zout (g) 0,6 0,2
Vitamine A (µg) 249 75

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!